Sök:

Sökresultat:

830 Uppsatser om Födoämnesöverkänslighet - Sida 19 av 56

Andra kulturer i litteraturhistorien : Analys av lÀromedel i litteraturhistoria

Jag har gjort en diskursanalys utav tre lÀromedel i svenska avsedda för gymnasieskolans B-kurs.Analysens syfte Àr att se hur lÀromedlen i gymnasieskolans svenskundervisning tar upp utomvÀsterlÀndska författare, sÄsom afrikanska, sydamerikanska och asiatiska författare, med utgÄngspunkt i postkolonial teori. Hur motiveras de utomvÀsterlÀndska författarnas medverkan i lÀromedlen, huruvida upprÀtthÄlls den vÀrldsbild som har vÀsterlandets överlÀgsenhet som utgÄngslÀge i val av författare och verk?Min slutsats blir att lÀromedlen inte uppfyller de krav lÀroplanen stÀller pÄ dem nÀr det gÀller att lyfta in ett internationellt perspektiv i undervisningen. Jag anser Àven att det sÀtt, som lÀromedelsförfattarna mÄnga gÄnger tar upp utomvÀsterlÀndska författare pÄ, bidrar till att maktstrukturerna i samhÀllet vidmakthÄlls..

Plikt och elÀnde - Muntligt och skriftligt om 1900-talets statare

Syftet med uppsatsen ?Plikt och elÀnde? var att sÀtta 1900-talets statare och deras levnadsförhÄllande i fokus genom att jÀmföra det muntliga berÀttandet av en före detta statarunge med tre skönlitterÀra verk. Verken skrevs av Ivar Lo-Johansson och ingÄr i den sÄ kallade ?statarskolan? (kollektivistiska berÀttelser), i Ivar Los fall ofta baserade pÄ hans egna upplevelser frÄn barndomen. Uppsatsens analys omfattar Àmnen som statarnas boende, flyttarna, kvinnornas utsatthet, maten med mera.

Sjuksköterskor som handledare : en grupp sjuksköterskors reflektioner kring sin funktion som kliniska handledare

Minnets tematiska och berÀttartekniska funktion i Eyvind Johnsons roman StrÀndernas svall (Fredrik Smeds, C-uppsats i Litteraturvetenskap, Karlstads universitet, Institutionen för kultur och kommunikation, vt 2003). Författaren redogör först för romanens handling och jÀmför kompositionen med den i Odysséen. Vidare studeras berÀttare och synvinkel. DÀrefter följer en genomgÄng av minnena och berÀttelserna, frÀmst Odyssevs?, men Àven Nestors och Menelaos?.

En bild sÀger mer Àn tusen ord? En analys av sprÄket i bilden och dess betydelse vid skapandet av ett kvinnligt subjekt i verk av Sejla Kameric, Barbara Kruger och Jenny Holzer.

How does language work within the context of art and image? In what way can text contribute to the reception of an art work?In this essay I examine the role of language and how it, in selected works from the artists Sejla Kameric, Barbara Kruger and Jenny Holzer, becomes part of the deconstruction and exposure of social structures and issues of gender. My aim is to examine whether this deconstruction of rules and structures helps to bring about a forming of a female subject in oppsition to the more common female object..

En Studie i Rött : Hur beskrivs, uppfattas och kopplas fÀrg samman med innehÄll i Mark Rothkos abstrakta mÄlningar?

Undersökning av fÀrgen i förhÄllande till innehÄll i Mark Rothkos abstrakta verk. Studien innefattar en undersökning i hur man skriver om fÀrg i anslutning till Rothkos abstrakta mÄlningars innehÄll och huruvida fÀrg kan avgöra betydelser..

