Sök:

Sökresultat:

2878 Uppsatser om Könssegregerade grupper - Sida 46 av 192

Barns tankar och uppfattningar om vattenloppor

I denna studie undersöker jag barn i förskolan mellan fyra och fem Är. Vad de har för tankar i ett möte med för dem ett okÀnt djur, vattenloppan. Aktiviteten dÀr jag Àven stÀllt frÄgor till barnen angÄende bl.a. vattenloppans utseende och livsmiljö. Samtidigt som jag filmat har jag kunnat observera tvÄ grupper som möter dessa djur antingen med hjÀlp av bild och video eller med verkliga djur.

Backstagegrupper för chefer : Ledarutveckling genom erfarenhetsutbyte och reflektion

Ledarskapet i en organisation pÄverkar i hög grad hur organisationen fungerar. PÄ senare Är har forskningen mer och mer kommit att förorda det autentiska ledarskapet dÀr vikten av förutsÀgbarhet, rÀttvisa, omsorg och en kombination av relationsinriktning och uppgiftsorientering betonas. Grupphandledning kan vara ett sÀtt för chefer att lÀra sig relationsbyggande. I föreliggande studie genomgick 75 första linjens chefer inom sjukvÄrden handledning i mindre grupper under ett Är. UtifrÄn deltagarnas svar pÄ sjÀlvskattningsformulÀret Hjulet var syftet att undersöka huruvida handledningen hade lett till nÄgon förÀndring i sex grundlÀggande personlighetsindex samt i deltagarnas egen uppfattning om sig sjÀlva som ledare.

?Motivation och attityd till matematik? - en studie utförd i grundskolans senare del

Uppsatsen handlar om elevers attityder och deras motivation till Àmnet matematik. Hur ser detta ut bland dagens elever i grundskolans senare del? Undersökningen Àr gjord pÄ tvÄ olika skolor, dock i samma kommun. Vi har genomfört intervjuer med bÄde lÀrare och elever. LÀrarintervjuerna gjordes individuellt och elevintervjuerna gjordes i grupper.

Bra med ungdomsmottagningen- men jag vet inte om jag skulle gÄ dit. : hur killar resonerar kring deras behov av ungdomsmottagningen.

SammanfattningUtav alla ungdomar som besöker ungdomsmottagningar idag, utgörs cirka 15 % av besöken av killar. De killar som besökt ungdomsmottagningen har en mer negativ bild av den Àn de som inte varit dÀr, vilket visar pÄ att deras behov inte har tillgodosetts. Syftet med studien var dÀrför att undersöka hur killar resonerar kring deras behov av ungdomsmottagningen. Studien inriktades pÄ 18-Äriga killar, och de behövde inte ha nÄgon personlig erfarenhet av ungdomsmottagningen. Kvalitativ metod med fokusgrupper anvÀndes med 16 killar, indelade i fyra grupper.

Man blir som man jobbar : hur organisationskultur pÄverkar bilden av oss sjÀlva och vad vi klarar av

Organisationskultur prÀglar individer och grupper pÄ olika plan, medvetna som omedvetna. Studier visar bland annat att vÄr bild av vad vi klarar av, vÄr sÄ kallade self-efficacy, pÄverkas av vilken kultur vi befinner oss i. Syftet med den hÀr studien var att undersöka hur organisationskultur upplevs av medarbetare och hur de upplever att den pÄverkar deras syn pÄ sig sjÀlva och sin förmÄga. Sju personer frÄn ett ungt och expansivt företag, vars kulturfilosofi har blivit medialt uppmÀrksammad och hyllad, intervjuades. Resultatet visade bland annat att gemensamma vÀrderingar och normer, sÄvida de Àr identifierbara, gör det lÀttare för medarbetarna att arbeta i samma riktning och tydliggör företagets förvÀntningar och ambitioner.

