Sök:

Sökresultat:

65505 Uppsatser om Diet samt information. - Sida 4 av 4367

Barns eget perspektiv på ?bra? mat : en kvalitativ studie med elever i årskurs tre

This exam is about student?s perception of food and dietary advice. I illustrate food and eating from the youth's own perspective. The aim is to investigate how students perceive as "good" diet. It also reveals that students at the surveyed schools have poor knowledge of what is plate model.

VARFÖR LÅGKOLHYDRATKOST? : Röster om den höga sockerkonsumtionen.

Syftet med denna studie var att undersöka familjers upplevelser av att minimera intaget av socker/snabba kolhydrater. Detta genomfördes med kvalitativa ostrukturerade intervjuer där föräldrarna i familjen fritt fick berätta utifrån olika teman. Dessa teman täckte områden som anledning, tillvägagångssätt, reaktioner, svårigheter, beteenden och eventuella hälsovinster relaterade till kostomläggningen. Utöver dessa familjer valdes tre bloggar ut inom området lågkolhydratkost. Dessa följdes och analyserades som komplement till intervjuerna.

DELAKTIGHET, INFORMATION OCH STÖD TILL PATIENTER SOM SKA FÅ EN STOMI

Syftet med denna studie var att finna kunskap om vad som är viktigt för sjuksköterskan att tänka på i mötet med patienter som ska få en stomi. Metoden var en systematisk litteratur studie enligt Polit, Beck & Hungler (2001). Åtta vetenskapliga artiklar har granskats för att besvara frågeställningen. Resultatet visar att information och stöd före stomi operationen är mycket viktigt. Patientens förmåga att själv sköta sin stomi är viktig för anpassningen till livet med stomi.

Födoval hos juvenil piggvar (Psetta Maxima) : effekter av bytesstorlek

The effects of prey size on prey choice in different cohorts of juvenile turbot (Psetta maxima)were studied in three nursery areas at Gotland. Prey length measurements showed that gobies(Gobiidae) increased in average length during the season, while mysids (Mysidae) did not.Experiments on predation capacity of different size classes of turbot on different size classesof prey showed that juvenile turbot easily can eat gobies that are up to two thirds of their ownbody length, while the body size of turbot does not have any effect on the predation capacityon mysids. Stomach content of 217 turbots, less or equal 35 mm, was analysed to see if therewas any change in diet during the season, but there was no significant change in diet. Theoverall conclusion was that early settlers most likely have an advantage due to greater accessof alternative prey..

Bakomliggande faktorer till presbyacusis; en litteraturstudie av mindre kända faktorer

Background: More than half of the elderly (65-84 years) in Sweden have problems with hearing. In some studiesit?s discussed if age related hearing loss or presbyacusis is a part of natural aging or if it depends on underlyingfactors.The purpose of this literature study was to analyse scientific papers which illustrate correlations between lessknown underlying factors and presbyacusis, defined from psychoacoustic and/or neurofysiological tests.Material and method; Literature study where scientific papers, relevant to the purpose of the study and thequestions at issue were found in the database PubMed.The result shows that cardiovascular disease, hormones, diet and drugs have an influence on presbyacusis. Thehealth condition of the individual and their lifestyle matters, likewise estrogen which according to the results of 2studies has a protective effect on hearing.Conclusion; The studies show that heart attack and high systolic blood pressure in women have a correlation topresbyacusis, but not in men, - the hormone estrogen, - some vitamins, antioxidants and diet have a protectiveeffect on hearing and studies show that smoking and alcohol have negative effects..

The effect of rapeseed oil and palm oil supplement and milking frequency on milk yield and milk fat quality

Milk fat is an important feature in many different milk products and other foodstuffs and it is often crucial for the dairy plants that the milk fat is stable for different manufacturing processes. Lipolysis is the enzymatic degradation of fat and is the one of the causes for an elevated amount of free fatty acids (FFA) in milk. Further, the change in fatty acid (FA) composition in milk can affect the stability of the product and also the manufacturing process. Both internal and external factors, at farm level or at the dairy plants can affect both FA composition and content of FFA. Milking frequency (MF=number of milkings per cow and day) and the composition of feed are two examples of factors generally performed at farm level. The objective of the present study was to evaluate how FA composition of milk and amount of FFA are influenced by two different ingredients supplemented to concentrate.

Dödsrikets livshistorier : Benkemiska isotopanalyser på artikulerade och disartikulerade individer i Frälsegårdens gånggrift

The aim in this thesis is to use carbon, nitrogen and sulfur isotope analysis on teeth and bone to track diet and mobility of the population as well as the individual level from the articulated and disarticulated individuals from the passage grave Frälsegården, situated in Gökhem parish in the region of Falbygden, western Sweden.50 human samples were analyzed from tooth, mandibula and femur, together with 11 faunal samples from different bone elements of local wild and domestic animals.The results fall well in line with earlier stable isotope work done on passage grave individuals from Falbygden in stable isotopes: A homogenous group with a diet which was clearly terrestrial and lived on a pretty high trophic level. It also seems that the analyzed individuals deliberately focused their food intake to the cultural and natural, megalith and limestone landscape of Falbygden, and not to its surroundings, even if the passage grave is situated in the outermost areas of the region.A small study compares the sulfur results to with earlier work done on strontium isotopes. The results show that the different methods might provide a deeper understanding in the interpretation of the methods, and therefore suggesting that further work should be done to compare the methods..

