Sök:

Sökresultat:

21753 Uppsatser om Hästförsäkring - Sida 9 av 1451

En studie av debatten kring "reparations" i USA.

Uppsatsen syftar till att ge en överskÄdlig bild av hur debatten kring eventuell kompensation för slaveriet och Jim Crow-segregationen i USA har vuxit fram, hur den ter sig vad gÀller argument och retorik, vilka som för debatten samt en kort analys av ovannÀmnda företeelser. Uppsatsen Àr frÀmst deskriptiv..

Progression? En studie bland högstadie- och gymnasieelever kring fyra ÀmnesomrÄden inom biologi

Syftet med detta arbete Àr att undersöka vilken progression som sker med elevernas kunskap inom fyra delomrÄden i biologi. Progressionen har undersökts frÄn Ärskurs nio till avslutade kurser i naturkunskap pÄ gymnasiet. Studien har genomförts med hjÀlp av enkÀter dÀr eleverna har fÄtt besvara öppna frÄgor kring fotosyntes, vÀxthuseffekt, matspjÀlkning och genetik. Svaren kategoriserades utifrÄn tidigare forskning. Resultatet pekar mot en marginell progression i frÄgorna kring fotosyntes, vÀxthuseffekt och genetik samt en stagnation kring frÄgan om matspjÀlkning.

Försvarsmakten - en mansdominerande arbetsplats : En kvalitativ studie baserad pÄ manliga officerares syn pÄ jÀmstÀlldhet i relation till kvinnan i Försvarsmakten

Syftet med denna uppsats Àr att fÄ en djupare förstÄelse kring om hur arbetet med jÀmstÀlldhet mellan mÀn och kvinnor inom försvarsmakten pÄverkar de manliga officerarna. Forskningen har tagit sin form genom en kvalitativ metod med en halvstrukturerad intervjuguide, e-post intervju samt en innehÄllsanalys. Informanterna utgjordes av 5 mÀn, bÄde yngre och en Àldre som alla arbetar inom Försvarsmakten pÄ tvÄ orter i Sverige. Utöver dessa gjordes Àven en analys av en artikel kring Àmnet jÀmstÀlldhet inom försvarsmakten i Halmstad. De teorier som anvÀnds vid analys av materialet Àr, Abrahamsson och Aarum- Andersens organisationsteori, Connells och Parsons maskuliniteter, Goffmans sociala roller, Ahrne, Roman och Franzéns teori kring mansdominans och könssegregering.VÄrt resultat av denna uppsats pÄvisar att mÀnnen till viss del pÄverkas av jÀmstÀlldhetsplanen och att de manliga officerarna anser att arbetet kring jÀmstÀlldhetsplanen i viss mÄn Àr brisfÀllig.

Ett komplement, inte ett tidsfördriv : En studie om hur pedagoger anvÀnder surfplattan i förskolan

Denna studie har till syfte att ge en vidare syn pÄ hur surfplattan anvÀnds som verktyg och hjÀlpmedel i förskolans verksamhet och Àven ge en förstÄelse kring hur pedagogerna tÀnker kring surfplattan i förskolan. FrÄgestÀllningarna som besvaras i studien Àr pÄ vilket sÀtt surfplattan anvÀnds som ett hjÀlpmedel eller verktyg i pedagogers arbete inom en kommun, i barngruppen respektive utanför barngruppen? Samt hur tÀnker pedagoger kring anvÀndningen av surfplattan i förskolan, nackdelar och fördelar? För att fÄ svar pÄ dessa frÄgor genomfördes en kvalitativ studie dÀr sex pedagoger pÄ fyra olika förskolor intervjuades. Studien kom fram till att förskolornas anvÀndning av surfplattan kan delas upp i tvÄ större anvÀndningsomrÄden. Den första Àr barnens lÀrande och utveckling genom surfplattans olika pedagogiska appar och den andra Àr pedagogernas dokumentation av barnen.

