Sök:

Sökresultat:

658 Uppsatser om Framtidssäkra informationssystem - Sida 22 av 44

HjÀlpresurser i ett Àrendehanteringssystem: en studie ur ett anvÀndbarhetsperspektiv

För att en slutanvÀndare skall kunna lösa problemsituationer som uppstÄr under interaktion med ett informationssystem bör denne ha tillgÄng till hjÀlpresurser. Dessa kan vara andra individer, manualer eller inbyggda programspecifika hjÀlpresurser. HjÀlpresurser Àr en del av ett informationssystems anvÀndbarhet och syftet med denna studie Àr att studera ett Àrendehanteringssystems hjÀlpresurser ur ett anvÀndbarhetsperspektiv. Studien har genomförts med teorier kring mÀnniska - datorinteraktion och en kvalitativ metod pÄ en statlig organisation. Undersökningen har riktat sig mot de slutanvÀndare som handhar Àrendehanteringssystemet dagligen.

UTREDNING SAMT UTVECKLING AV ETT PLATTFORMSOBEROENDE GEOGRAFISKT INFORMATIONSSYSTEM

This thesis have been performed at Sweco Position in Jönköping. The work was split into two, where one part included an investigation regarding the possibility of developing a cross-platform GIS (geographic information system) with HTML5 and CSS3. A prototype would also be developed within this part.The second part included development of a cross-platform GIS for a client to Sweco Position. The client operates in the forest sector and had already an existing solution, with many problems. The client required an application with delimited functionality and which was not bound to a specific hardware.As the client users often were located in areas with limited Internet access, one additional requirement was that there would be some offline support.The students handle subjects within development of GIS, for example map projections, map services and mapping libraries.The application came to be developed in HTML5 and ASP.net.

UtvÀrdering av fÀltdatorer för geodetisk mÀtning

Genom Ärhundradena har teknikerna och mÀtinstrumenten för geodetisk mÀtning utvecklats mycket, frÄn att ha utförts med enkla redskap som t ex kedja och kompass, till avancerade instrument som GPS och totalstation. I dagslÀget finns flera datorbaserade tekniker tillgÀngliga och möjligheterna att integrera olika system ökar hela tiden.Syftet med detta arbete har varit att undersöka vilka möjligheter som idag finns tillgÀngliga för att integrera totalstation och GPS med digitala kartdata vid geodetisk mÀtning i fÀlt. En kravspecifikation har upprÀttats baserat pÄ önskemÄlen frÄn en kommunal kart- och mÀtavdelning, dÀr ett av de viktigaste önskemÄlen var att kunna ta med en omfattande kartdatabas ut i fÀlt. Möjliga leverantörer har sökts och utvÀrderats, och dÀrefter har fÀltdatorer och programvaror lÄnats för att genomför praktiska tester.Resultatet visar att utbudet av heltÀckande lösningar Àr litet, men det finns fungerande system som tÀcker in de behov som var utgÄngspunkten i denna undersökning. Det kan finnas en kunskapslucka mellan mÀtning och GIS, geografiska informationssystem, att överbrygga vid införandet, men det finns ocksÄ en stor potential i anvÀndningen och utvecklingen av tekniken..

UtvÀrdering av e-Rekryteringssystem - En studie i effektivisering av rekryteringsprocesser

Informationssystem, i form av affÀrssystem eller liknande, anvÀnds idag ofta för att effektivisera arbetet inom de funktioner som finns i ett företag. AnvÀndningen har spridit sig frÄn att ursprungligen framför allt stödja logistik och planering inom produktion till att nu anvÀndas inom bland annat Human Resources (HR). En av aktiviteterna inom HR-funktionen Àr traditionellt sett rekrytering, nÄgot som företag nu efterstrÀvar att effektivisera med hjÀlp av e-Rekryteringssystem. Syftet med anvÀndningen av dessa system Àr följaktligen att effektivisera företagets rekryteringsförfarande och dÀrmed Àven företaget i stort. Med detta i Ätanke har vi valt att utföra en designvetenskaplig studie pÄ ett sÄdant system.

AnvÀndbarhet och handlingsbarhet i en organisations egenutvecklade system

Vi undersöker genom denna uppsats i vilken grad ett informationssystem som utvecklats med ett anvÀndbarhetsperspektiv ocksÄ uppnÄr handlingsbarhet. DÄ vi under vÄr utbildning blivit vÀl bevandrade i bÄde anvÀndbarhet och handlingsbarhet, framförallt teoretiskt, sÄ har det uppstÄtt enfrÄga som vi vill behandla. NÀmligen: leder systemutveckling utifrÄn ett anvÀndbarhetsperspektiv gÀrna till handlingsbara system? För att söka svar pÄ denna frÄga sÄ Àr intervjuer av anvÀndare i ett egenutvecklat system samt observation av densamma det som utgör de empiriska erfarenheterna.Slutsatsen Àr att anvÀndbarhetsperspektivet inte i detta fall per automatik lett till en hög handlingsbarhet utan vi ser en tÀmligen lÄg handlingsbarhet trots att anvÀndbarheten Àr tydlig och rÄdande. Utvecklingen av systemet har skett med anvÀndarmedverkan och intervjuerna visar pÄ att det mest Àr funktionalitetskrav dÀr samrÄd varit gÀllande.

