Sökresultat:
2621 Uppsatser om Förskole matematik - Sida 66 av 175
Dedekinds snitt definierar de reella talen
Uppsatsen riktar sig till personer som har lÀst minst en termin matematik pÄ universitetet.Det var först pÄ mitten av 1800-talet som man kunde ge en godtagbar definition för de irrationella talen, typ roten ur 2. Dessa hade sedan lÀnge anvÀnts ÀndÄ bland annat i Babylonien, Indien och Kina.Uppsatsens inledningskapitel ger en snabb historielektion i form av en genomgÄng av rÀkningen och anvÀndandet av frÀmst roten ur 2.Huvuddelen av uppsatsen Àr en redogörelse för metoden Dedekinds snitt, vilken Àr den mest kÀnda av de metoder som definierar de irrationella talen.Utan de irrationella talen skulle det vara omöjligt att anvÀnda supremumegenskapen och de, inom matematiken, klassiska satserna som mellanliggande vÀrde..
Gyllene snittet och geometriförstÄelse pÄ gymnasiet
AbstraktExamensarbete i matematik för lÀrare,Titel: Gyllene snittet och geometriförstÄelse pÄ gymnasiet.Författare: Simon LarssonTermin och Är: VT 2015Kursansvarig institution: Matematiska VetenskaperHandledare: Jonny LindströmExaminator: Laura FainsilberRapportnummer:Nyckelord: Matematik, geometri, gyllene snittet, matematiska begrepp, Van Hiele-nivÄer,förstÄelse, inlÀrning.Syftet med mitt arbete Àr att utreda vad det gyllene snittet innebÀr, samtidigt som dettaförhoppningsvis ger mig en grund för att senare i arbetslivet kunna anvÀnda mig av dennakunskap för att konstruera matematikuppgifter som dels innefattar den mystik som finns kringgyllene snittet, men Àven ta ut eleverna mer i verkligheten och genom gyllene snittet visa hurmatematik dyker upp pÄ ovÀntade platser omkring oss dÀr deras förmÄga att analyserageometri blir bÀttre. Speciellt som bÄde matematik- och naturkunskapslÀrare Àr det av intresseför mig, dÄ naturen Àr en vanlig plats dÀr detta snitt dyker upp.Den andra delen av uppgiften gÄr dels ut pÄ att undersöka hur elever i gymnasiet, Ärskurs tvÄtolkar och utför geometri men Àven hur lÀrare utför och förhÄller sig tillgeometriundervisningen. Uppgiften som eleverna löste var i grupper av tre, dÀr jag spelade inelevernas samtal för att sedan kunna analysera dem. Jag kommer med hjÀlp av Van HielenivÄerförsöka kategorisera var deras förstÄelse ligger samtidigt som jag isolerar vilken nivÄsom det möjligtvis finns kunskapsbrister pÄ och föreslÄ vad som kan göras för att ÄtgÀrdadessa brister.Det framkom tydligt hur elevernas förmÄga att ta fram tidigare inhÀmtad kunskap i ensituation utan instruktioner var svÄrt för dem, dÀr brist i deras analytiska förmÄga var mestframtrÀdande..
KÀnsla för kunskap : En studie om bedömning i matematik
Syftet med denna kvalitativa studie var att undersöka hur lÀrare arbetar med bedömning av elevers kunskaper i matematik. Metoden som anvÀnts Àr kvalitativa intervjuer. Sammantaget har tio lÀrare som undervisar i Är sex frÄn fyra olika kommuner i Mellansverige deltagit i studien. Resultatet visar att de sÀtt som i huvudsak anvÀnds för att bedöma elevers kunskaper Àr skriftliga diagnoser, muntlig bedömning samt att lÀrare bedömer med hjÀlp av kÀnsla som de skapar för elevernas kunskaper. Diagnoserna anvÀnds frÀmst efter avslutat avsnitt för att kontrollera att mÄlen med undervisningen har nÄtts.
Legots möjligheter : för det matematiska barnet
Syftet med arbetet Àr att undersöka vilka matematiska möjligheter legoaktiviteter ger och vilka matematiska kunskaper elever kan utveckla genom att bygga med lego.Vilket legomaterial finns och hur anvÀnder pedagoger lego som pedagogiskt verktyg i förskoleklass? Elever och pedagoger har intervjuats och observationer har gjorts i tre förskoleklasser.Resultatet av arbetet visar att elever fÄr möta matematik pÄ mÄnga olika sÀtt genom att bygga med lego. De fÄr möjlighet att lÀra sig lÀgesord, mÀngd, geometri, addition, multiplikation och att konkret se att multiplikation Àr kommutativ. Elever fÄr Àven möjlighet att samarbeta, lösa problem, vara kreativa, skapa bilder av tal, trÀna minnet och att koncentrera sig..
