
Sökresultat:
770 Uppsatser om Didaktik företagsekonomi - Sida 37 av 52
Werther lever : En studie av hur man kan arbeta med skönlitteratur pÄ gymnasiet
Det hÀr examensarbetet handlar om skrivundervisning. Undersökningen Àr huvudsakligen en fallstudie. Syftet Àr att fÄ ökade kunskaper om en gymnasielÀrares arbetssÀtt för att utveckla sina elevers skrivande. Den huvudsakliga forskningsfrÄgan i detta arbete Àr: Hur beskriver en erfaren gymnasielÀrare sin skrivundervisning för att öka sina elevers skrivförmÄga inom svenskundervisningen i gymnasiet?Examensarbetet börjar i en teoretisk utgÄngspunkt med tre olika teorier om skrivande och skrivundervisning.
Ledare & Coach i samma person? En empirisk och teoretisk studie av begreppen ledare och coach
Inom omrÄdet ledarskap studerade vi litteraturen för att fÄ en uppfattning rörande begreppet ledare. Under genomgÄng pÄtrÀffades Àven begreppet coach vilket vÀckte vÄrt intresse. Syftet med undersökningen blev att utreda innebörden i begreppen ledare respektive coach samt att jÀmföra och analysera dessa ur ett empiriskt och teoretiskt perspektiv. Metoden vi anvÀnde var kvalitativ och ledde till en djupgÄende forskning inom arbetslivets uppfattning om begreppen. Insamlingen av data gjordes i form av en kvalitativ enkÀtundersökning som sedan bearbetades i form av en tematisering.
En studie av hur lÀrare vÀljer innehÄll till pedagogiska planer i naturvetenskap : Energi-, klimat- och resursfrÄgor i KNUT- projektet
Nationella och internationella rapporter visar pÄ hur svenska elevers kunskaper inom naturvetenskap sjunker och svenska lÀrare fÄr kritik för sitt sÀtt att undervisa. KNUT Àr ett nationellt forskningsprojekt och ett av projektets mÄl Àr att fÄ lÀrare att arbeta fram pedagogiska planer kring energi-, klimat- och resursfrÄgor i skolans naturvetenskap. Arbetet syftar till att undersöka vilket innehÄll lÀrarna i KNUT- projektet vÀljer till de pedagogiska planerna utifrÄn ett naturvetenskapligt perspektiv. Forskning visar pÄ ett antal dilemman med undervisningen i naturvetenskap. Elever och lÀrare har olika uppfattningar om vad problemet med undervisningen Àr och forskningen visar Àven att eleverna inte Àr överens med lÀrarna nÀr det kommer till vilket innehÄll undervisningen skall ha.
Utmaningar och möjligheter i skrivundervisningen : nÄgra lÀrares uppfattningar
Dagens samhÀlle Àr i stort förÀndrat och den mÀngd information som samhÀllet utgörs av stÀller stora krav av kunnighet pÄ lÀs- och skrivförmÄga. LÀs- och skrivkunnighet handlar om att för att kunna fungera i samhÀllet ska en individ ha förmÄga att anvÀnda sprÄk och text, att kunna tillgodose de behov och de personliga mÄl som finns, samt att utvecklas i enlighet med sina personliga förutsÀttningar. Det finns dock stora skiljelinjer mellan det muntliga och skrivna uttrycket som kan göra det hela Àn svÄrare för eleverna i skrivundervisningen. Studiens syfte Àr att undersöka om och i sÄ fall vilka utmaningar nÄgra lÀrare i Ärskurs tre uppfattar att elever kan stÀllas inför i samband med att de utvecklar sitt skriftsprÄk samt vilka möjligheter som undervisningen kan erbjuda.Studien bygger pÄ den kvalitativa metoden med intervjuer som datainsamling och har det sociokulturella perspektivet enligt Vygotskijs teori.Studien visar enligt lÀrarnas uppfattningar att undervisningen kan innehÄlla mÄnga bidragande positiva faktorer för att en elev ska bli motiverad till att skriva men det kan ocksÄ vara en utmaning. En viktig och betydande förutsÀttning för att eleven ska kunna arbeta med sina skriftliga texter Àr den runtomliggande miljön.
