Sök:

Sökresultat:

4254 Uppsatser om Fysisk lärmiljö - Sida 2 av 284

Barn behöver fysisk aktivitet: En studie om hur rektorer erbjuder alla elever daglig fysisk aktivitet

Att vara fysiskt aktiv i grundskolan Àr obligatoriskt för mÄnga. UtgÄngspunkten i arbetet Àr det uppdrag som skrevs in i lÀroplanen 2003 som innebÀr att skolan ska strÀva efter att erbjuda alla elever daglig fysisk aktivitet. Vad Àr rektorns ansvar och vilka förutsÀttningar har rektorer och skolan för att kunna erbjuda eleverna fysisk aktivitet? Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur rektorerna i en kommun i norra Sverige erbjuder alla elever daglig fysisk aktivitet. Som metod har vi valt att skicka ut enkÀter till alla rektorer pÄ F-6 skolor i en kommun, efter att ha genomfört en pilotstudie pÄ ett fÄtal personer skickade vi ut vÄr egenkonstruerade enkÀt.

Upplevelser och pÄverkan av fysisk aktivitet hos vuxna med depression: En litteraturstudie

Depression Àr en form av psykisk ohÀlsa som ökar i samhÀllet. Olika former av behandling anvÀnds dÀr fysisk aktivitet Àr en av dem. Genom denna studie vill vi öka kunskapen kring upplevelser och pÄverkan av fysisk aktivitet hos vuxna med depression. Uppsatsen Àr gjord som en litteraturstudie dÀr kvantitativa och kvalitativa studier anvÀnts. I resultatet framkom fyra teman dÀr det första pÄvisar att fysisk aktivitet har en positiv pÄverkan pÄ personer med depression.

Design i fysisk gestaltning - Design in embodied communication

Studien undersöker hur fysisk gestaltning i pedagogiskt drama formas under ett lÀrotillfÀlle i skolmiljö. Studien anvÀnder sig av ett socialsemiotiskt synsÀtt och en multimodal ansats för att undersöka eleven som utövare av fysisk gestaltning. Fysisk gestaltning betraktas som ett medium och sammanhanget analyseras utifrÄn ett designteoretiskt perspektiv pÄ lÀrande. TvÄ grupper elever i 10 Ärs-Äldern har filmats och observerats. Resultaten visar att pÄverkan frÄn regler i skolan, instruktioner och pedagogen beskriver elevernas formella design.

 Fysisk aktivitets betydelse för barns lÀrande :  En studie om sju pedagogers medvetna val

AbstractUppsatsens syfte Àr att undersöka om pedagoger medvetet anvÀnder sig av fysisk aktivitet som en del av deras dagliga arbete med barn samt hur pedagogerna anser att barnens inlÀrningsförmÄga gynnas av fysisk aktivitet. VÄra syftesfrÄgor Àr: Vilka medvetna val gör pedagoger om fysisk aktivitet i sitt arbete med barnen? PÄ vilket sÀtt tycker pedagogerna att fysisk aktivitet gynnar barnens lÀrande? Hur genomför pedagoger sina medvetna val om fysisk aktivitet med barnen? Bakgrunden bestÄr av tidigare forskning och litteratur kring kopplingen mellan fysisk aktivitet och barns lÀrande. Vi har anvÀnt oss av den kvalitativa metoden för att fÄ svar pÄ vÄra syftesfrÄgor. Genom semistrukturerade intervjuer, det vill sÀga huvudfrÄgor att utgÄ frÄn med möjlighet till följdfrÄgor, har intervjuat sju pedagoger i skolans tidigare Är.

Sambandet mellan fysisk aktivitet och sjukskrivningar

Fysisk inaktivitet Àr ett globalt hÀlsoproblem och enligt forskning Àr det grunden till en stor del av folkhÀlsosjukdomarna vi drabbas av. Syftet med denna studie var att undersöka om det fanns nÄgra signifikanta samband mellan fysisk aktivitet och sjukskrivning (>14 dagar). Studieresultatet baserades pÄ en enkÀtundersökning utförd pÄ KMTI, Kurera.se och Facebook.com dÀr totalt 82 personer deltog. Signifikanta samband mellan graden fysisk aktivitet och risken för sjukskrivning framkom i studien, dÀr 77 procent av de fysiskt inaktiva respondenterna har varit eller Àr sjukskrivna. Detta kan jÀmföras med att bara 36 procent av de fysiskt aktiva har varit eller Àr sjukskrivna.

