Sökresultat:
4363 Uppsatser om Ekonomiska utvärderingar - Sida 35 av 291
MÄngfald pÄ företag
Titel: MÄngfald pÄ företag - nödvÀndigt ont eller en förutsÀttning för lönsamhet.
Författare: Poopak, Afshari, Nina, Kohi och Farnoosh, Valliallahi
Handledare: Lars Nordgren och Johan Hultman
Problemformulering: Vi har identifierat ett existerande forsknings- och kunskapsgap gÀllande sambandet mellan mÄngfald i personalsammansÀttningen pÄ företag och ekonomisk lönsamhet. Idag antar och pÄstÄr man inom den akademiska vÀrlden att sambandet Àr positivt, men man har inte belyst eller undersökt det ekonomiska utfallet tillrÀckligt mycket. SÄledes saknas tillrÀckligt empiriskt stöd som kan rÀttfÀrdiga antagelserna. Vi har dÀrför i denna studie haft som ambition att försöka bidra till att med hjÀlp av litteratur- och empiristudier fylla detta gap. Denna kunskap Àr sÀrskilt viktigt och intressant för vinstdrivande företag, dÄ dessa alltmer befinner sig i en mer och mer globaliserad och multikulturell omvÀrldsmiljö som de Àr beroende av.
Syfte: Syftet med vÄr studie Àr att öka kunskapen om hur mÄngfald i företagets humankapital pÄverkar företag utifrÄn ett ekonomiskt perspektiv.
Ramverk för inköp
Inköpsavdelningen Àr en viktig del i företag som ansvarar för att artiklar finns tillgÀngliga nÀr de behövs. Inköps uppgift Àr att köpa rÀtt kvantitet av rÀtt kvalitet i rÀtt tidpunkt frÄn rÀtt leverantör till rÀtt pris. Detta arbete kan underlÀttas om tydliga riktlinjer för hur inköpsarbete bör bedrivas finns.Swisslog-Accalon AB i Boxholm vill omarbeta sina inköps- och materialplaneringsrutiner, dÄ mÄnga av de inköp som görs baseras pÄ inköparens erfarenhet och kunskap om artiklarna samt att mÄnga inköp görs mot specifika kranprojekt. Detta har lett till att artiklar i mÄnga fall köps utan hÀnsyn tagen till de mest ekonomiska aspekterna dÄ vanligtvis inga partiformningsmetoder anvÀnds.Syftet med examensarbetet Àr att skapa ett ramverk för inköp av standardartiklar till företagets kranproduktion, för att inköpsarbetet pÄ företaget ska underlÀttas och minskas. För att uppfylla syftet med examensarbetet har fyra frÄgor arbetats fram:Hur ska standardartiklarna i kranproduktionen klassificeras?Vad ska ingÄ i de olika emballagekategorierna?Vilka Àr de ekonomiska behovstÀckningstiderna för standardartiklarna i kranproduktionen?Hur ska ramverket anvÀndas?Relevant empiri har samlats in med metoder som intervjuer och observationer samt att tillgÄng till nödvÀndiga dokument och arkivmaterial har erhÄllits.
NÀr det irrationella Àr rationellt - en uppsats om varför mÀnniskor blir beroende av spel
I denna uppsats diskuteras hur det kommer sig att vissa mÀnniskor utvecklar ett spelberoende. Diskussionen utgÄr ifrÄn nationalekonomiskt teori, mer precist Àr det antagandet om den ekonomiska rationaliteten som stÄr i fokus. Författaren frÄgar sig om nationalekonomisk teori kan förklara ett till synes irrationellt beteende, det vill sÀga om en spelberoende person kan anses agera ekonomiskt rationellt..