Ett kritiskt förhÄllningssÀtt i svenskÀmnet: En kvalitativ studie om gymnasielÀrares arbetsmetoder
This study has examined how teachers in Swedish upper secondary schools work to foster a critical perspective through the education in the subject of Swedish. The study is based on qualitative interviews conducted with three teachers, who have given their views on the role of source criticism and critical analysis of literature in the subject of Swedish. Furthermore, they have described how they incorporate these views into their own teaching.The study has shown that the teachers find that source criticism and literary analysis are interconnected, since both depend on a general critical approach, which they both help foster. The main question the study examined was how Swedish education could help foster a critical perspective. The interviewed teachers' ways of working point out a way: teacher C has integrated source criticism and referencing into most of their education, which makes them central to the education in Swedish.
Pedagogisk utredning
Föreliggande uppsats Àr en kvalitativ studie med syftet att undersöka nÄgra pedagogers uppfattningar av pedagogisk utredning vid upprÀttandet av ÄtgÀrdsprogram för elever i socioemotionella svÄrigheter. Uppslaget till studien var den aktuella debatt som förs kring skolans arbete kring elever i behov av sÀrskilt stöd samt den nya skollagen som trÀdde i kraft juni 2011. Metoden som har anvÀnts Àr en halvstrukturerad intervjustudie dÀr sex pedagoger i grundskolan fick samtala utifrÄn följande frÄgeomrÄden; Pedagogisk utredning, ÄtgÀrdsprogram och delaktighet. Pedagogerna arbetar pÄ fem skilda grundskolor varav tvÄ Àr friskolor. Resultatet visar att det förekommer nÄgon form av pedagogisk utredning pÄ samtliga skolor innan ett ÄtgÀrdsprogram skrivs fram.
Vilket sprÄk vÀljer lÀraren i moderna sprÄk att anvÀnda i undervisningen? - En studie om mÄlsprÄksanvÀndning i gymnasieskolan
Syftet med vÄr undersökning har varit att klarlÀgga 30 lÀrares instÀllning till, och uppfattning om, sprÄkundervisning i moderna sprÄk för att kunna fÄ en bild av verkligheten i dagens gymnasieskola. Efter en litteraturstudie av aktuell och historisk forskning samt sprÄkdidaktiska metoder kring Àmnet, genomförde vi en enkÀt med 24 bundna frÄgor och tre öppna frÄgor om undervisningssituationer med syftet att kunna mÀta i hur pass stor utstrÀckning lÀrare anvÀnder sig av mÄlsprÄket eller modersmÄlet under sina lektioner. Dessutom hade vi ett antal informella samtal med sex lÀrare. Ur analysen av vÄr undersökning framgÄr, att lÀrarens tillÀmpning av mÄlsprÄket inte överensstÀmmer med aktuell forskning och sprÄksynen pÄ sprÄkdidaktik. De flesta sprÄklÀrare gav dessutom intrycket av att inte anvÀnda sig av den didaktik, som uppmuntrar kommunikation och som modern forskning föresprÄkar.
Bara prat? : Klassrumskommunikation med (ur) ett retoriskt didaktiskt perspektiv
SammanfattningI denna undersökning har intresset varit den kommunikation lÀraren anvÀnder sig av och hur den visar sig i en klassrumssituation oavsett det Àmne lÀraren undervisar i. Hur gör lÀraren i den aktuella situationen i samspelt med eleverna? Genom att förena retoriska begrepp med lÀrarens talaktiviteter i klassrummet tillsammans med de praktiska didaktiska metodfrÄgorna i en analys av valda delar i undervisning.Syftet har varit att genom observationer av lÀrarens kommunikationsaktiviteter vid ett utvalt undervisningstillfÀlle betrakta den förekommande kommunikation ur ett retoriskt perspektiv, för att pÄ detta sÀtt upptÀcka vad, hos sig sjÀlv eller i sin egen kommunikation, lÀraren anvÀnder sig av i kommunikationssituationer med eleverna. De kompletterande frÄgorna som stÀllts har varit vilka retoriska aktiviteter lÀraren anvÀnder sig av i undervisningstillfÀllet, samt vilka didaktiska konsekvenser fÄr anvÀndandet av dessa aktiviteter för undervisningen?Genom att utföra en klassrumsobservation och en kvalitativ intervju med en lÀrare samlades lÀmpligt material in för undersökningen och det materialet utgör grunden för analysen.GrundlÀggande retoriska teorier och begrepp har beskrivits och Àven didaktiska och retoriska teorier för att ge en teoretisk bakgrund för de kommande analyserna.