Fysisk aktivitetsmÀtning med accelerometri hos Àldre som genomgÄtt operation för höftfraktur

Fysisk aktivitet hos Àldre Àr viktig för att förebygga sjukdom samt för att upprÀtthÄlla sjÀlvstÀndighet och en bra livskvalitet. Fysisk aktivitet gÄr att mÀta med instrument, sÄsom accelerometer eller att skatta med skattningsskalor. Syftet med detta arbete var att undersöka om den fysiska aktiviteten Àr korrelerad med den fysiska funktionsförmÄgan och om fysisk aktivitet bestÀmd med accelerometri gÄr att prediktera med skattningsskalor. I studien inkluderades totalt 27 patienter som opererats för höftfraktur. 14 av dessa var kvinnor med medelÄldern 80 Är (62-94) och 13 var mÀn med medelÄldern 82 Är (73-94).

Fysisk aktivitet och depression hos Àldre

Depression hos Àldre Àr ett stort hÀlsoproblem som Àr vanligt förekommande sÄvÀl inom öppen som sluten hÀlso- och sjukvÄrd. Fysisk aktivitet Àr nödvÀndigt för att bevara ett gott aktivt Äldrande och genom förebyggande och frÀmjande insatser kan hÀlsovinster uppnÄs. Syftet med litteraturstudien var att                belysa relationen mellan fysisk aktivitet och depression hos Àldre. I litteraturstudien bearbetades 9 vetenskapliga artiklar som grund för resultatet. Efter analys av artiklarnas resultat kom vÀrdet av fysisk aktivitet och depression hos Àldre fram genom tvÄ olika kategorier, dels generella faktorer av betydelse för fysisk aktivitet hos Àldre med depression och dels specifika faktorer av betydelse för bibehÄllande av fysisk aktivitet hos Àldre med depression.

Daglig fysisk aktivitet - blir eleverna erbjudna det?

VÄrt syfte med detta arbete Àr att utifrÄn observationer, intervjuer och enkÀtundersökningar ta reda pÄ hur tvÄ olika skolor arbetar för att uppfylla det strÀvansmÄl om daglig fysisk aktivitet som finns i Lpo94. Detta Àr nÄgot som ligger oss bÄda varmt om hjÀrtat och nÀr vi Àr nyutexaminerade lÀrare vill vi kunna vara med och bÄde pÄverka skolans arbete med daglig fysisk aktivitet, och fÄ andra lÀrare pÄ skolan att förstÄ hur mycket man vinner nÀr eleverna fÄr röra pÄ sig..

Fysisk aktivitet - Psykisk hÀlsa : En enkÀtundersökning om hur högstadieelever upplever att fysisk aktivitet pÄverkar psykisk hÀlsa

Syftet med undersökningen var att fÄ en bild av högstadieelevers uppfattning om hur fysisk aktivitet pÄverkar psykisk hÀlsa samt idrottsundervisningens pÄverkan pÄ psykisk hÀlsa.Det var en kvantitativ undersökning med enkÀter, dÀr 124 högstadieelever frÄn tvÄ mellansvenska skolor besvarade enkÀten.Resultatet visade att 85.5% av eleverna upplevde att fysisk aktivitet pÄverkar psykisk hÀlsa positivt nÀr det gÀller att kÀnna sig avslappnad, humöret, sjÀlvuppfattning och bÀttre livskvalitet. 71. 5 % av eleverna ansÄg att de i idrottsundervisningen fick de lÀra sig om hur fysisk aktivitet har betydelse för hÀlsan hela livet.DÀremot upplevde flertalet av eleverna att det som hÀnder i omklÀdningsrummet och i samband med duschen samt kamraternas pÄverkan i samband med idrottsundervisningen var stressande faktorer. .

Unika, men ÀndÄ lika: trÀningspersonals förestÀllningar om vad som pÄverkar fysisk aktivitet för personer med rörelsehinder som fysisk funktionsnedsÀttning

Syftet med studien var att undersöka trÀningspersonals förstÀllningar om vad de ansÄg pÄverkade fysisk aktivitet för personer med rörelsehinder som fysisk funktionsnedsÀttning. Kvalitativ studie i form av tvÄ fokuserade gruppintervjuer som undersökningsmetod. Varje fokusgrupp bestod av trÀningspersonal frÄn sex privata och sex kommunala anlÀggningar i norra Sverige. Totalt intervjuades 12 personer med erfarenhet varierande mellan 2 och 33 Är: sex personer frÄn privata anlÀggningar och sex personer frÄn kommunala anlÀggningar. Resultat: Sex kategorier framtrÀdde: Attityder, Fysiska och psykosociala aspekter, Individanpassning, Inspiration/Motivation, Information/Marknadsföring, Effekter av fysisk aktivitet ? Lika för alla.