NivÄgrupper i matematik? : Synpunkter frÄn lÀrare som undervisar i Ärskurs 7-9
Arbetets syfte Àr att undersöka vilka synpunkter matematiklÀrare i Ärskurs 7-9 har pÄ nivÄgrupper som undervisningsform. Detta för att försöka klargöra varför vissa skolor/lÀrare vÀljer att undervisa i nivÄgrupper och andra inte. Det finns bÄde forskning som stödjer och som inte stödjer valet av nivÄgrupper. En av anledningarna till den oenighet som rÄder Àr att frÄgan om nivÄgruppering har bÄde en pedagogisk och en ideologisk aspekt.Uppsatsen inleds med en bakgrund bestÄende av en kort historik, styrdokument och en sammanstÀllning av forskning kring nivÄgrupper i matematik. DÀrefter presenteras en enkÀtundersökning som riktar sig till matematiklÀrare i Ärskurs 7-9.
Elevers och lÀrares förhÄllningssÀtt till matematiklÀxor, i Ärskurs tre och fyra
Sammanfattning
VÄrt syfte med arbetet Àr att titta nÀrmre pÄ elevers förhÄllningssÀtt till arbetet med matematiklÀxor och deras motivation till att vilja lÀra sig matematik. Vi anser att elever bör ha en positiv attityd till matematik för att gynna lÀrandet. UtifrÄn ett sociokulturellt perspektiv sker lÀrandet i samband med interaktion och kommunikation. LÀraren har en viktig roll i skolan och har stor betydelse för eleverna. Alla elever har inte samma förutsÀttningar utanför skolan.
Matematikböcker i Sverige och Finland
Resultaten i undersökningen PISA 2003 visar att finska elever Àr bÀttre pÄ problemlösning Àn svenska elever. Detta arbete undersöker huruvida matematikböcker i de bÄda lÀnderna skulle kunna vara en bidragande orsak till skillnaderna. Arbetet Àr begrÀnsat till tvÄ böcker frÄn respektive land. För att identifiera de problemlösande uppgifterna har fyra olika kriterier anvÀnts. Resultatet av granskningen visar att de finska matematikböckerna har betydligt fler problemlösande uppgifter Àn de svenska böckerna.
Matteboken.se ? Ett verktyg för att studera matematik via nÀtet : En studie om hur elevers matematiklÀrande och förutsÀttningar till att lyckas med matematikstudierna kan stödjas utanför skolan
Detta examensarbete handlar om elevers matematikinlÀrning och hur elevers förutsÀttningartill att lyckas med matematikstudierna kan stödjas utanför skolan. Alla elever har inte sammaförutsÀttningar för att studera utanför skolan, vissa kan t.ex. fÄ hjÀlp av sina förÀldrar medanandra elever inte har den möjligheten. Matteboken.se Àr ett verktyg som erbjuder elever somstuderar pÄ högstadie- eller gymnasienivÄ alternativ hjÀlp för deras studier i matematik. Ettytterligare syfte har sÄledes varit att undersöka hur matteboken.se fungerar som stöd förelevers matematikstudier och vilka som anvÀnder sig av detta redskap.Litteraturstudier och en enkÀtundersökning anvÀndes som metoder för denna studie.
Barns sÀtt att benÀmna och uppfatta geometriska former : En observation och intervjustudie med förskolebarn
Syftet med arbetet Àr att undersöka hur barn i Äldrarna tre till sex Är uppfattar de geometriska formerna i sin nÀrmiljö, utan att nÄgon vuxen pÄvisar formerna. I undersökningen ingÄr Àven att se vilka former barnen kÀnner till och hur de benÀmner formerna. Metoderna som anvÀnts i undersökningen Àr intervjuer och observationer. Huvudresultatet var att barnen sÄg olika geometriska former i sin förskolemiljö. Hur barnen benÀmnde formerna varierar mellan matematisk benÀmning och vardagsbenÀmning och Àven egen pÄhittad benÀmning.
Matematiskt sprÄk i undervisningen
VÄrt examensarbete handlar om matematiken med matematiskt sprÄk i fokus. Huvudsyftet med vÄrt arbete Àr att ta reda pÄ om anvÀndandet av matematiskt sprÄk i undervisning kan hjÀlpa elever i deras matematiska begreppsutveckling och i vilken utstrÀckning lÀrare anvÀnder matematiskt sprÄk i undervisningen. Vi har anvÀnt oss av intervjuer med lÀrarna och undervisning med observation och diagnostiska test i Ärskurs tre. Vi har sjÀlva undervisat i en sekvens av lektioner och mÀtt elevernas kunskap i begreppsanvÀndning före och efter undervisningen, samt gjort observationer under undervisningens gÄng. VÄrt resultat visar inte nÄgon stor Àndring hos eleverna men alla intervjuade lÀrare anser att matematiskt sprÄk Àr viktigt för begreppsutveckling i matematik..
