Sök:

Sökresultat:

5502 Uppsatser om I en annan del av Köping - Sida 34 av 367

Orsaker till kostnadsavvikelser i ett kraftledningsprojekt

SammanfattningMÄnga projekt i dagens samhÀlle överskrider sina budgetar och blir försenade. En internationell studie visar att större infrastrukturprojekt underskattar budgeten vid nio av tio fall. Det visar sig Àven att de inte verkar lÀra sig av misstagen dÄ felbedömningarna Àr lika stora idag som för 70 Är sedan.Vi valde att göra en fallstudie pÄ Svenska kraftnÀt. Svenska kraftnÀt Àr ett statligt affÀrsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnÀt för elkraft som omfattar kraftledningar och stationer för 400 kV och 220 kV och utlandsförbindelser. Svenska kraftnÀt ökar investeringstakten, jÀmfört med 2000-talets första hÀlft ökas de Ärliga investeringarna frÄn nivÄn 300-400 miljoner kronor till nivÄn 4000-5000 miljoner kronor.

Den mÄngkulturella skolans utmaningar : en enkÀtstudie av lÀrares instÀllning till nya kultur- och religionsuttryck

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka lÀrares instÀllning till de nya kultur- och religionsuttryck som elever med annan bakgrund för med sig in i klassrummet i dagens svenska grundskola.FrÄgestÀllningarVad har grundskolelÀrare för attityder till frÀmmande kulturella och/eller religiösa traditioner och högtider?Finns det en samstÀmmighet bland grundskolelÀrare angÄende hur de ska förhÄlla sig till, och agera i frÀmmande situationer som uppkommer pÄ grund av elevers kulturella och/eller religiösa bakgrund?Finns det nÄgra mönster eller samband mellan lÀrares Äsikter relaterat till Älder, kön etc.?.

Finns det en annan förklaring till HjÀlmsjöfynden Àn den naturliga bristen pÄ flinta eller att det var en sydlig utpost av en kvartsbaserad kultur?

En skÄnsk kvartsboplats, var det en unik hÀndelse?Hösten 1995 gjordes ett sensationellt fynd i nordvÀstra SkÄne. Den första stenÄldersboplatsen som kvartsen dominerade, bÄde till antalet och till vikt, hittades vid HjÀlmsjöns strand.Uppsatsen kommer att behandla denna plats. Jag kommer att göra en beskrivning av fördelarna och nackdelarna med kvarts respektive flinta. En uppstÀllning pÄ stereotypa bosÀttningar i SkÄne och SmÄland kommer jag ocksÄ att göra, detta för att kunna se vilka influenser som Àr starkast pÄ den hÀr platsen..

"Verkligt och sÀrskilt vÀrde". En analys av begreppet i 40 kap. 16a § IL

Uppsatsen behandlar underskottsavdragsreglerna i 40 kap. IL, med fokus frÀmst pÄ begreppet verkligt och sÀrskilt vÀrde som förekommer i undantagsbestÀmmelsen 40 kap. 16 a § IL. Syftet med uppsatsen Àr att analysera vad som Àr en tillgÄng av verkligt och sÀrskilt vÀrde. Uppsatsen beskriver vad som enligt motiven fÄr anses vara en tillgÄng av verkligt och sÀrskilt vÀrde.

Biomalkonceptet : En livscykelanalys över hur animaliska biprodukter hanteras

Kandidatuppsats i företagsekonomi, Ekonomihögskolan vid VÀxjö universitet, företagsekonomi, EKL 361, VT 2007Författare: Maria Karlsson, Sofia LanebÀck och Fatima SalehHandledare: Helena Forslund och Leif EnarssonTitel: Biomal konceptet - En Livscykelanalys över hur animaliska biprodukter hanterasBakgrund: Det har lÀnge varit ett problem att göra sig av med animaliska biprodukter och volymerna har Àven ökat sedan nytt EU-direktiv frÄn 2005 förbjöd deponering av organiskt avfall. Biomal produceras genom att animaliska biprodukter krossas och mals ner till en köttmassa.En Livscykelanalys Àr en metod som belyser miljöpÄverkan frÄn en process, produkt eller aktivitet genom att pÄvisa och kvantifiera anvÀndning av energi och material och miljöutslÀpp.Syfte: Beskriva hur Biomalkonceptet ser ut idag genom att göra en LCA (Livscykelanalys).Metod: VÄr uppsats Àr en fallstudie pÄ Biomalkonceptet. Vi har en positivistisk grundinstÀllning dÄ vÄrt mÄl har varit att undersöka processerna pÄ ett sÄ objektivt sÀtt som möjligt. Vi anvÀnder oss av bÄde kvalitativ och kvantitativ forskningsmetod. VÄra primÀrdata fick vi genom intervjuer och observationer och vÄra sekundÀrdata fick vi genom litteraturstudier och material tillhandahÄllet frÄn intervjuobjekten.Slutsatser: Biomals produktionsprocess Àr en sluten process som orsakar minst miljöbelastningar.