Den levande diskussionen kring sex- och samlevnadsundervisningen

Studiens syfte Àr undersöka huruvida det finns en aktiv diskussion mellan lÀrare kring sex- och samlevnadsundervisningen i skolan, samt vad som upplevs som svÄrt att undervisa om. Undersökningen bygger pÄ halvstrukturerade intervjuer med sex pedagoger pÄ skolor i SkÄne och Blekinge.Resultatet visar att det i mÄnga fall saknas en aktiv diskussion kollegier emellan. Det som upplevdes som svÄrast var att finna en lÀmplig nivÄ och att nÄ fram till alla elever..

Barn frÄn vÀrldens alla hörn möts pÄ förskolan: En intervjustudie kring flersprÄkiga barn i förskolan

Syftet med detta examensarbete var att fÄ en djupare förstÄelse kring hur aktiva pedagoger arbetar kring de flersprÄkiga barnen i förskolan. De forskningsfrÄgor jag stÀller Àr: Hur blir dessa barn integrerade i den svenska förskolan och vilka möjligheter har de till att utveckla sitt modersmÄl? Hur ser arbetet kring de flersprÄkiga barnen ut? För att fÄ denna förstÄelse har en kvalitativ intervjustudie med sex pedagoger inom olika förskolor genomförts.Studien utgÄr frÄn den aktuella LÀroplanen för förskolan och ett sociokulturellt perspektiv dÀr sprÄket lÀrs i ett samspel med andra. Resultatet av intervjuerna och studier visade att barn lÀr sig sprÄket i ett samspel med barn och vuxna. Pedagogerna jobbar aktivt med att benÀmna och vara tydliga i sitt sprÄk, men Àven kroppssprÄk och bilder spelar en viktig roll.

Pedagogers tankar om jÀmstÀlldhetsarbete i förskolan

Syftet med vÄrt arbete Àr att ta reda pÄ vad pedagogerna har för uppfattning kring jÀmstÀlldhet och hur de jobbar för att frÀmja jÀmstÀlldhet i förskolan. Vilka Àr pedagogernas tankar och kÀnslor kring jÀmstÀlldhet? Hur arbetar pedagogerna och vilka strategier anvÀnder de för att frÀmja jÀmstÀlldhet i förskolan? Vilket inflytande har pedagogens insatser i frÀmjandet av medvetenhet kring begreppet jÀmstÀlldhet som en del av barnens lÀrande och utveckling? Utgör vÄra huvudfrÄgestÀllningar i denna studie. Arbetet ger en översikt av tidigare forskning om könsidentitet och könsroller samt presenterar teorierna om könsutveckling: den psykoanalytiska teorin, den socialinlÀrningsteorin, den kognitiva teorin och den interaktionistiska teorin. UtifrÄn kvalitativa intervjuer med sex pedagoger kommer vi att tydliggöra deras syn, tankar och insatser kring jÀmstÀlldhet i förskolan. Vi har kommit fram till att pedagogerna har en god inblick i jÀmstÀlldhetsfrÄgor och ganska homogen uppfattning.

VĂ€gen till en fungerande vardag

Syftet med vÄr studie Àr undersöka och fÄ en allsidig belysning kring ett lÄgtröskelboende, som vi har valt att namnge som DD. Vi vill undersöka kring hur personalen gÄr till vÀga för att uppnÄ funktionen och mÄlet med verksamheten. Detta Àr en studie som ha en kvalitativ metod som ansats, dÀrav baseras pÄ sex stycken halvstrukturerade intervjuer. Vi kommer i studien ge en kort redogörelse kring verksamheten. DD Àr en verksamhet som erbjuder plats för hemlösa personer som har en omfattande problematik bakom sig, dÀr mÄnga har blivit utslussade frÄn hÀrbÀrge till hÀrbÀrge, boende till boende.

