Sök:

Sökresultat:

19722 Uppsatser om En bok för alla - Sida 20 av 1315

Mobbning - en komplicerad problematik

I detta arbete har 121 elever i Ärskurs 3-5 och deras sju lÀrare svarat pÄ enkÀter. Resultaten visar samstÀmmighet mellan elevernas och pedagogernas uppfattningar om skolans vardag; trivsel och mÀnniskors lika vÀrde. Kamratstödjande insatser och antimobbningsgruppers betydelse för att motverka krÀnkande behandling och mobbning i skolan lyfts fram. Arbetet förmedlar vikten av att alla vuxna i barns omgivning bör ha ett gemensamt förhÄllningssÀtt och stÀndigt pÄvisa att mobbning Àr oacceptabelt överallt - i skolan och i samhÀllet. För att skapa en förstÄelse för vad som kan vara anledningen till uppkomsten av mobbning Àr det viktigt att alla elever, pedagoger och förÀldrar Àr vÀl medvetna om de bakomliggande faktorerna till mobbning i skolan.

Skapandet av ett starkt varumÀrke för bilhandlare i Sverige. : En fallstudie av Lindströms Bil Jönköping.

FramvÀxten av informationssamhÀllets möjligheter ger att chefer hanterar kommunikation genom olika kommunikationsvÀgar. Genom en kvalitativ intervjustudie undersöks hur Ätta chefer frÄn större organisationer kommunicerar i sitt dagliga arbete samt hur de agerar som ledare i olika kommunikativa forum. Kommunikativt ledarskap sker muntligt, skriftligt, via uttryck och agerande i bÄde nÀrvarande och distanskommunikation. FrÄgestÀllningarna Àr:Vilka övergripande strategier anvÀnder cheferna i sitt ledarskap genom olika kommunikationsvÀgar i organisationen?Vilka utmaningar uppfattar cheferna med kommunikation och hur hanterar de dessa?Vilka strategier anvÀnder cheferna för att förmedla ett önskat intryck av sig sjÀlva, i relation till medarbetaren? Analysen ger en mÄngfacetterad bild av kommunikation. Cheferna anvÀnder kommunikation stÀndigt, i alla former, i alla kontexter bÄde medvetet och omedvetet för att förmedla önskat intryck till medarbetarna.

Barn i behov av sÀrskilt stöd - pedagogers bemötande i förskolan

Mitt mÄl som förskollÀrare Àr att alla barn ska ha möjlighet att utvecklas till sjÀlvstÀndiga individer. För att kunna uppnÄ det mÄste man som pedagog ha kunskapen om barns olikheter. Alla barn har behov men det Àr behoven som Àr olika. Ibland krÀvs det att man Àndrar i miljön, ibland behöver den vuxne stöd och handledning i sitt arbete och ibland behöver pedagogerna till och med kompetensutveckling kring det aktuella Àmnet. Detta behövs för att alla barns behov och förutsÀttningar ska tas i beaktande.

Om skapandet av typsnittet Hun

Denna rapport handlar om skapandet av typsnittet Hun. Detta Àr ett enmansprojekt som har blivit utfört med intresse till bÄde typografi och utformandet av bokstavsformer. Typsnittsdesign Àr en tidskrÀvande process. Det Àr inte enskilda tecken som utgör ett typsnitt, det Àr helheten. Alla tecken behöver mycket tid och omsorg för att kunna bli en helhet.Stor del av arbetet presenterar vad som hÀnder bakom kulisserna i skaparprocessen.

SprÄket som verktyg för inkludering : En kvalitativ intervjustudie med verksamma pedagoger i förskolan

Syftet med studien Àr att skapa en fördjupad insyn i pedagogers upplevelser av huruvida och pÄ vilka sÀtt pedagoger i förskolan arbetar med sprÄket som verktyg för inkludering i en förskola för alla barn. Vi har fokuserat pÄ att synliggöra faktorer som pÄverkar barns sprÄkutveckling, hur pedagoger arbetar för att frÀmja och stÀrka barns sprÄkutveckling samt hur pedagogers visioner ser ut gÀllande alla barns rÀtt att utveckla sitt sprÄk. Den metod som anvÀnts i studien Àr kvalitativa intervjustudier med verksamma pedagoger pÄ olika förskolor. Resultatet visar pÄ betydelsen av att ha mindre antal barn i barngrupp för att kunna arbeta pÄ ett positivt sÀtt samt vikten av att skapa trygghet i syfte att se och gynna alla barns sprÄkutveckling. Studien belyser möjligheter samt dilemman gÀllande hur en inkludering kan genomföras med hjÀlp av sprÄket som verktyg.