KRAM - ett ÄtgÀrdsprogram mot mobbning

VÄrt syfte med det hÀr arbetet har varit att skapa ett förebyggande och motverkande ÄtgÀrdsprogram mot mobbning. De data vi anvÀnt oss, för att kunna utforma detta ÄtgÀrdsprogram, har varit tidigare forskning inom detta specifika omrÄde, lagstiftningar och förordningar, skolans styrdokument samt annan litteratur som behandlar Àmnet. Vi har fördjupat oss i de delar som har berört mobbningsbegreppet samt studerat de olika modeller som redan finns för att motverka och förebygga mobbning. Detta för att hÀrigenom kunna utforma vÄrt ÄtgÀrdsprogram. Resultatet blev KRAM (namnet symboliserar Kamratskap ? RÀttvisa ? Ansvar ? MedmÀnsklighet) ett ÄtgÀrdsprogram som innehÄller sÄvÀl förebyggande som aktiva ÄtgÀrder mot mobbning..

Kultur och omvÄrdnad : en litteraturstudie om kulturens betydelse i omvÄrdnadsarbetet

Sverige har gÄtt frÄn ett monokulturellt samhÀlle till ett mÄngkulturellt samhÀlle. En allt större del av Sveriges befolkning bestÄr av mÀnniskor med olika kulturella och etniska bakgrunder. Det senaste decenniet har kombinationen av en Äldrande befolkning med varierad etnisk och kulturell bakgrund stÀllt nytt krav pÄ svensk hÀlso- och sjukvÄrd. Detta innebÀr att sjuksköterskor kommer att trÀffa mÀnniskor frÄn olika kulturer och med olika vÄrd behov. Med detta i beaktande Àr det betydelsefullt att belysa vikten av kulturell omvÄrdnad och kulturkompetens i mötet med patienten.

Hur sker övergÄngen frÄn förskola till förskoleklass för barn i behov av sÀrskilt stöd? En studie av pedagogers erfarenheter i förskolan och förskoleklass

Syfte: Syftet med denna studie Àr att undersöka pedagogers i förskolan och förskoleklass erfarenheter nÀr det gÀller övergÄngen frÄn förskola till förskoleklass för barn i behov av sÀrskilt stöd.Teori: Som teoretisk utgÄngspunkt har jag valt fenomenologisk hermeneutik. Hermeneutiken handlar om hur de erfarenheter som uppkommer i mötet med en annan person samlas in, utvÀrderas och tolkas och för att inte dra godtyckliga slutsatser mÄste dessa tolkningar undersöka för att fÄ belÀgg för dem. Metod: Studien bygger pÄ kvalitativ gruppintervju av pedagoger i tvÄ olika förskolor och motsvarande förskoleklasser om deras erfarenheter hur det fungerar med övergÄngen frÄn förskola till förskoleklass för barn i behov av sÀrskilt stöd. Formen pÄ intervjun Àr halvstrukturerad, vilket enligt Kvale (1997) innebÀr att den innehÄller ett antal teman med relevanta frÄgor.Resultat: Undersökningen visar att det förekommer samarbete och överlÀmningssamtal mellan förskola och förskoleklass i alla intervjugrupper. Det ser olika ut pÄ de olika förskolorna hur överlÀmningssamtalen fungerar.

Förberedelseklasser : NÄgra fördelar och nackdelar

Det hÀr Àr en uppsats i pedagogik om förberedelseklassen, vars syfte Àr att undersöka om det Àr positivt eller negativt för invandrar- och flyktingbarn att gÄ i en förberedelseklass, och Àven modersmÄlets pÄverkan pÄ förberedelseklassen. För att fÄ en inblick i vad en förberedelseklass Àr börjar uppsatsen med en bakgrundshistoria och fortsÀtter sedan den med att gÄ in lite nÀrmare pÄ nÄgra omrÄden. Dessa omrÄden Àr trauma ? krigsupplevelser, den första tiden, överslussningen, modersmÄlet, samarbete med förÀldrarna och lÀrarrollen. Metoden bestÄr av tvÄ undersökningar, den första handlar om modersmÄlsundervisning dÀr fem elever intervjuas i förberedelseklassen och en diskussion med tvÄ modersmÄlslÀrare.

FlersprÄkiga gymnasielevers upplevelse av sin skolsituation

Syftet med följande arbete Àr att fÄ en bild av hur flersprÄkiga gymnasieelever uppfattar sin skolsituation dÄ de har ett annat modersmÄl Àn svenska, med fokus pÄ inlÀrningen av ett för dem tredje sprÄk. Arbetet ger en översikt av tidigare forskning om sprÄkinlÀrning samt skolsituationen för och resultat hos flersprÄkiga elever. Med hjÀlp av en serie intervjuer skapas en bild av nÄgra elevers upplevelse av sin skolsituation. Sammanfattningsvis pekar resultaten pÄ att synen pÄ flersprÄkiga elever ofta Àr nÄgot ensidig och fokuserad pÄ elever med problem och bortser frÄn en grupp mycket framgÄngsrika elever som lÀrt sig att utnyttja alla sina kunskaper. Dessutom Àr det tydligt att trygghet och sjÀlvkÀnsla Àr av vikt för flersprÄkiga elever med annan kulturell bakgrund..