Kompositionsprocessen ur ett tonsÀttarperspektiv: Bevekelsegrunder och selektivitet

Syftet med denna uppsats Àr att ge en förstÄelse för hur en kompositionsprocess kan se ut. Analysen följer, genom skisser och loggbok, komponerandet av de tvÄ verken The Legend of Baddabah för kammarensemble och Reflektioner över trasig vÀnskap för symfoniorkester. Materialet ses i relation till tidigare forskning av kompositionsprocessen och undersöker hur Stan Bennetts schematiska modell stÀmmer in pÄ mitt arbetssÀtt. Jag redogör för hur tvÄ egna verk komponeras frÄn första idé till fÀrdigt partitur. I diskussionen behandlas dels hur Bennets modell till vissa delar stÀmmer överens med min skapandeprocess, dels hur jag anvÀnder olika metoder nÀr jag komponerar som improvisation och matematik, dels hur jag lÄter personer i min omgivning pÄverka min gestaltning av musiken, och dels hur tidspressen tvingar mig till handling..

Tidig lÀs- och skrivinlÀrning : Metoder och synsÀtt i förskolan och förskoleklass

I fokus för denna uppsats stÄr barndomens metaforik i tvÄ litterÀra verk, nÀmligen Agnes von Krusenstjernas Tony vÀxer upp (1922) och Inger Edelfeldts Breven till Nattens Drottning (1985). Syftet men uppsatsen Àr att undersöka hur uppfattningen om barndomen konstrueras och förÀndras i litterÀra verk frÄn skilda tider. Metoden bygger pÄ att den jÀmförande analysen lyfter fram likheter och skillnader i gestaltningen av Krusenstjernas respektive Edelfeldts huvudpersoners sjÀlsliv och deras mognadsprocess ? ett begrepp som hÀnger ihop med barndomens skiftande betydelse. Genom att relatera romanerna till 1900-talets psykoanalytiska teorier av Jung, Freud, Fromm och Berne visar textanalysen att Tony frÄn Krusenstjernas berÀttelse och Edelfeldts romanfigur George Daniel gÄr igenom likadana utvecklingsfaser innan de upplever en slags försoning med livet och övervinner det inre frÀmlingskapet: mötet med Skuggan (personlighetens mörka sida), fascination av döden som smÀlter samman med kÀrlek till mÀnskligheten, det religiösa tvivlet, kroppsliga plÄgor och saknad efter ömhet.

Den romerska arméns logistik - utifrÄn verk av Caesar, Tacitus och Ammianus Marcellinus

Uppsatsens syfte Àr att undersöka hur den romerska arméns logistik fungerade och vad för slags mat den romerska legionÀren Ät i fÀlt. Den tidsperiod uppsatsen behandlar Àr 50 f. Kr, 100 e. Kr och 350/70 e. Kr.

Den romerska arméns logistik - utifrÄn verk av Caesar, Tacitus och Ammianus Marcellinus

Uppsatsens syfte Àr att undersöka hur den romerska arméns logistik fungerade och vad för slags mat den romerska legionÀren Ät i fÀlt. Den tidsperiod uppsatsen behandlar Àr 50 f. Kr, 100 e. Kr och 350/70 e. Kr.

Det formella styrsystemets förÀndring nÀr ett affÀrsverk
bolagiseras: en fallstudie av Posten försÀljning i Boden

Syftet med vÄr undersökning var att beskriva det formella styrsystemets förÀndringar i en organisation som gÄr frÄn affÀrsverk till bolag. UtgÄngspunkten för vÄr undersökning var litteratur som handlade om styrning i statliga verk, moderna styrformer samt det formella styrsystemet. Undersökningen genomfördes pÄ postkontoret i Boden och LuleÄ. Vi intervjuade totalt sex personer pÄ tre olika nivÄer i organisationen för att fÄ olika perspektiv pÄ förÀndringen. För att minska risken för missförstÄnd mellan oss och respondenten spelades intervjuerna in pÄ bandspelare.