?Det blir lika med?? : En studie om hur elever i en Ă„rskurs 4 resonerar kring likhetstecknet

I denna studie undersöktes hur nÄgra elever i en Ärskurs 4 resonerar kring likhetstecknet. Undersökningen gjordes med hjÀlp av kvalitativa intervjuer. Eleverna var valda och placerade pÄ mÄfÄ i grupper dÀr de sedan fick diskutera kring tre matematiska likheter.Studien visar pÄ tendenser av relationell förstÄelse för likhetstecknet hos eleverna, men samtidigt problematiseras skillnaden mellan den relationella och den operationella förstÄelsen. Studien kommer fram till att eleverna diskuterar om uppgiftens konstiga utformning nÀr operationen Àr pÄ högra sidan av likhetstecknet och svaret Àr pÄ den vÀnstra sidan. Eleverna hÀnvisar till kutym och lÀroböcker.

LÄngtidsarbetslöshet och ekonomisk ÄtehÀmtning - lika för alla?

Den strukturella arbetslösheten har legat pĂ„ 2% under hela perioden 1940-1990. Även efter lĂ„gkonjunkturen i början pĂ„ 1980-talet gick den tillbaka till denna nivĂ„. Dock ökade lĂ„ngtidsarbetslösheten, vilket tyder pĂ„ att mĂ„nga av de personer som blev arbetslösa under lĂ„gkonjunkturen hade problem att ta sig tillbaka in pĂ„ arbetsmarknaden, trots ökad efterfrĂ„gan. Efter 1990-talskrisen ökade bĂ„de den strukturella arbetslösheten och lĂ„ngtidsarbetslösheten kraftigt. Om den ökade lĂ„ngtidsarbetslösheten beror pĂ„ lĂ„g efterfrĂ„gan pĂ„ lĂ„ngtidsarbetslösa eller pĂ„ att arbetsmarknaden Ă€r ogynnsam för alla grupper Ă€r oklart.

En mÀnniskas sprÄkhistoria : i ljuset av ett vidgat lektbegrepp

Denna uppsats Àr en fallstudie av en tvÄsprÄkig persons individuella sprÄkhistoria och hennes svenska idiolekt av idag. Studien görs med utgÄngspunkt i ett vidgat lektbegrepp, vilket inkluderar sÄvÀl produktion som konsumtion och reception av texter (enligt ett vidgat textbegrepp) samt attityder och handlingsberedskaper till olika sprÄkliga varieteter.Analysen visar utvecklingen av och vÀxelverkan mellan informantens tvÄ sprÄk under olika perioder av hennes liv. Konvergent och divergent ackommodation beroende pÄ lojaliteter och aversioner gentemot olika grupper och individer pÄverkar pÄ olika sÀtt utformandet av informantens tvÄ idiolekter. En analys görs ocksÄ av hur dialekt, etnolekt, sociolekt, kronolekt och sexolekt samverkar i utformandet av informantens svenska idiolekt av idag..

Kvinnors karaktÀrsegenskaper : Kön, egenskaper och kvinnobilder för sf-spel

Det finns inte mÄnga kvinnliga huvudpersoner inom sf?spel. Undersökningens resultat Àr tÀnkt att ge en inblick i vilka egenskaper som föredras vid val av en kvinnlig karaktÀr för ett sf?spel. UtifrÄn en genrestudie av science fiction skapades tre egenskapsgrupper: könsneutral, sexualiserad och aktiv.

Jag hÄller pÄ och lÀr mig : En studie om hur ensamkommande ungdomar upplever sin sociala identitetsprocess i Sverige

Antalet ensamkommande barn som söker asyl i Sverige har de senaste Ären ökat och statistik visar att mÄlgruppen fortsÀtter att vÀxa. Att bosÀtta sig i ett nytt land innebÀr en förÀndringsprocess bland annat för individens sociala identitet. Grupper som individen tidigare identifierat sig med byts ut och hon mÄste sÄledes aktivt rekonstruera sin sociala identitet för att hitta en plats i det nya samhÀllet. Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur ensamkommande ungdomar Àr delaktiga i identitetsförÀndrande processer i samband med att de har bosatt sig i Sverige. Studien baseras pÄ fem semi-strukturerade intervjuer med ensamkommande ungdomar bosatta pÄ olika orter i Sverige.

