Sökresultat:
3663 Uppsatser om Goda möten - Sida 53 av 245
Kreativitet i bildundervisningen : En studie av lÀrarens och elevers syn pÄ bildundervisningens kreativitet.
Syfte: Studiens syfte har varit att granska och diskutera kring vad en kreativ bildundersvisning Àr för att fÄ en fördjupad kunskap kring kreativitetens betydelse och vad den har för vikt i samband med bildundersviningen. Detta dÄ genom att kolla pÄ likheter/ skillnader mellan lÀrares och elevers offentliga syn för skapandets förmÄga i skolvÀrlden, men Àven ocksÄ utifrÄn den lÀsta litteraturen. Metod: Min studie grundar sig pÄ strukturerade intervjuer dÀr jag valt att intervjua lÀrare samt elever för att fÄ en inblick om vad de anser vara en kreativ bildundersvining. Resultat: Eftersom undersökningsomrÄdet varit vÀldigt begrÀnsat och endast tio intervjuer Àgt rum kommer jag att inte dra nÄgra generella slutsatser. Jag har funnit att det Àr viktigt att bÄde som lÀrare och elev ta sitt ansvar pÄ allvar för att skapa en miljö som Àr stimulerande med goda förutsÀttningar för ett kreativt arbete.
Amerikansk gospel pÄ svenska? : Kulturella skillnader i ett historiskt perspektiv
AbstraktSyftet med studien var att undersöka hur förÀldrars och pedagogers upplevelser och erfarenheter av TAKK-metoden pÄverkade sprÄkutvecklingen hos barn med sprÄkstörning.  FrÄgestÀllningarna var:- Vilka upplevelser/erfarenheter fanns bland förÀldrar och pedagoger?- Vilken betydelse hade kommunikationsmetoden för sprÄkutvecklingen?- Vad bidrog till goda resultat?- Hur stÀmde vÄra resultat med tidigare forskning? Vi valde att arbeta med en enkÀtundersökning som vi kompletterade med intervjuer. (EnkÀtsvaren presenterades i stapeldiagram.) Resultaten visade att bÄde förÀldrar och pedagoger var positiva till metoden. De ansÄg att den var bra för barnens sprÄkutveckling och underlÀttade kommunikationen. Undersökningsgrupperna ansÄg att man inte anvÀnde sig av TAKK i alla situationer.
Male Rolemodels -As an social intervention for young men
Vi startade vÄrt examensarbete efter en förelÀsning pÄ Malmö Högskola, HÀlsa & SamhÀlle (2010-01-22), rörande genusfrÄgor kopplat till socialt arbete. HÀr vÀcktes vÄrt intresse för anvÀndningen av manliga förebilder som en insats till pojkar med olika problematik. Vi ville undersöka vilka förestÀllningar socialarbetare har om begreppet manliga förebilder, kopplat till socialt arbete med ungdomar, och detta blev sÄledes Àven vÄr frÄgestÀllning. VÄr avsikt har alltsÄ varit att söka en förstÄelse för begreppet, vilka egenskaper Àr efterstrÀvande hos den ?goda manliga förebilden?.
Modellering inom reklam
Det hÀr arbetet kommer att behandla den snabbt vÀxande branschen datorgrafik inom just reklam. FrÄgan som kommer att besvaras i den hÀr uppsatsen Àr. ?Vilka tekniker finns för att snabbast arbeta fram ett texturerat 3D objekt, dÄ passande för reklam kÀnt för dess korta deadlines??Metoderna jag anvÀnde baseras pÄ utförda tester, tidigare erfarenheter och Àven genom ny kunskap jag lÀrt mig under arbetets gÄng. Programmen jag anvÀnde mig av var huvudsakligen 3D studio max, Zbrush 4R2 samt Photoshop.En av de viktigare slutsatserna jag kom fram till var att att Àven om modellering för hand skapar goda slutresultat, sÄ Àr önskvÀrt att komplimentera med mjukvara som kan hjÀlpa till att skapa viss slumpartad geometri.