Fysisk aktivitet, en viktig del av förskolan : En enkÀtstudie

Detta examensarbete handlade om i vilken grad förskollÀrare och barnskötare, aktiverar förskolebarnen nÀr det kommer till fysisk aktivitet, Àven i vilken grad det fanns en tanke bakom och hur stor kunskap personalen pÄ förskolan anser sig ha vid de fysiska aktiviteter som genomförs pÄ förskolan. Vikten av fysisk aktivitet i förskolan belyses i detta arbete och relateras till olika typer av forskningsstudier, detta för att ge lÀsaren förstÄelse över hur mycket fysisk aktivitet gynnar inlÀrning och koncentrationsförmÄga. Med hjÀlp av en kvantitativ enkÀtundersökning svarade 42 personer ur förskolepersonalen om deras erfarenheter gÀllande fysisk aktivitet. Resultatet redovisas bland annat med tabeller och diagram. Det som framkommer i studien Àr hur viktig förskolepersonalens roll och instÀllning Àr till de fysiska aktiviteterna Àr samt visas skillnaden mellan deras instÀllning till fysisk aktivitet inomhus respektive utomhus..

Fysisk aktivitet i förskolan : En studie om förskollÀrares uppfattningar av begreppet fysisk aktivitet samt deras uppfattningar om vilka förutsÀttningar det finns till att utöva fysisk aktivitet i förskolan

I denna studie undersöks tio utvalda förskollÀrares uppfattningar om begreppet fysisk aktivitet samt deras uppfattningar vilka förutsÀttningar barn i Äldern 1-5 Är i förskolan har till att utöva fysisk aktivitet nÀr det gÀller resurser sÄsom miljö, tid, material och personaltÀthet. I studien tas det del av tidigare forskning kring fenomenet, olika perspektiv pÄ och förutsÀttningar för fysisk aktivitet behandlas. Studien genomfördes genom kvalitativa halvstrukturerade intervjuer med tio förskollÀrare pÄ fyra olika förskolor. FrÄgorna som stÀlldes tog sin utgÄngspunkt i syftet och frÄgestÀllningarna för studien. Studien har en fenomenografisk ansats vilket innebÀr att det som varit centralt i undersökningen har varit att ta reda pÄ variationer i uppfattningarna av fenomenet fysisk aktivitet. Resultatet visar att de tio utvalda förskollÀrarna har olika uppfattningar om vad begreppet fysisk aktivitet innebÀr.

Fysisk aktivitet och inlÀrning: En studie om eleverna ser nÄgot samband mellan fysisk aktivitet och inlÀrning.

Syftet med detta examensarbete var att ta reda pÄ om elever ser nÄgot samband mellan fysisk aktivitet och inlÀrning. Genomförandet av denna studie bestod av enkÀtundersökningar kombinerat med en aktivitetsdagbok som vi delade ut till eleverna, och undersökning i tidigare forskning och litteratur utifrÄn frÄn vÄra frÄgestÀllningar. Resultaten visar att en stor del av eleverna deltar bÄde i aktiviteterna pÄ skolidrotten och Àr fysiskt aktiva pÄ fritiden. Vidare kunde vi se att eleverna i rÀtt stor utstrÀckning vet vilka faktorer som pÄverkar deras inlÀrning. En slutsats som vi kan dra Àr att mÄnga elever ser ett samband mellan fysisk aktivitet och inlÀrning..

Fysisk aktivitet och lÀrande i skolan : -en litteraturstudie om det eventuella sambandet

Om fysisk aktivitet pÄverkar lÀrandet och har mÄnga andra positiva effekter kan man undra om inte skolans idrottstimmar borde utökas. Syftet med litteraturstudien Àr att undersöka vad tillgÀnglig forskning sÀger nÀr det gÀller sambandet mellan fysisk aktivitet och lÀrande i skolan. Materialet till studien har sökts i relevanta databaser. För att ett vetenskapligt dokument skulle bli inkluderat i litteraturstudien skulle fokus ligga pÄ och beröra fysisk aktivitet och lÀrande, alternativt fysisk aktivitet och kognitiv utveckling. Eftersom fokus ligger pÄ fysisk aktivitet inom skolan har de Àven valt att beskriva hur idrottsundervisningen i skolan har utvecklats sedan införandet.

SkÀrmbundna aktiviteter och fysisk aktivitet : barns motionsvanor och anvÀndandet av skÀrmbundna aktiviteter

Barn och ungdomar lÀgger idag mindre tid pÄ fysisk aktivitet och mer tid pÄ olika stillasittande aktiviteter. Genom en enkÀtundersökning riktad till barn i 10-13 - ÄrsÄldern har syftet varit att ta reda pÄ hur mycket tid de lÀgger pÄ olika fysiska aktiviteter, i skolan och pÄ fritiden, samt hur mycket tid barnen lÀgger pÄ olika skÀrmbundna aktiviteter sÄsom dator, tv och surf- och lÀsplatta. VÄr hypotes Àr att det finns ett samband mellan hög frekvens av anvÀndandet av olika skÀrmbundna aktiviteter och lÄg grad av fysisk aktivitet. NÄgot sÄdant samband har inte hittats. Undersökningen visar dock att mÄnga barn tillbringar mer Àn rekommenderad tid framför en skÀrm trots att stor del av de svarande regelbundet deltar i idrott eller annan fysisk aktivitet..

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->