Metod för utveckling av terrÀnganalysmoduler och utveckling av ett siktfÀltsanalys: tillÀgg till ArcView

Syftet Àr att utveckla och dokumentera en metod för anvÀndarnÀra utveckling av terrÀnganalysmoduler inom ramen för försvarsmaktens GeoPres-koncept. Dessutom skall det utifrÄn denna metod utvecklas ett siktfÀltsanalystillÀgg med brett anvÀndningsomrÄde. SiktfÀltsanalystillÀgget skall förenkla arbetet med siktfÀltsanalyser och skall kunna anvÀndas i Norra MilitÀromrÄdesstabens nÀtverk. En metod för utveckling av terrÀnganalysmoduler inom ramen för försvarsmaktens GeoPres-koncept togs fram med tio olika steg. Den utvecklade systemutvecklingsmetoden anvÀndes sedan för att utveckla ett siktfÀltsanalystillÀgg till ArcView.

Behovsbaserad framtagning av informationssystemet ReFlex : Verksamhetsanalys och systemutveckling

Flextronics Design i Linköping tillverkar prototypskretskort till telekomindus-trin. Examensarbetet tog de fram eftersom de upplever att de har problem medolika omrÄden inom den funktion dÀr sjÀlva tillverkningen sker, SMA (SurfaceMount Assembly). De var inte sÀkra pÄ exakt vilka problemen var men de vis-ste att de rör rutiner, kommunikation, samt materialtillförsel. Genom att i ettexamensarbete definiera och lyfta fram problemen samt ta fram ÄtgÀrdsförslag,hoppades företaget att vissa av problem skulle kunna uppmÀrksammas ochlösas och pÄ det sÀttet skulle kvaliteten i processerna öka. Genom att förbÀttravissa omrÄden hoppades de Àven kunna bli effektivare i sitt arbetssÀtt vilketi sin tur skulle kunna frigöra vÀrdefull kapacitet, nÄgot som Àr mycket viktigtför Flextronics i Linköping, eftersom de har hög belÀggning.Syftet med examensarbetet var att genom en kartlÀggning tydligt definieraproblemen och ta fram förbÀttringsomrÄden.

Hur skall en projektledare, vid anvÀndning av metoden RUP, planera ett systemutvecklingsprojekt i syfte att förebygga centrala problem

Nya metoder och dess verktyg Àr anledningar till varför mÄnga systemutvecklingsprojekt misslyckas. Orsaken Àr att verksamheter tycker att det Àr för svÄrt att anpassa metoderna. En systemutvecklingsmetod Àr RUP som denna rapport har avgrÀnsats till. Det som undersöks i rapporten Àr hur en projektledare, dÄ metoden RUP anvÀnds, bör planera ett systemutvecklingsprojekt i syfte att förebygga centrala problem. Problempreciseringen anses vara viktig eftersom den i grund och botten handlar om att utveckla ett framgÄngsrikt informationssystem.För att fÄ svar pÄ problempreciseringen gjordes en surveyundersökning dÀr tekniken intervju anvÀnts för att samla relevant information.

Geografisk presentation i ett mikrosimuleringsverktyg

SamhÀllsgeografiskt miljöcentrum (Spatial Modelling Centre), SMC, bedriver forskning och utveckling av datorbaserade geografiska modeller. Syftet Àr att stödja uppdragsgivaren, Kulturgeografiska institutionen vid UmeÄ universitet, och andra med dessa verktyg. Med hjÀlp av den egenutvecklade modellen SVERIGE kan man göra experiment i full skala med en syntetisk population som motsvarar hela Sveriges befolkning. Detta examensarbetes syfte var att ta fram möjlighet till geografisk presentation för den grafiska klienten till SVERIGE. Detta som ett komplement till de tabeller som genereras vid körningar av modellen.

Mobila kontor för fÀltarbetande personal

Begreppet mobil kommunikation har funnits ett bra tag, och mobila enheter Àr idag mycket vanliga och nya modeller kommer hela tiden. Dessa enheter har med tiden blivit mindre och kraftfullare, och möjligheterna att anvÀnda dem har blivit fler och fler. Alltför ofta Àr dock diskussionen kring mobil kommunikation fokuserad pÄ konsumentinriktade tjÀnster, och ofta förbises de verkliga anvÀndningsomrÄdena för mobil kommunikation. Det Àr viktigt att komma ihÄg att det Àr inom vissa yrkesgrupper som mobil kommunikation kan vara riktigt anvÀndbart. Med denna uppsats vill vi visa att fÀltarbetande personal Àr en av dessa yrkesgrupper som kan ha stor anvÀndning av mobil kommunikation, samt visa hur denna teknik pÄverkar fÀltarbetarnas informationshantering.