"Hej och hÄ nu kör vi, sÄ fÄr vi se hur det gÄr" : Inskolning-ur ett förÀldraperspektiv

Syftet med denna studie Àr att genom ett förÀldraperspektiv undersöka hur en inskolning i förskolan kan organiseras, samt hur förÀldrarna uppfattade och upplevde dessa. Studien har utforskat vilken betydelse den första kontakten med förskolan hade för förÀldrarna, samt vilken betydelse relationsskapande och samverkan hade i samband med inskolningen. I denna kvalitativa studie har Ätta förÀldrar intervjuats kring sina barns inskolningar i förskolan. Resultatet visar bÄde negativa och positiva upplevelser kring information frÄn förskolan, inskolningsmodell, samverkan med personal samt vidare samarbete kring fortsatt vistelsetid i förskolan. Slutsatsen i denna studie Àr att trots att inskolningarna sÄg olika ut pÄ olika förskolor sÄ tillskriver förÀldrarna samma önskemÄl kring vad som Àr viktigt för dem vid inskolning av sina barn pÄ förskolan.

Ekoby i Vetlanda

Den senaste tiden har intresset kring ekologisk bebyggelse vuxit. Passivhus Àr en teknik som vÀxte fram under 90- talet och som pressenteras som ett miljövÀnligare och effektivare alternativ till modern regelverksbebyggelse. Men Àr det egentligen sÄ? I den hÀr uppsatsen anvÀnds teorin om ekologiska fotavtryck för att presentera, resonera kring och jÀmföra de bÄda byggteknikerna. Utöver detta pressenteras ett planförslag för exploatering av omrÄdet Himlabacken i Vetlanda..

Ungdomar och skola : en kritisk diskursanalys av tre tidningars presentation av debatten kring gymnasieskolans program

Skolan Àr ett ÀmnesomrÄde som har debatterats under en lÀngre period i samhÀllet, inte minst har detta kunnat betraktas ske i media. Det har skett en livlig diskussion kring gymnasieskolan och dess teoretiska program och yrkesprogram, dÀr exempelvis programmens utformning och uppdrag har debatterats. NÄgonting som Àven har berörts i diskussionerna kring gymnasieskolan och dess program Àr dess relation till arbetsmarknaden och till högre utbildningsformer, sÄ som universitet och högskola. Inte minst har detta skett den nya gymnasieförordningen, SFS 2010:2039, trÀdde i kraft under 2011. Detta arbete stÀvar efter att synliggöra hur media i form av tre tidningar, SkolvÀrlden, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter, under perioden frÄn 2011-01-01 till 2012-12-31 har valt att presentera debatten kring de teoretiska och de praktiska yrkesprogrammen i gymnasieskolan i sina artiklar. .

I vilken mÄn upplever studenter att de fÄtt kunskaper kring utvecklingssamtal och ÄtgÀrdsprogram under sin utbildning? : En kvantitativ samt en kvalitativ studie om lÀrarstudenters uppfattningar

Syftet med denna studie Àr att undersöka i vilken mÄn studenterna uppfattar att de har fÄtt kunskaper kring utvecklingssamtal och ÄtgÀrdsprogram under sin utbildning samt vilka kunskaper det Àr som lyfts fram.Genom en enkÀt till studenter pÄ Uppsala universitet samt en gruppintervju av lÀrarstudenter har studien velat kartlÀgga i vilken mÄn studenter upplever att deras utbildning har gett dem kunskap kring arbetet med utvecklingssamtal och ÄtgÀrdsprogram.Under 2008 gjordes en undersökning av utexaminerade lÀrare avseende hur vÀl lÀrarutbildningen har förberett dem för lÀraryrket. Svaren presenteras i propositionen för den nya lÀrarutbildningen och den uttrycker stor osÀkerhet kring arbetet med utvecklingssamtal. Av undersökningen framgÄr det att 44 % inte alls kÀnner sig förberedda att handskas med utvecklingssamtal (SOU:2009).Min undersökning Àmnade fortsÀtta utreda studenters uppfattning kring detta Àmne samt att lyfta frÄgan dÄ vi nu till hösten stÄr inför en ny lÀrarutbildning. Av resultatet framgÄr det att lÀrarstudenter uppfattar att det teoretiska innehÄllet av utvecklingssamtal och ÄtgÀrdsprogram lyser med sin frÄnvaro och Àr bristande inslag i utbildningen. Viktiga slutsatser av detta resultat Àr att frÄgan kring innehÄll och arbetet av utvecklingssamtal och ÄtgÀrdsprogram bör fÄ ta en större del av utbildningen.

