Sök:

Sökresultat:

23 Uppsatser om Fallprevention - Sida 2 av 2

En arbetsterapeutisk studie riktad mot förekomsten av fall, fallförebyggande åtgärder och attityder relaterat till fall bland aktiva äldre personer: en enkätstudie

Syftet: Öka kunskapen för att förbättra Fallprevention genom att beskriva och jämföra förekomst av fall, fallförebyggande åtgärder samt undersöka attityder bland äldre personer relaterat till fall. Metod: En enkätstudie som genomfördes på 80 äldre personer över 65 år bestående av både män och kvinnor som bor i det egna hemmet. Resultat: Det fanns ett signifikant samband mellan de respondenter som undviker aktiviteter inomhus på grund av rädsla för fall och vidtagit fallförebyggande åtgärder. Det fanns även ett svagt samband, dock inte signifikant mellan kvinnor och fallförebyggande åtgärder samt mellan rädsla för fall och fallförebyggande åtgärder. Resultatet visade inga statistiska skillnader mellan gruppen fallit och gruppen ej fallit med avseende på redovisade variabler.

Fysisk aktivitet som fallprevention i särskilt boende - en litteraturstudie

Our population are ageing. As this happens more people will be in need of long term care facilities. We now know that some elderly people with certain background factors are more likely to be injured or sick. One of the four biggest background factors is fall propensity. Most of the reported falls come from long term care facilities, approximately 60 % of the care takers in long term care facilities fall one time or more each year.

Sjuksköterskans omvårdnadsåtgärder för att förebygga och minska risken för fallskador på särskild boende : En litteraturstudie

Bakgrund: Fall är vanligt och kan leda till höftfrakturer och ett tidigare behov av särskiltboende. Ett hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande perspektiv ska vara en självklar deli all vård och behandling. Syfte: Syftet med studien var att beskriva hur sjuksköterskor kanförebygga och minska risken för fallskador hos äldre på särskilt boende. Metod: Arbetetvar en litteraturstudie på tidigare forskningsmaterial. Resultat: Den viktigaste åtgärden äratt få fram vilka äldre som tillhör riskgruppen.

Effekter av funktionell träning på balans, benstyrka och self-efficacy hos äldre

Fysisk aktivitet kan förebygga och minska åldersrelaterade fysiologiska och psykologiska förändringar. Effekterna av funktionell träning för äldre är dåligt studerat. I Sörmland pågår ett Fallpreventionsprojekt som syftar till att halvera antalet höftfrakturer till år 2012. Studiens syfte var att undersöka om äldres balans, benstyrka och self-efficacy, en persons grad av självtillit att utföra en specifik aktivitet framgångsrikt, påverkades av att göra fem uppresningar från sittande till stående två gånger om dagen under fyra veckor. En intervention genomfördes med 23 deltagare på ett servicehus/äldreboende.

Äldre personers inställning till fallpreventionsträning med stöd av informations- och kommunikationsteknologi : En enkätstudie

Den största orsaken till att äldre tvingas söka hälso- och sjukvård är att de har råkat ut för en fallolycka. Ett fallpreventivt arbete syftar till att påverka riskfaktorerna som är möjliga för att minimera risken för att en fallolycka inträffar. Styrketräning för nedre extremitet och balans bör ingå i ett fallpreventivt arbete. Eftersom balans- och styrketräning sedan länge varit grunden i fysioterapin spelar fysioterapeuten en betydande roll i detfallpreventiva arbetet. Genom att använda sig av IKT som stöd vid träning i hemmet kan man på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt nå ut till många.

Äldre mäns syn på och erfarenheter av fall och fallolyckor: En fokusgruppsstudie

Fallskador orsakar 3,5 miljoner dödsfall i världen. Forskning visar att det finns över 400 identifierade riskfaktorer vid fallolyckor. I Europa förolyckades även fler äldre människor på grund av fall än vad som förolyckades i trafiken. I Sverige har de äldres andel i befolkningen ökat. Idag är 1,6 miljoner människor 65 år eller äldre, vilket beräknas fortsätta att öka till följd av att medellivslängden stiger.

Bedömning av fallrisk hos patienter som vårdas inneliggande på sjukhus och inom kommunal vård : Med hjälp av Downton Fall Risk Index

Background: Fall injuries are a costly problem for society, with costs ranging up to 14 billion a year. In addition to economic loss accidental falls also creates human value losses and reduced quality of life for its victims. In order to prevent the occurrence of injury related to accidental falls healthcare providers utilize various scientifically developed risk assessment tools, one of them being Downton Fall Risk Index. Method: Empirical, quantitative cross-sectional study. Objective: The purpose of the extended essay was to describe the categories in Downton Fall Risk Index that have a bearing on patients' risk of falling while in hospital and in municipal care, and to illustrate how nurses can use the fall risk assessment tool.

Att förebygga osteoporos i en svensk kommun : En beskrivning av ett tioårigt befolkningsinriktat interventionsarbete ?Vadstena en benhård kommun

Benskörhet (osteoporos) och frakturer orsakade av osteoporos är ett stort globalt problem. Syftet med det tioåriga projektet ?Vadstena en benhård kommun? var att utvärdera om man med en befolkningsinriktad interventionsstrategi kunde minska osteoporos och osteoporosrelaterade frakturer i en kommun. Ett representativt urval av befolkningen i åldern 20-79 år, 15% av en population på 7800 personer, blev tillfrågade om att delta vid fyra undersökningstillfällen som innebar att fylla i en enkät och att bentäthetsmätas. Vid första tillfället deltog 70%, första uppföljningen 69%, andra uppföljningen 79% och vid den tredje uppföljningen 65%.Syftet med denna MPH-uppsats är att beskriva det praktiska interventionsarbetet utifrån dagboksanteckningar och att presentera befolkningens upplevelser av interventionsarbetet.Vi nådde uppskattningsvis 5000 personer (65%) av befolkningen med direkt information.De personer som fick individuella riskprofiler baserade på angivna svar i frågeformulär och bentäthetsvärden var de som gav mest positiv respons och kan tillskrivas en lyckad individuell intervention.Den grupp som varit med en eller flera gånger tidigare (interventionsgruppen) var de som vid sista undersökningen 1999, hade fått ökad kunskap om osteoporos (P<0,001).

<- Föregående sida