TÀnk efter före : en kvantitativ undersökning om informationskampanjers effekter pÄ ungdomar

Arbetet bygger pÄ att de informationssystem som anvÀnds idag men som blir allt Àldre och dÀrigenom inte klarar de krav som stÀlls pÄ dem. Detta medför att informationssystemen mÄste migreras till modernare plattformar, dÄ företagen dels inte klarar sig utan dess nuvarande funktionalitet och dels mÄste vidareutveckla systemen.Detta arbete tar upp olika sÀtt som detta kan genomföras pÄ och vilka problem som kan komma att uppstÄ nÀr detta sker. För att kunna undersöka detta sÄ genomfördes ett antal migrationer. SprÄken som migrationen kommer att ske mellan Àr Visual Basic 6 och Visual Basic .net. Migrationerna kommer att ske med hjÀlp av ett migrationsverktyg, samt ett ramverk som i arbetet skrÀddarsys för just arbetets typ av migrationer.Det arbetet kommer fram till Àr att det sker problem vid anvÀndande av ett verktyg och Àven att det inte ger tillrÀckligt med respons pÄ vad som gÄtt snett under migrationerna..

Informationsbehov och informationsflöden : en studie av hur Human Resource Partners upplever informationsutbytet inom Human Resource organisationen pÄ Astra Zeneca

Informationsteknik (IT) Àr en marknad som förÀndras snabbt. Att investera i IT kan dÀrför vara kritiskt. Att ha en strategi för hur satsningar pÄ IT ska göras kan minska risken för felinvesteringar pÄ IT men strategin kan Àven ge andra fördelar. Att ha en IT-strategi innebÀr dock inte automatiskt att den ger fördelar. IT-strategin bör Àven anvÀndas.

Varför och hur anvÀnder man sig av anvÀndarmedverkan vid systemutveckling

MÄnga företag och organisationer har i dagens samhÀlle implementerat nÄgon form av informationssystem, detta frÀmst för att effektivisera informationshanteringen och pÄ sÄ sÀtt effektivisera hela organisationen. MÄnga IT-projekt av den hÀr typen anses dock bli misslyckade, mÄnga hÀvdar dÄ att en grundförutsÀttning för att fÄ lyckade IT-projekt Àr att anvÀnda sig av anvÀndarmedverkan, medan andra menar att anvÀndarmedverkan kan leda till kommunikationsproblem och konflikter. Med denna motsÀttning i argument kring anvÀndarmedverkan ville vi undersöka hur och varför personer inom IT-projekt anvÀnder sig av anvÀndarmedverkan idag. De svar vi fick angÄende hur, visar att personer inom IT-projekt vÀljer Àr att anvÀnda sig av referensgrupper som ska vara representativa för den anvÀndargrupp de tillhör. Det bör Àven finnas skillnader i hur anvÀndarna i referensgruppen ska vara, sÄ att inte bara personer med ?datorvana? eller de pÄ chefsnivÄ tas med.

SÄ nÄs samstÀmmighet mellan logistik och företagsstrategi : en analys av hur den logistiska strategin ska utformas för att stödja företagets överordnade strategi

Background: Due to an increasing globalization the competition has increased and this has lead to overcapacity and falling prices on markets today. The subject field logistics has during the last decades been given increasingly significance and has become a way to handle the competition. Theories clearly point outthe importance that a concordance exists between logistics and superior strategy but few, if any, authors give further details about how this adjustment should be made. Purpose: The aim of this thesis is with a case study approach survey if the subject field, which describe the importance that logistical solutions correspond with the superior strategy, is known and implemented in a company. We aim to develop the subject field through our empirical findings.

Tekniska förutsÀttningar för webbaserad programuthyrning

Webbaserad programuthyrning innebÀr, till skillnad frÄn traditionell försÀljning och implementering av informationssystem, att kunder erbjuds hyra systems funktionalitet över Internet. Denna modell anses av mÄnga ha stor framtidspotential, men skeptiker ifrÄgasÀtter konceptets hÄllbarhet och vi upplevde kvalitetsrelaterade problem i samband med driftsÀttning av ett system som anvÀndes över Internet under förhÄllanden som ur ett tekniskt perspektiv liknar programuthyrning. Syftet med denna uppsats Àr att undersöka om tekniska förutsÀttningar, vad gÀller prestanda, pÄlitlighet och sÀkerhet, Àr goda för att bedriva webbaserad programuthyrning och om dessa förbÀttrats under de senaste Ären. För att besvara undersökningsfrÄgan genomfördes prövning av fem hypoteser med anknytning till problemomrÄdet. Empiriskt underlag togs fram genom mjukvarutester genomförda 1999 och 2003 samt en enkÀtundersökning stÀlld till det testade systemets anvÀndare.

<- FöregÄende sida 22 NÀsta sida ->