Nu Àr det dags att ta pÄ sig matteglasögonen : Har den nya reviderade lÀroplanen Àndrat förskollÀrarens syn pÄ barn och matematik?
The purpose of this study was to gain knowledge of what preschool teachers think that mathematics in kindergarten is, and if the revised curriculum which came in July 2010 changed their approach. The survey consists of interviews of five preschool teacher and an aspiring preschool teacher. They have shared their experiences and knowledge about what they regard as mathematics in kindergarten. I asked how they interpret the new curriculum for math and if it has made them work in a different way or if they do as the used to. The results that came up where that they felt that their views on mathematics have changed.
Vems val? - En studie av sex gymnasielÀrares möjlighet att fritt vÀlja undervisningsmetoder i Àmnet matematik
Vi Àmnar med detta arbete identifiera faktorer som hindrar eller gör det svÄrare för sex olika gymnasielÀrare att fritt vÀlja undervisningsmetoder. För att uppnÄ detta mÄl har vi valt att utföra kvalitativa intervjuer som sedan har analyserats med hjÀlp av ramfaktorteori i allmÀnhet och institutionsteori i synnerhet. Resultatet visar att bland annat elever, kolleger, skolledning samt lÀrarens didaktiska kunskaper kan spela en viktig roll för vilken undervisning som lÀraren finner möjlig att genomföra. I slutet diskuteras lÀrarutbildningarnas, skolledningarnas och de individuella lÀrarnas ansvar för att matematikundervisningen ska kunna distanseras frÄn den i dag vÀldigt utbredda traditionella undervisningen..
Matematikkunskaper ur ett genusperspektiv
Syftet med denna undersökning Ă€r att se om det finns nĂ„gra skillnader mellan pojkars och flickors matematikkunskaper i Ă„r 5 samt hur lĂ€rare uppfattar könsskillnader inom matematiken. Med hjĂ€lp av observationer av det nationella Ă€mnesprovet i matematik i Ă„r 5 frĂ„n 2002 och intervjuer med verksamma matematiklĂ€rare, ville vi ta reda pĂ„ om det fanns nĂ„gra könsskillnader i matematikomrĂ„dena mĂ€tning och rumsuppfattning och textuppgifter. Ăven att fĂ„ lĂ€rares perspektiv pĂ„ könsskillnader i dessa matematikomrĂ„den och ett socialt perspektiv pĂ„ matematikkunskaper. I denna undersökning har en kvalitativ metod anvĂ€nts.Observationsresultaten av undersökningen visar att det inte finns nĂ„gon skillnad mellan könen i omrĂ„det mĂ€tning och rumsuppfattning, men en viss skillnad finns till flickornas fördel i textuppgifter. Intervjuerna gav samma resultat som observationerna vad gĂ€ller de utvalda matematikomrĂ„dena.
Specifika lÀs- och skrivsvÄrigheter i matematik under grundskolans senare Är
Den genomförda studien styftade till att synliggöra upplevelser av specifika lÀs- och skrivsvÄrigheter i Àmnet matematik i grundskolans senare Är, utifrÄn ett elevperspektiv. Eleverna hade genom sin skolgÄng samlat pÄ sig enorma erfarenheter kring matematiken och studien ville försöka fÄ en inblick i deras verklighet. Undersökningen baseras pÄ intervjuer med tre pojkar, en i Är Ätta och tvÄ i Är nio, kring deras upplevelser. Studiens resultat, informanternas upplevelser, stÀmmer vÀl överrens med litteraturstudierna inom Àmnet. Informanterna Äterger liknande bilder av lektionerna, först genomgÄng vid tavlan sedan enskild fÀrdighetstrÀning i böckerna.
Hur tÀnkte du? : Elevers tÀnkande nÀr de löser textuppgifter i matematik
Denna studie handlar om elevers strategier för att lösa matematiska textuppgifter i Ärskurs 1. Undersökningen har gjorts genom intervjuer och observationer. Tjugo elever har deltagit i undersökningen, de kommer frÄn tvÄ olika skolor i Kalmar kommun. Första analysen var intervjuer, som spelades in med hjÀlp av en diktafon. Genom denna analys kunde vi dela in textuppgifterna i tvÄ olika kategorier, problem eller rutinuppgift.