HÄllbar turism : Vad gör svenska turismföretag för att motverka vÀxthuseffekten?

Problemen med vÄldsamheter kring Stockholmslagens allsvenska fotbollsmatcher ökar, och kostar bÄde klubbarna och samhÀllet miljoner varje Är. Samtidigt har publikintresset för allsvenskan minskat under 2008, inte minst i huvudstaden. Vissa hÀvdar att det finns ett samband mellan ökade problem med fotbollsvÄld och fallande publiksiffror. Andra menar att det rör sig om tvÄ skilda företeelser. Alla verkar dock överens om att det krÀvs ett nytÀnkande kring hur och nÀr elitfotboll ska arrangeras..

?Alla barn ska erbjudas allt? : En studie om pedagogers syn pÄ och arbetssÀtt kring genus i förskolan

Syftet med denna studie Àr att belysa olika synsÀtt kring genus som finns bland tre arbetslag inom förskolans verksamhet, den syftar Àven till att lyfta fram olika arbetssÀtt kring genus som anvÀnds. Metoderna som anvÀnts för att samla in empiri till studien var gruppintervjuer med tre arbetslag pÄ tre olika förskolor frÄn samma kommun i Sverige, samt Àven observationer pÄ varje förskola. Det genomfördes fyra observationer pÄ varje förskola under tvÄ samlingar, en fri lek och en hallsituation, detta för att ge en sÄ bred och tydlig bild av pedagogernas förhÄllningssÀtt som möjligt. Resultatet var delvis varierande dÄ pedagogerna delade samma synsÀtt pÄ vad genus innebÀr men hade olika tankar kring vad eventuella skillnader mellan pojkar och flickor beror pÄ. Arbetslagen hade delvis olika syn pÄ hur arbetet bör bedrivas för att verksamheten ska vara en sÄ gynnande miljö som möjligt för bÄde flickor och pojkar.

Manligt och Kvinnligt ? En studie av livsstilsmagasinens omslag

I denna uppsats analyseras de tvÄ tidningarna Glamour och King Magazine för att se till hurgenusrepresentationen syns pÄ dess omslag och om det finns nÄgra eventuella likheter ochskillnader mellan en tidning riktad till kvinnor (Glamour) och en tidning riktad till mÀn(King).Syftet med analysen Àr att se till de olika budskapen för genusrepresentation samtidigt somsyftet Àr att undersöka de olika stereotyper som finns kring mÀn och kvinnor i dagenssamhÀlle och jÀmföra dessa mot omslagen för tidningarna.Studien innehÄller teorier frÄn bland annat R.W Connell och hans förestÀllningar kring blandannat den hegemoniska maskuliniteten, men ocksÄ övriga teorier kring genusrepresentationfrÄn personer som bland annat Gunilla Jarlbro, Eva-Lena Hedvall och David Gauntlett.Studien bygger i sin analys pÄ en retorisk modell med fokus pÄ omslagens kompositionmellan bland annat text och bild.Resultatet visar pÄ en stereotypifiering av mÀn och kvinnor för tidningsomslagen, dÀr kvinnorförefaller som underordnade i sin representation medan mÀnnen besitter stor makt vilket visarsig i form av en jÀmförelse. Detta överensstÀmmer med teorierna kring de olika ideal somförekommer kring mÀn och kvinnor..

<- FöregÄende sida 9 NÀsta sida ->