Hälsopåverkan av syra- och basbildande livsmedel

En fungerande syra-basbalans är essentiell för en god hälsa. Serumets pH-värde bör ligga inom intervallet 7,35-7,45, och för att uppnå det har kroppen flertalet buffertsystem. Om pH-värdet hamnar utanför intervallet orsakas sjukdom, vid ett högre pH uppkommer alkalos, medan ett pH-värde under det normala orsakar acidos. Det finns även ett tillstånd som benämns metabolisk acidos, vilket inte är klassat som en sjukdom, men som inträffar när sura metaboliter ansamlas i blodet. Metabolisk acidos vållas av en över-vägande surgörande diet. Livsmedel är antingen syra- eller basbildande.

Effekter av lågkolhydratskost för personer med diabetes mellitus typ 2.

Bakgrund: Diabetes typ 2 (DT2) är ett ökande hälsoproblem och sjukdomen innebär att kroppen producerar mindre insulin än kroppens aktuella behov. Övervikt, fysisk inaktivitet, ohälsosamma kostvanor, ärftlighet och stigande ålder är riskfaktorer för att utveckla sjukdomen. För att undvika komplikationer ska ett stabilt blodsocker eftersträvas. Sjuksköterskan ska vara ett stöd och ge kunskap om egenvården, som enligt Orem innebär upprätthållande av hälsa och livskvalitet. Fettsnål kost har under många år rekommenderat.

Kantzonsvegetationens inverkan på dieten hos öring (Salmo trutta) i en skogsbäck

Effekterna på öringens (Salmo trutta) diet till följd av en avverkning av kantzonsvegetationen har undersökts i ett fältexperiment, där två av de potentiella effekterna av en skogsavverkning simulerades. Fokus låg på de två faktorerna ökad ljusinstrålning och minskat nedfall av terrestra evertebrater. Ökad ljusinstrålning har simulerats med hjälp av montage av lysrör och nedfall av terrestra evertebrater med hjälp av plasttält. Frågeställningarna rör andelen terrester föda i olika behandlingar och årstider, dietskillnader mellan äldre och yngre öringindivider, skillnader i mängden akvatisk föda vid ökad ljusinstrålning samt en taxonomisk översikt av dietens sammansättning. Signifikanta skillnader mellan behandlingarna fanns, där individerna i kontrollbehandlingen åt signifikant mer terrester föda än individer i tältbehandlingen och den kombinerade tält- och ljusbehandlingen.

Kantzonsvegetationens inverkan på dieten hos öring (Salmo trutta) i en skogsbäck

Effekterna på öringens (Salmo trutta) diet till följd av en avverkning av kantzonsvegetationen har undersökts i ett fältexperiment, där två av de potentiella effekterna av en skogsavverkning simulerades. Fokus låg på de två faktorerna ökad ljusinstrålning och minskat nedfall av terrestra evertebrater. Ökad ljusinstrålning har simulerats med hjälp av montage av lysrör och nedfall av terrestra evertebrater med hjälp av plasttält. Frågeställningarna rör andelen terrester föda i olika behandlingar och årstider, dietskillnader mellan äldre och yngre öringindivider, skillnader i mängden akvatisk föda vid ökad ljusinstrålning samt en taxonomisk översikt av dietens sammansättning. Signifikanta skillnader mellan behandlingarna fanns, där individerna i kontrollbehandlingen åt signifikant mer terrester föda än individer i tältbehandlingen och den kombinerade tält- och ljusbehandlingen.

Interventioner för livsstilsförändring avseende kost och fysisk aktivitet inom primärvården

Background: Ill-health related to unhealthy lifestyle is increasing and despite existing knowledge about healthy lifestyle it is difficult to change behaviour. Counselling in the primary health care is often superficial and without critical elements for behaviour change. Aim: The aim of this paper to elucidate interventions for change of lifestyle with respect diet and physical activity. Method: A literature review was carried out and ten scientific articles were analyzed and compiled in two main categories: design of these interventions and participation in them. Results: Education, decision making, goal setting, feedback, social support and follow-up were identified as critical elements for behaviour change.

Fodrets inverkan på resultatet vid undersökning av förekomst av ockult blod i avföringen hos hund :

Hemoplus® (Sarstedt, Nümbrecht, Tyskland) is a guaiac-based fecal occult blood test developed for human medicine. Guaiac-based tests make use of the pseudoperoxidase activity of hemoglobin so the test is not specific for human hemoglobin and can therefore be used in veterinary medicine. Peroxidase-containing foods such as meat (hemoglobin and myoglobin) can cause false-positive results of the test. To ensure that a positive result is not caused by diet, it has been suggested that canine patients should be fed a meatless diet for a few days prior to fecal occult blood testing. The aim of this study was to evaluate the effect of commercial dog food on guaiac-based tests. In this study fecal samples from healthy dogs were analyzed with Hemoplus®.

Inappetens hos katt ? omvårdnadsbehandlingar med fokus på beröring

Particular to the cat among our pets is its´ unique nutritional needs and metabolism. The cat cannot produce some nutrients by themselves and must get them through their diet. This means that the cat quickly can suffer from various diseases unless the nutritional needs are covered. In those cases where man is completely in control of the cat?s diet, the right knowledge is crucial for the cat?s wellbeing.

Utvärdering av den information och utbildning patienter som nyligen genomgått en stomioperation får från stomiterapeut

The study aimed to evaluate the information and training the stoma therapist at Uppsala University Hospital has given to patients who have recently undergone stoma surgery. The study was a descriptive cross-sectional study using qualitative and quantitative design. A total of 22 patients who completely or partially took care of their stomas and recently had undergone stoma surgery participated by answering a questionnaire. At discharge most of them experienced they were relatively well-informed but they wanted more information. Before the revisit they weren?t especially safe or comfortable.

<- Föregående sida 4 Nästa sida ->