Den goda arbetsplatsen : ledarskap ur ett hÀlsoperspektiv
Genom en kvalitativ forskningsansats har det genomförts intervjuer med ledare pÄ sju olika arbetsplatser i Sverige, avgrÀnsade till olika kommuner i Stockholms lÀn. Studien belyser hur ledare ser pÄ en hÀlsobefrÀmjande arbetsplats med fokus pÄ psykosociala frÄgor. Som teoretisk utgÄngspunkt har Aaron Antonovskys teori om kÀnsla av sammanhang (KASAM) valts. Den innefattar mÀnniskor kÀnsla av meningsfullhet, hanterbarhet och begriplighet. Resultatet bekrÀftade att mÀnniskor med en stark KASAM lÀttare tÄl pÄfrestningar i arbetslivet och att ett hÀlsobefrÀmjande ledarskap alltid Àr att föredra.
Traditionsprincipen: berÀttigat krav eller förlegad tradition?
Syftet med denna uppsats var att undersöka syfte samt för- och nackdelar med traditionsprincipen för att kunna bedöma om det finns goda skÀl för traditionsprincipens stÀllning i den svenska rÀtten. Traditionsprincipen Àr en princip som sedan lÀnge tillÀmpats i Sverige för erhÄllande av sakrÀttsligt skydd. Enligt denna princip krÀvs att en besittningsövergÄng sker för att en köpare ska erhÄlla skydd mot sÀljarens borgenÀrer. Traditionsprincipens berÀttigande har flitigt debatterats i doktrin och principen har blivit kraftigt ifrÄgasatt. I detta arbete har jag anvÀnt traditionell juridisk metod men dÄ traditionsprincipen inte Äterfinns i lagtext utan har tillkommit genom praxis har studiet av principen i detta arbete frÀmst inriktats pÄ praxis och doktrin.
Implemenring av politiska beslut i skolan : En fallstudie om implementeringen av riktlinjerna för utbildningsval - arbete och samhÀllsliv
Implementeringsproblematik Àr nÄgot man inte sÀllan stöter pÄ nÀr politiska reformer skall genomföras. Problematiken ligger i att de beslut som fattas inte genomförs pÄ det sÀtt beslutsfattarna avsett. Flera forskare, bÄde internationella och nationella, har försökt hitta svar pÄ vart i processen problematiken ligger. SÄledes har de ocksÄ kommit fram till olika svar och lösningar. Syftet med denna uppsats Àr att ur ett implementeringsteoretiskt perspektiv studera förutsÀttningarna för implementeringen av riktlinjerna utbildningsval ? arbete och samhÀllsliv i förordningen ?LÀroplan, examensmÄl och gymnasiegemensamma Àmnen för gymnasieskola 2011?.
Frivillig nÀrvaro - hur reagerar eleverna?
I denna uppsats intervjuas pedagoger för att undersöka hur en skola hanterar mÄngfalden bland eleverna. Syftet med undersökningen Àr dels att analysera vad mÄngfald innebÀr för respondenterna dels att undersöka i vilken utstrÀckning elevernas erfarenheter och kulturella bakgrund tas tillvara i undervisningen. Vi vill ocksÄ se hur dessa frÄgor framstÀlls i litteratur. Alla tillfrÄgade i undersökningen lÀgger etnicitet i begreppet mÄngfald och alla utom en anger det som det allra första de tÀnker pÄ. Vid utförligare beskrivning nÀmns Àven kön, social klass, sexualitet, funktionshinder och intressen som delar av mÄngfalden.
"Det Àr ju inte bara för samtalets skull" PÄverkar medarbetarsamtalet arbetsmotivationen?
MÄnga organisationer och företag hÀvdar att en av de viktigaste resurserna Àr medarbetarna. Genom att fÄ medarbetarna att kÀnna tillfredsstÀllelse pÄ arbetsplatsen kan arbetsmotivation skapas, vilket kan skapa förutsÀttningar för en framgÄngsrik organisation. Medarbetarsamtalet kan under rÀtt förutsÀttningar vara en nyckel till framgÄng. DÀrför Àr syftet med undersökningen att ta reda pÄ om det finns ett samband mellan medarbetarnas förvÀntningar och upplevelser av medarbetarsamtalet och arbetsmotivation. Vidare undersöker vi om det kan finnas andra faktorer som pÄverkar förvÀntningar och upplevelser av medarbetarsamtalet.
FörskolelÀrares tankar om genusarbete i förskolan. :  -  En kvalitativ undersökning av förskolelÀrares förhÄllningssÀtt till genus i en kommun i MÀlardalen
Syftet med denna undersökning var att synliggöra förskolelÀrares tankar kring genus och jÀmstÀlldhet och hur detta kan pÄverka flickor och pojkar i verksamheten. Syftet var Àven att undersöka hur förskolelÀrare förhÄller sig till planeringen i verksamheten, utifrÄn ett genusperspektiv. UtgÄngspunkten har varit en kvalitativ forskningsstrategi, med semistrukturerade intervjuer som metod. Tio personliga intervjuer av förskolelÀrare har genomförts och analyserats. Resultatet visar att förskolelÀrare tÀnker medvetet kring genus och jÀmstÀlldhet.