Konkurrentanalys YIT
Detta examensarbete har utförts av Sadik Ameti, Magnus Sandberg och Kristian Fazakas pÄInstitutionen för Ingenjörshögskolan pÄ Högskolan i BorÄs, pÄ uppdrag av YIT Sverige AB.Den vÀstsvenska klimattjÀnstsmarknaden prÀglas av en vÀldigt hÄrd konkurrens bÄde frÄn nyaoffensiva företag samt gamla mer etablerade företag. DÀrför vill YIT upprÀtta enkonkurrensanalys för den vÀstsvenska marknaden. Konkurrentanalysen skall ge insikt i vilkadet Àr som Àr konkurrenter och hur de arbetar pÄ marknaden, skillnaden mellan företagen samthur konkurrensen skall bemötas av YIT.Syftet med detta examensarbete Àr att undersöka och kartlÀgga vilka som Àr YIT:skonkurrenter. Tyngden ligger pÄ bedömningen av företagens finansiella stÀllning mellan Ären2005 till och med 2007. Anledningen till att analysen fokuserar pÄ Ären 2005 till 2007 Àrbland annat för att dessa Är var högkonjunkturÄr, vilket gör att man kan bilda sig enuppfattning av hur konkurrenterna agerar nÀr det Àr bra ekonomiska tider och dÀrmed ingastörningsmoment frÄn omvÀrlden.
IMF conditionality, nationellt Àgandeskap och statssuverÀnitet
Detta Àr en teoretisk uppsats som jÀmför ett antal olika relevanta teoretikers problematisering av begreppen IMF conditionality, nationellt Àgandeskap och statssuverÀnitet samt dessa teoretikers syn pÄ relationen mellan dessa. Jag har analyserat innehÄllet i ett antal olika litterÀra kÀllor och jag refererar till ett flertal antal teoretiker. De ekonomiska lÄn som IMF ger till stater Àr villkorade med Ätaganden som mottagarlandet mÄste uppfylla. Dessa villkor hÀnvisas ofta till som IMF conditioanlity. StatssuverÀnitet och nationellt Àgandeskap definieras som en stats kontroll av sin egen inhemska politik, i denna uppsats begrÀnsad till att gÀlla den ekonomiska politiken.
Psykologiskt försvar - Vafalls?
Genom att intervjua fem lÀrare frÄn olika skolor, i syfte att ta reda pÄ lÀrares tillvÀgagÄngssÀtt i bedömning och betygsÀttning kom vi fram till att lÀrare har liknande tillvÀgagÄngssÀtt gÀllande anteckningar under/efter lektioner, om det finns tid. För att sedan vid bedömning och betygsÀttning av eleverna anvÀnda dessa som underlag. Dels för att kunna anvÀnda som konkreta underlag/bevis för idrottslÀrarna och dels för elever/förÀldrar om ett betyg skulle behöva motiveras. DÀremot fÄr vÄra intervjuade lÀrare in de olika momenten pÄ olika sÀtt i undervisningen, och menar att det bland annat Àr tidsbrist och ekonomiska faktorer som avgör hur mycket tid olika moment fÄr i undervisningen. Ju mindre tid olika moment fÄr, desto mer avgörande blir de i den totala betygsÀttningen.
Konsumtion, krav och knapphet : - en studie om lÀrares förvÀntningar och förestÀllningar
Syftet med denna studie Àr att undersöka ekonomiskt utsatta barnfamiljers vardagsvillkor i relation till skolan. Barns och förÀldrars möjligheter och begrÀnsningar kan förstÄs utifrÄn lÀrarens förvÀntningar pÄ och förestÀllningar om konsumtion. VÄra centrala frÄgestÀllningar Àr: vilka förvÀntningar har lÀrare pÄ förÀldrar i frÄga om konsumtion och vilka förestÀllningar finns bland lÀrare om förÀldrars möjlighet att konsumera. Ytterligare en frÄgestÀllning Àr om det gÄr att finna nÄgon relation mellan lÀrares förvÀntningar pÄ konsumtion och socioekonomiskt skolomrÄde. För att besvara vÄra frÄgestÀllningar intervjuar vi Ätta lÀrare frÄn olika socioekonomiska skolomrÄden i tvÄ kommuner med hög segregation.I vÄr studie finner vi att lÀrare i hög grad knyter de krav de anser sig kunna stÀlla pÄ förÀldrar i frÄga om konsumtion till vilket socioekonomiskt omrÄde som de arbetar i.