Origo2: internetadministrerad sjÀlvhjÀlpsbehandling för generaliserat Ängestsyndrom med kbt respektive pdt

GAD Àr en vanligt förekommande psykiatrisk Äkomma och behovet att utveckla behandlingsformer som kan nÄ fler ur denna patientgrupp Àr stort. Syftet med denna randomiserade kontrollerade studie, Origo2, var att replikera den Ätta veckor lÄnga kognitiva beteendeterapeutiska behandling som genomförts i studien Origo 2006, och att pröva om en motsvarande internetadministrerad psykodynamisk behandling skulle fÄ lika god effekt. UtfallsmÄtten var Ätta sjÀlvskattningsskalor samt kliniska bedömningar av diagnos och psykisk hÀlsa. Sammanlagt deltog 81 personer i 3 grupper med 27 personer i varje, varav en vÀntelistkontroll. Resultaten visade signifikanta förbÀttringar för bÄda de aktiva behandlingarna vid eftermÀtning samt vid 3-mÄnadersuppföljning.

MEDBORGARDELTAGANDE I DEN FYSISKA PLANERINGEN : Hur kan man fÄ med invandrare i den fysiska planeringen?

Detta examensarbete behandlar Àmnet medborgardeltagande i den fysiska planeringen och frÄgan om hur man kan fÄ med invandrare i fysiska planeringsprojekt. Alla mÀnniskor i samhÀllet har rÀtt att framföra sina Äsikter i den fysiska planeringen. Medborgares och folkrörelsers synpunkter Àr lika viktiga som nÀringslivets och de politiska partiernas. För att medborgarna ska kunna medverka, mÄste politiker och planerare ge dem den möjligheten. Idag Àr det oftast högutbildade och resursstarka personer som deltar i den fysiska planeringen och Boverket har konstaterat att den till stor del domineras av medelÄlders mÀn.

Osynliga grÀnser i det urbana rummet : En fallstudie över de tvÄ barriosen Poble Sec och El Raval i Barcelona

Uppsatsen behandlar ett urbant grÀnsomrÄde i Barcelona. Studien syftar till att visa att det Àven i det urbana rummet finns grÀnser. GrÀnser som inte Àr tydligt utstakade, men skapade i tidsrummet och formade av olika processer som lett fram till dagens situation. De utvalda omrÄdena för studien Àr barriosen Poble Sec och El Raval i stadens distrikt Sants Montjuïc respektive Ciutat Vella. De bÄda barriosen/kvarteren angrÀnsar till varandra, men skiljs ÀndÄ Ät av den stora avenyn Paral?lel.

Grupphandledning inom vÄrd och skola

Syftet med arbetet Àr att ta reda pÄ likheter och skillnader av grupphandledning av yrkesverksamma inom vÄrden och inom skolan. Grupperna som representerar vÄrden kommer frÄn barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, medan grupperna som representerar skolan kommer frÄn en förskola. Metoderna jag anvÀnt har varit observationer, frÄgeformulÀr samt intervjuer. Likheter Àr att grupphandledningen sker med jÀmna tidsintervaller, fasta mötesplatser och i stabila grupper som Àr arbetsteam eller arbetslag. Skillnaderna Àr bakgrunden till grupphandledningen och tidigare erfarenhet samt innehÄllet och effekten av grupphandledningen. BÄde erfarenheten och förvÀntningarna kan styra innehÄllet. Traditionellt Àr innehÄllet i grupphandledning inom vÄrden klientÀrenden och effekten att personalen kommer vidare i sina Àrenden, vilket ocksÄ min undersökning visar.

Kvinnliga relationer och samtal

Studier av kvinnliga relationer har tidigare prÀglats av mor- och dotterrelationens betydelse för kvinnors relations- och samtalsinriktning. FrÄn ett gensuperspektiv anses normerande maktstrukturer spela stor roll för hur systerskapet utformas. Att kvinnor umgÄs i mindre grupper och samtalar mer Àn mÀn om relationer kan tolkas som en funktion av genussystemets uppbyggnad. Syftet med studien var sÄledes att studera samtalets betydelse för kvinnors sÀtt att formera vÀnskapsrelationer och hur det pÄverkar kvinnors gruppdynamik. För undersökningen gjordes Ätta kvalitativa djupintervjuer som analyserades med hjÀlp av induktiv tematisk analys.

<- FöregÄende sida 46 NÀsta sida ->