Analys av produktkostnadsbegreppet pÄ Volvo Aero Corporation

Ekonomistyrning innefattar arbete inriktat mot att uppnÄ företagets övergripande ekonomiska mÄl. En annan viktig del av företagets verksamhet Àr produktionsstyrning, som syftar till att styra och optimera företagets produktionsprocesser. För att ha ett vÀl fungerande styrsystem Àr det viktigt att ekonomistyrning och produktionsstyrning Àr integrerade, och strÀvar mot samma mÄl. Ett mÀtetal som pÄverkar bÄde styrningen av ekonomi och produktion Àr produktkostnaden.Syftet med arbetet har varit att kartlÀgga hur produktkostnaden berÀknas pÄ Volvo Aero Corporation, kombinerat med hur den anvÀnds och pÄverkar styrningen av företaget. UtifrÄn identifierade problem, och befintlig vetenskaplig teori, har förslag pÄ förÀndringar av produktkostnadsdefinitionen tagits fram i syfte att fÄ en mer rÀttvisande produktkostnad..

Slopandet av revisionsplikten : Redovisningskonsulternas syn pÄ det föreslagna undantaget

Regeringens förslag om en slopad revisionsplikt i smÄ aktiebolag har skapat en stor debatt de senaste Ären. Debatterna har sin grund i EG-rÀttens fjÀrde bolagsdirektiv som tillÄter lÀnderna att undanta de smÄ och medelstora företagen frÄn revisionsplikten. MÄnga av Europas lÀnder har valt att utnyttja regeln och idag Àr det endast Malta och Sverige som har den kvar.Revisorernas Äsikter Àr de som syns tydligast i debatterna medan redovisningskonsulternas försvinner i mÀngden. Syftet med den hÀr rapporten Àr dÀrför att föra fram redovisningskonsulternas Äsikter nÀr det gÀller revisionsplikten i de smÄ aktiebolagen. För att fÄ svar pÄ syftet har vi intervjuat fem redovisningskonsulter och dÀrefter jÀmfört detta med olika teorier samt annan forskning som gjorts pÄ omrÄdet..

"Det goda arbetet" : Vad Àr det som konstituerar det idag och hur uppleves det av anstÀllda i en modern organisation.

Svenska Metallindustriarbetarförbundet lade 1985 fram en rapport med namnet Det goda arbetet (Svenska metallindustriarbetarförbundet, 1985). I rapporten formulerades nio principer för vad som avsÄgs med "det goda arbetet" och hur det bör vara beskaffat. Syftet med denna studie Àr att undersöka i vilken utstrÀckning Metalls koncept för "det goda arbetet" fortfarande bÀr relevans inom ett modernt företag. De nio principerna tar tillsammans upp aspekter som trygghet, belöning, medbestÀmmande, samarbete, yrkeskunnande, utbildning, arbetstider, jÀmlikhet och arbetsmiljö. VÄr uppfattning och utgÄngspunkt Àr att konceptet bÀr pÄ en allmÀngiltighet som gör att det fortfarande Àr relevant för förstÄelsen av vad som konstituerar det goda arbetet.

UnderhÄll och Migrering av Legacy-System

Legacy-system sköter idag flera kritiska affÀrsprocesser hos mÄnga företag och banker. Dessa system Àr dyra att underhÄlla och uppdatera med nya funktioner. Legacy-systemenÀr ocksÄ svÄra att anpassa till en tjÀnsteorienterad arkitektur eller SOA (Service OrientedArchitechture). DÀrför vill företagen börja fasa ut dessa system. SOA Àr ett tankesÀtt i hur man strukturerar ett system.

Enklare redovisning : Granskning av Statens Offentliga Utredning 2008:67

Regeringen gav Är 2007 en grupp i uppdrag att leda förenklingen gÀllande enklare redovisning som en del av det stora förenklingsarbetet i Sverige. Förenklingsarbetet gÄr ut pÄ att sÀnka de administrativa lagreglerade kostnaderna för svenska företag med 25 procent till 2010. Under 2008 presenterades en av ÄtgÀrderna inom förenklingsarbetet; ?DelbetÀnkandet om Enklare redovisning ? SOU 2008:67?.NÄgra av de föreslagna förÀndringarna innebÀra att normgivande organ och i synnerhet BokföringsnÀmnden ges mer ansvar genom utökad normgivning. I och med att förslaget presenterar flera Àndringar som kan pÄverka företag, intressenter och revisorer, var det intressant att undersöka remissinstansernas svar och kommentarer till utredningen.

<- FöregÄende sida 34 NÀsta sida ->