UEFA Financial Fair Play - "break-even"-kraven : en konkurrensrÀttslig analys
2009 beslutade det europeiska fotbollsförbundet UEFA att införa regelverket Financial Fair Play Regulations, för att förbÀttra fotbollens ekonomiska hÀlsa. Detta som en följd av en allt mer ansvarslös och irrationell pengahantering bland europeiska fotbollsklubbar, med stora underskott och försenade betalningar som konsekvens. Ett avsnitt i regelverket berör de sÄ kallade ?break-even?-kraven, som sÀtter begrÀnsningar för hur stora underskott klubbar fÄr visa upp. I vÄr uppsats har syftet varit att utreda huruvida ?break-even?-kraven Àr att anse som förenliga med EU-rÀttsliga konkurrensregler, specifikt art. 101.1 FEUF.
FörestÀllningar om revisorers anmÀlningsplikt
Den 1 januari 1999 infördes lagen om revisors anmÀlningsplikt vid misstanke om brott. Denna lag innebÀr att revisorer Àr skyldiga att anmÀla till Äklagare eller polis om styrelseledamot eller verkstÀllande direktör kan misstÀnkas för nÄgot av de i lagen upprÀknade brotten. Syftet med lagen Àr att revisorn ska bli mer instÀlld pÄ granskning. En revisor som dröjer med att anmÀla vid misstanke om brott, utsÀtter sig sjÀlv för en risk. Han/hon kan nÀmligen bedömas vara ansvarig för medhjÀlp vid bokföringsbrott och kan Àven, i vissa fall, vara att betrakta som gÀrningsman.
CDF-strategier i det tysta. KontantavrÀknande derivatinstrument i relation till flaggnings- och budpliktsreglerna
Uppsatsen behandlar det finansiella instrumentet Contract for Differences (CFD) i förhÄllande till frÀmst flaggnings- och budpliktsreglerna och sekundÀrt i förhÄllande till reglerna om otillbörlig marknadspÄverkan. Flaggningsreglerna föreskriver en plikt att informera marknaden dÄ man ökar eller minskar sitt aktieinnehav i ett noterat bolag över vissa grÀnsvÀrden, antingen vad gÀller röstrÀtter eller andel av samtliga aktier i bolaget. HÀrigenom frÀmjas transparensen pÄ marknaden. Budplikt innebÀr en skyldighet att rikta förvÀrvserbjudande till samtliga aktieÀgare i ett noterat bolag nÀr man uppnÄr 30 procent eller mer av det totala röstetalet i ett noterat bolag. Budplikten Àr betydligt mer ingripande Àn flaggningsplikten.
DELTIDSARBETSLĂSHETEN I SVERIGE - En studie om utveckling och bestĂ€mningsfaktorer
UndersysselsÀttning eller ofrivillig deltidsarbetslöshet Àr vanligt förekommande pÄ arbetsmarknaden i Sverige idag. Liksom deltidsarbete domineras Àven ofrivillig deltidsarbetslöshet av kvinnor. Men Àven mÀn Àr bÄde deltidssysselsatta och ofrivilligt deltidsarbetslösa. Syfte med den hÀr uppsatsen Àr att undersöka vilka grupper som Àr ofrivilligt deltidsarbetslösa samt hur fenomenet pÄverkas av arbetslöshetsersÀttningen. Data som anvÀnds i uppsatsen Àr frÄn Statistiska centralbyrÄns arbetskraftsundersökningar samt statistik frÄn Arbetsmarknadsverket.
Belöningars pÄverkan i arbetslivet : En jÀmförande studie mellan chefers och medarbetares upplevelser av belöningar
Belöningar finns pÄ alla arbetsplatser, men sÀttet de tar sig uttryck pÄ kan vara mycket varierande. De kan vara av ekonomisk, materiell eller immateriell karaktÀr och har alla till uppgift att motivera de anstÀllda. Ekonomiska belöningar Àr belöningar i form av pengar och kan exempelvis utgöras av en bonus. Materiella belöningar innebÀr en kostnad för företaget men utdelas i annan form Àn pengar till de anstÀllda, exempelvis genom studieresor eller personalfester. Immateriella belöningar, sÄsom feedback eller en befordran, utgör ingen kostnad för företaget utan delas ut för att motivera pÄ ett psykologiskt och socialt plan.