"Ingenting Àr omöjligt" : En kvalitativ intervjustudie om idrottslÀrares uppfattningar om inkludering av röreslehindrade elever i idrottsundervisningen

I denna uppsats behandlar vi Àmnet idrott och hÀlsa ur ett specialpedagogiskt perspektiv med fokus pÄ rörelsehinder. IdrottsÀmnet kan för rörelsehindrade elever vara problematiskt eftersom kroppen och dess rörelser har en central roll i undervisningen. DÀremot finns det en ambition att alla elever ska vara inkluderade och det Àr skolans uppgift att skapa pedagogiska miljöer dÀr alla kan delta utifrÄn sina egna förutsÀttningar.Syftet med vÄr studie Àr att undersöka fyra idrottslÀrares uppfattningar om inkludering av rörelsehindrade elever i idrottsundervisningen. För att ta reda pÄ detta utgick vi frÄn en kvalitativ forskningsansats med halvstrukturerade intervjuer som metod. Vi genomförde fyra intervjuer med idrottslÀrare som har olika erfarenhet av rörelsehinder.

"Det blir tufft för en del". En intervjustudie avseende gymnasieskolan som en skola för alla

Syftet med föreliggande studie Àr att undersöka hur dagens gymnasieskola arbetar för att för-verkliga intentionen om ?en skola för alla?. De centrala frÄgestÀllningarna har handlat om hur informanterna ser pÄ möjligheten för alla elever att uppnÄ kunskapsmÄlen, hur elever i behov av sÀrskilt stöd identifieras och hur detta stöd definieras, vilka stödinsatser som erbjuds samt vilken roll ÄtgÀrdsprogrammen spelar i detta sammanhang. UtifrÄn dessa frÄgestÀllningar ana-lyseras i vilken mÄn gymnasieskolan kan betraktas som en skola för allaStudiens teoretiska referensramen har utgjorts av ett socialkonstruktionistiskt perspektiv. Uti-frÄn detta perspektiv har det empiriska materialet analyserats med en kritisk ansats och ett reflexivt förhÄllningssÀtt.Metoden som anvÀnts har varit kvalitativ intervju.

Bredband till alla : en teknikinventering

Sveriges regering lade den 28 mars 2000 sin proposition 1999/2000:86 Ett informationssamhÀlle för alla. En av propositionens huvudinriktningar Àr att alla företag och hushÄll skall kunna ha möjlighet att ansluta till ett rikstÀckande datanÀt med bredbandskapacitet.Regeringen Àr medveten om att glesbygdsomrÄden och landsorten, dvs omrÄden utanför sjÀlva kommunernas stadskÀrnor, Àr eftersatta vad gÀller tekniktillgÀnglighet, men specificerar inte hur och med vilken teknik dessa omrÄden skall ?vÀvas? in i nÀtverket.Detta arbete beskriver de övergripande tekniker som finns idag och som Àr under utveckling, varvid tvÄ huvudgrupper kan urskiljas; trÄdburen respektive trÄdlös kommunikation. Inom dessa huvudgrupper finns ett antal olika tekniker som beroende pÄ bl a standarder, kapacitetskrav, avstÄnd och antal anslutna anvÀndare kan anvÀndas i olika sammanhang.Arbetets slutsatser Àr att det inte finns nÄgon generell lösning pÄ problemet med att ansluta en kommuns ytteromrÄden till stadsnÀtet, utan varje situation Àr unik och fÄr bedömas var för sig. DÀrmed presenteras ett förslag till stöd vid beslutet att vÀlja teknik..

SÀrbegÄvade i samhÀllet och skolan : - vinnare eller förlorare?

I centrum för denna litteraturstudie stÄr den sÀrbegÄvade eleven, hur elever med begÄvning behandlas i vÄrt samhÀlle, i vÄr skola och hur denne upplever sin begÄvning. Det övergripande syftet Àr att analysera hur begÄvning och intelligens bemöts i samhÀllet och i skolan. I litteraturstudien behandlas tidigare litteraturstudier samt forskningsresultat i Àmnet. Det verkar finnas en konflikt mellan politikerna och skolan, dÀr politikerna efterfrÄgar spetskompetenser samtidigt som skolan strÀvar efter att ge alla elever en likvÀrdig utbildning. I konflikten tycks de sÀrbegÄvade eleverna komma i klÀm, dÄ de upplever sin skolgÄng som understimulerande och vÀrdelös.

LÀxhjÀlpens olika förutsÀttningar

Vi har i denna uppsats undersökt lÀxhjÀlp för mellanstadieelever i tvÄ skÄnska kommuner. VÄrt syfte var att undersöka var det fanns lÀxhjÀlp och hur den utformades samt vilka uppfattningar pedagogerna hade kring vilka elever som kom pÄ lÀxhjÀlpen. Vi ville se om lÀxhjÀlpen fanns som kompensation för de elever som inte har hemförhÄllanden som gynnar deras skolgÄng eller dÀr de inte kan fÄ stöd med sina lÀxor. Till hjÀlp för att analysera elevers bakgrund sÄ har vi anvÀnt oss av sociologen Pierre Bourdieus teoretiska begrepp, symboliska kapital och habitus. Vi anvÀnde tre olika undersökningsmetoder; surveyundersökning, intervju och observation dÄ vi samlade in vÄr empiri.