Det goda vÀrdskapet : en fall studie pÄ VÀsterÄs
VÀsterÄs Àr en stad som tidigare har förknippats med gurkor och industrier dÄ ASEA, nuvarande ABB etablerades i VÀsterÄs 1883. Staden Àr idag relativt okÀnd för externa gÀster, det Àr nÄgot som VÀsterÄs marknadsföringsorgan VÀsterÄs & Co vill Àndra pÄ. Arbetets syfte Àr att undersöka vad en vÀrdskapssatsning kan ge för effekter pÄ turismen och nÀringslivet i VÀsterÄs samt undersöka möjligheten att vÀrdskapscertifiera de olika verksamheterna i VÀsterÄs. Litteraturstudier, intervjuer samt deltagande observationer har anvÀnts som metod. Teoriavsnittet tar upp vÀrdskapsbegreppet samt samarbeten inom organisationen för att sedan kunna jÀmföras med resultatet frÄn intervjuerna och de deltagande observationerna.
AudioförstÀrkare
Examensarbetet som utförts vid Jönköpings tekniska högskola har syftet att konstruera en audioförstÀrkare. MÄlet var att Ästadkomma goda prestanda pÄ den valda audioförskartypen. Den utvalda varianten utvÀrderas med avseende pÄ dess prestanda. AudioförstÀrkaren bör ha följande egenskaper: En kanal med en uteffekt pÄ minst 40W samt ett frekvensomrÄde pÄ 20Hz till 20KHz, utan att anvÀnda sig av integrerade komponenter. Temat för rapporten bygger pÄ analysering av konstruktionskretsen och en detaljerad beskrivning av ingÄende delar samt jÀmförelse med andra kopplingar med liknande funktion.
FörÀldrars upplevelse av en Ätergivning efter en barnpsykologisk utredning
Barnpsykologiska utredningar har blivit allt vanligare. En viktig del av en utredning Àr Ätergivningen dÄ resultaten delges förÀldrarna. Syftet med föreliggande studie Àr att undersöka förÀldrars upplevelse av en Ätergivning med fokus pÄ relationen till utredaren, validering, invalidering, samt emotioner i förhÄllande till upplevelsen av att ha fÄtt ny förstÄelse för barnet. Studien Àr en tvÀrsnittsstudie med 33 deltagare. Resultaten visar att positiva emotioner och invalidering Àr de bÀsta prediktorerna för i vilken grad förÀldrarna upplever att de fÄr ny förstÄelse.
SprÄk- och kunskapsutveckling hos flersprÄkiga elever : En inblick i organisationen och undervisningen pÄ en mÄngkulturell skola
SamhÀllet har gÄtt frÄn att vara monokulturellt till att bli mÄngkulturellt, vilket har lett till pedagogiska utmaningar för skolan. Enligt skolans styrdokument ska alla elever ges lika studie- och utbildningsmöjligheter, men elever med utlÀndsk bakgrund missgynnas. Detta blir tydligt av statistik som visar att var fjÀrde elev med utlÀndsk bakgrund gÄr ut grundskolan utan grundlÀggande behörighet, vilket kan jÀmföras med var tionde elev med svensk bakgrund. Faktorerna Àr sammansatta, men denna studie inriktas frÀmst pÄ sprÄkliga faktorer. Arbetet utgÄr ifrÄn ett socio- och interkulturellt perspektiv pÄ lÀrande, och berör Àven forskning om sprÄkutveckling.
Den Àldre mÀnniskans sexualitet -vÄrdpersonalens kunskaper och attityder en litteraturstudie
Bakgrund: MÀnniskans sexualitet Àr ett brett och mÄngfasetterat Àmne. De Àldres sexualitet negligeras i mÄnga situationer sÄ ocksÄ inom vÄrden. VÄrdpersonal upplever ofta Àmnet som nÄgot tabubelagt och svÄrt att tala om. Kunskapsbrist Àr en bidragande faktor till detta problem. Denna kunskapsbrist finns trots att det svenska samhÀllet anses vara öppet och informativt gÀllande sexualitet.