Selma Lagerlöfs författarskap i gymnasieskolan : en studie av litteraturvetenskapliga analys- och tolkningsstrategier i ett urval lÀroböcker i svenska

Jag har i mitt arbete gjort en studie av litteraturvetenskapliga tolkningsstrategier i lÀroböcker. Syftet med detta arbete Àr att klassificera och ta reda pÄ vilka litteraturvetenskapliga infallsvinklar som anvÀnds av lÀroboksförfattarna med utgÄngspunkt i deras framstÀllning av Selma Lagerlöfs författarskap.I min analys utgÄr jag frÄn Anders Palms texttolkningsmodell med dess olika primÀrfaktorer, samt Gösta Löwendahls modell för lyrikanalys för att urskilja de tolkningsstrategier som anvÀnts i de litterÀra analyserna av Lagerlöf och hennes verk.I min undersökning framkom, trots mycket aspektrika framstÀllningar, att den dominerande infallsvinkeln i flertalet lÀroböcker Àr textcentrerad med tonvikt pÄ handlingen, tankeinnehÄllet, sprÄket och motiven i Lagerlöfs berÀttelser..

Intention/Reception : En fallstudie av en lÄtskrivare/musikers avsikter kontra tio lyssnares upplevelser

Tio deltagare fick lyssna pÄ tvÄ musikaliska verk varefter de, fritt formulerande, fick besvara frÄgor avseende de tvÄ verken. Upphovsmannen till verken intervjuades för att fÄ fram intentionerna bakom verken och Àven bakgrunden till dem. Syftet var att, i en fallstudie, undersöka relationen mellan musikintention och musikreception. De huvudsakliga resultaten var att huruvida lÄtskrivaren/musikerns intentioner gick fram till Ähöraren berodde pÄ flertalet variabler. Vad gÀllde en lÄts handling var lÀttillgÀngligheten betydande.

En filosofisk kritik av teorier och forskning gÀllande relationen mellan lÀrande och demokratiska arbetsformer inom svensk pedagogisk diskurs under 1990-talet och framÄt.

Syftet med arbetet Àr att beskriva hur den svenska pedagogiska diskursen pÄ 90-talet och framÄt ser pÄ förhÄllandet mellan kunskap och demokratiska arbetsformer inom pedagogiken och utifrÄn ett filosofiskt perspektiv kritisera den empiri och de teorier som föreligger. För att uppnÄ detta syfte har ett urval av verk gjorts utifrÄn kriterier gÀllande innehÄll och tillkomstperiod. Dessa verks teorier och arbetsmetoder beskrivs och jÀmförs utifrÄn valda syfte. Författaren drar slutsatsen att det finns brister i de undersökningar som gjorts och att frÄgan ej kan avgöras förrÀn man kommer tillrÀtta med dessa brister..

Minnets tematiska och berÀttartekniska funktion i Eyvind Johnsons roman StrÀndernas svall

Minnets tematiska och berÀttartekniska funktion i Eyvind Johnsons roman StrÀndernas svall (Fredrik Smeds, C-uppsats i Litteraturvetenskap, Karlstads universitet, Institutionen för kultur och kommunikation, vt 2003). Författaren redogör först för romanens handling och jÀmför kompositionen med den i Odysséen. Vidare studeras berÀttare och synvinkel. DÀrefter följer en genomgÄng av minnena och berÀttelserna, frÀmst Odyssevs?, men Àven Nestors och Menelaos?.

LÀmna ditt bakomflutna före dig

Detta arbete Àr en undersökning av hur vi som musiker idag kan gynnas i vÄrt musicerande av att studera historiska instrument. FrÄgestÀllningarna Àr ?Kan jag som musiker idag dra nytta av att skaffa mig teoretiska och praktiska kunskaper om historiska instrument?? och ?Hur mycket hÀnsyn vill jag ta till hur verken ursprungligen kan ha lÄtit nÀr jag spelar dem pÄ ett modernt instrument??. Undersökningen utfördes frÄn tvÄ olika hÄll, dels genom jÀmförande av inspelningar av samma verk pÄ historiska och pÄ moderna instrument och dels genom att sjÀlv genomföra en av skolans projektveckor pÄ historiskt instrument, i mitt fall naturhorn. Resultatet blev att jag fick en djupare förstÄelse för hur den klassiska musiken lÀt nÀr den skrevs och att jag fick ett bestÀmdare ideal för hur jag anser att den bör framföras idag.

<- FöregÄende sida 19 NÀsta sida ->