MÄngfald pÄ företag
Titel: MÄngfald pÄ företag - nödvÀndigt ont eller en förutsÀttning för lönsamhet. Författare: Poopak, Afshari, Nina, Kohi och Farnoosh, Valliallahi Handledare: Lars Nordgren och Johan Hultman Problemformulering: Vi har identifierat ett existerande forsknings- och kunskapsgap gÀllande sambandet mellan mÄngfald i personalsammansÀttningen pÄ företag och ekonomisk lönsamhet. Idag antar och pÄstÄr man inom den akademiska vÀrlden att sambandet Àr positivt, men man har inte belyst eller undersökt det ekonomiska utfallet tillrÀckligt mycket. SÄledes saknas tillrÀckligt empiriskt stöd som kan rÀttfÀrdiga antagelserna. Vi har dÀrför i denna studie haft som ambition att försöka bidra till att med hjÀlp av litteratur- och empiristudier fylla detta gap.
Samarbeten mellan kultur och nÀringsliv : interaktion bortom sponsringsbegreppet
Samtida diskursiva skeenden som en ekonomisering av det kulturella fÀltet och en estetisering av det ekonomiska fÀltet kan förklara att nya samarbetsformer mellan kultur och nÀringsliv möjliggjorts. Samarbetena har dock Ànnu inte konceptualiserats. Genom att vÀnda blicken bort frÄn sponsringsbegreppet och istÀllet förstÄ samarbetenas dynamik skapad i samarbetet per se, möjliggörs ett perspektiv, dÀr förstÄelsen samarbetenas dynamik tillÄts införliva social interaktion och utveckling av attityder, vÀrderingar, trosförestÀllningar och mÄlsÀttningar. Utbytesrelationen kan dÄ förknippas med andra former av utbyten Àn ekonomiska transaktioner, dÀribland kunskapsutbyte och lÀrande.Denna studie som syftar till att förstÄ samarbeten mellan kultur och nÀringsliv har utvecklats runt tvÄ empiriska undersökningar av samarbeten som uppfattades gÄ bortom sponsringsbegreppet. Fallstudierna utgjordes av samarbetet mellan S-Lab, en forskningsgrupp inom Telia och realtidskonstnÀrerna i Splintermind samt projektet ?Hör upp Stockholmare!?, i vilket konst- och designhögskolan Konstfack samarbetade med Gallerian, ett köpcentrum i centrala Stockholm.Tillsammans med tidigare teori och utvidgad förstÄelse, har tolkningen av de studerade fallen inneburit en studie i syfte att förstÄ samarbetenas dynamik.
Vart tar dina pengar vÀgen? En studie av hur den aktuella ekonomiska situationen Àr för de fyra största svenska bankerna idag
Bakgrund och Problem: I Sverige, liksom i mÄnga andra lÀnder ingrep regeringar och myndigheterför att sÀtta in ÄtgÀrder och garantier för att lindra effekten av finanskrisen. Innandess hann det dock fÄ förödande och lÄngtgÄende konsekvenser för mÄnga dÄ det i krisensspÄr blev fallande börser och ökade priser pÄ olja, gas och bostÀder och i synnerhet mÄnga iUSA fick gÄ frÄn hus och hem.Syfte: Uppsatsen syftar till att undersöka hur den aktuella ekonomiska situationen för de fyrastörsta svenska bankerna ser ut i dag. Undersökningen Àmnar undersöka hur de fyra störstasvenska bankerna pÄverkats av nyckeltal. Studien avser Àven att studera hur avkastningskravetpÄ lÄn ser ut. Undersökningen kommer att belysa effekter och resonera kring den övergripandeforskningsfrÄgan och de tvÄ frÄgestÀllningarna som nÀmnts ovan.AvgrÀnsningar: Uppsatsen handlar om de fyra största svenska bankerna, Handelsbanken,Nordea, SEB och Swedbank.