En inkluderande skola : En studie av specialpedagogers upplevelser och erfarenheter av en skola för alla.

Studiens övergripande syfte Àr att fördjupa förstÄelsen av specialpedagogers upplevelser och erfarenheter av en skola för alla och inkludering. Studiens syfte Àr ocksÄ att fördjupa förstÄelsen av de möjligheter och svÄrigheter som kan finnas i specialpedagogers yrkesroll med utgÄngspunkt i att de befinner sig i spÀnningsfÀltet mellan att bidra till inkluderande och exkluderande ÄtgÀrder.     Vid insamlingen av empirin anvÀndes den kvalitativa semi- strukturerade forskningsintervjun. För att fÄ svar pÄ studiens syfte genomfördes sju intervjuer med specialpedagoger verksamma i grundskolan. I tolkningen av resultatet Àr studien  hermeneutiskt inspirerad.

Artefakter - en vÀg mot bÀttre begreppsförstÄelse i matematik

Arbetet beskriver arbetsgÄngen frÄn identifierat behov av hjÀlpmedel i undervisningen i matematik A till ett fÀrdigt pedagogiskt hjÀlpmedel. Begreppsutveckling har en central roll i styrdokumenten och skolan. För att alla elever ska fÄ likvÀrdiga förutsÀttningar att utvecklas i skolan bör undervisningen utformas sÄ att den passar varje elevs sÀtt att lÀra sig. Genom att anvÀnda en mÄngfald av presentationsformer och arbetsformer kan man som lÀrare skapa goda förutsÀttningar för alla elever oavsett lÀrstil. UtifrÄn erfarenhetspedagogiken och lÀrstilsteorin utformas och konstrueras en artefakt som ska kunna anvÀndas i avsikten att bidra till en mÄngfacetterad undervisning..

En skola för alla : Inkludering av elever med Downs syndrom

This thesis is about how to include students with Down syndrome (DS) in a class duringprimary school. The purpose of this study was to study different teacher?s thoughts,experiences and practices regarding including pupils with DS. This work is based on threequestions: what experiences the teacher has out of inclusion, the thoughts they have and howthey work including.To answer these questions four qualitative interviews with different teachers was made. Myresult shows that all four teachers find that including children with DS is something good foreveryone if it is done properly and with the right purpose, which means that the included childshall have the opportunity to be a part of a social group..

Musik i förskolan : - en intervjustudie om fyra pedagogers förhÄllande till musik

Studiens syfte var att undersöka hur pedagoger förhÄller sig till musik samt hur de ser pÄ sin egen musikalitet. UtifrÄn syftet formulerades fem frÄgestÀllningar som berör hur musiken anvÀnds i förskolan, vilken relation pedagogerna har till musik, hur de ser pÄ musikalitet och musikens betydelse för barnen samt musikens roll i yrkesutbildningen. Metoden för studien var kvalitativa intervjuer i form av samtalsintervju med en intervjuguide dÀr totalt fyra pedagoger frÄn tvÄ förskolor intervjuades. De var alla kvinnor med 19 till 37 verksamma Är inom förskolan.Resultatet visar att tre av fyra pedagoger anvÀnder musik medvetet i det dagliga arbetet pÄ förskolan och kÀnner sig sÀkra i sin musikaliska roll. Synen pÄ musikalitet skiljde sig Ät med tvÄ olika uppfattningar.

Barns olikheter : Personals syn pÄ normer och vÀrden i förskolan

Syftet med detta examensarbete Àr att ta reda pÄ pedagogerna tankar kring normalitet, barns olikheter samt normer och vÀrden.I bakgrunden beskrivs det sociokulturella perspektivet, normalitet och förskolan som normaliseringspraktik. Vidare beskrivs normkritiskt perspektiv lite kort.Studien Àr gjord pÄ tvÄ mindre orter pÄ smÄlands ostkust och sammanlagt har Ätta personal med olika profession intervjuats.Resultatet visar att den tillfrÄgade personalen pÄ de tvÄ förskolorna menade att en central frÄga pÄ förskolan nÀr det gÀllde normer och vÀrden var alla barns lika vÀrde och att alla hade rÀtt att vara den de Àr. IstÀllet för att kritisera barnen för deras tillkortakommanden skulle barnen lyftas och fÄ sina företrÀden uppmÀrksammade. LÀroplanens och likabehandlingsplanens betydelse var tydlig. Vidare menade personalen att normbegreppet och vad som kan tolkas som normalt var nÄgot som kunde problematisera deras arbete och deras instÀllning till barnen.

<- FöregÄende sida 20 NÀsta sida ->