Delvis deltagande: Hur volontÀrer lÀr sig förstÄ kulturer genom att leva i lÀnder i Syd
Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att visa hur volontÀrer lÀr sig förstÄ kulturer genom att leva i lÀnder i Syd. Detta har undersökts genom kvalitativa intervjuer med sex personer som arbetat volontÀrt i Syd, med fokus pÄ följande frÄgor:- PÄ vilket sÀtt förÀndrade volontÀrerna sin förstÄelse av kulturer?- Hur kan dessa förÀndringar förklaras genom volontÀrernas lÀrande under vistelsen i Syd?VolontÀrernas berÀttelser analyserades utifrÄn teori om lÀrande i praktikgemenskaper kombinerad med postkolonial teoribildning. Resultatet visar att volontÀrerna tyckte resan gett dem en större förstÄelse för kulturer, men att det Àr lÄngt ifrÄn sjÀlvklart vad "förstÄelse för kulturer" egentligen betyder. VolontÀrerna bÄde ökade sin identifikation med och stereotypisering av personer frÄn andra kulturer, men de gjorde detta pÄ sinsemellan olika sÀtt.
Hur ser den pedagogiska processen ut för ett arbetsplatsombud?: En empirisk undersökning i en facklig organisation
Vi har i vÄrt uppsatsarbete valt att studera de fackligt engagerade arbetsplatsombudens vardag ur ett pedagogiskt perspektiv. DÄ vÄr frÄgestÀllning Àr av explorativ art ansÄg vi att en kvalitativ ansats var att föredra. Vi har genomfört ett antal semistrukturerade intervjuer med dels utbildningsansvariga vid tvÄ regionalavdelningar samt ett antal arbetsplatsombud. Vid genomförandet av intervjuerna Äkte vi ut pÄ arbetsplatserna för att underlÀtta för ombuden. Vi hade gjort en intervjuguide som vi skickade till de ombud som ville förbereda sig.
Anpassning eller utveckling? : en studie kring kvinnliga ingenjörers förutsÀttningar inom NCC Syd
I takt med en förÀndrad attityd och medvetenhet i samhÀllet kring mÄngfaldens betydelse för utveckling och förÀndring har Àven branscher som av tradition Àr starkt dominerade av det ena könet pÄverkats. En av dessa branscher Àr byggbranschen som prÀglas av en stark manlig kultur. Inom byggbranschen har kraven pÄ att bland annat fÄ in fler kvinnor ökat, dock Àr förÀndringsarbetet mot mÄngfald inte helt förenligt med den kultur som lever kvar inom branschen.Med bakgrund i detta Àr vÄrt syfte att analysera hur organisatoriska förutsÀttningar inom NCC Syd kan pÄverka kvinnliga ingenjörers möjligheter till lÀrande och utveckling av sin kompetens i arbetet. Vidare vill vi utreda hur NCC Syd kan tillvarata och frÀmja den kompetens som finns i företaget. För att besvara syftet har vi valt att göra en kvalitativ empirisk undersökning, dÀr vi intervjuat Ätta kvinnliga ingenjörer som arbetar eller har arbetat inom NCC Syd.
Kör sÄ det ryker! - En studie om prestationsÄngest i samband med ensembleundervisning
Title: Go for it! - A study of anxiety in relation to students performing in ensemble class.This study discusses anxiety in relation to students in ensemble performance. The expectations on musicians are extremely high and demanding. They are expected to perform to the maximum of their ability despite both physical and mental pressure. I present in this study the result of the interviews I have performed with three students at Swedish Academies of Music. The study shows that all of the students included are in one way or the other suffering from anxiety in relation to performance.
LÀrandet i hemtjÀnsten : En studie baserad pÄ individuella upplevelser
Bakgrund: Tidigare forskningen visar pÄ ett lÀrande som pÄgÄr hela tiden och att det pÄ varje arbetsplats finns specifika lÀrprocesser. HemtjÀnsten bör i detta avseende ocksÄ kunnas ses som en lÀrande arbetsmiljö. NÀr man talar om lÀrande, talar man underförstÄtt om kunskap. VÄrdpersonal har i tidigare studier, uttryckt att de Àr stolta över sina kunskaper, men att de samtidigt Àr bekymrade över att allmÀnheten inte vet och förstÄr vad de gör.Syfte: VÄrt syfte Àr att utifrÄn personalens individuella erfarenheter belysa den kunskapsform som ligger till grund för hemtjÀnstarbetet, lÀrandet i arbetet samt de villkor personalen upplever Àr av betydelse för deras lÀrande.Metod: Studien bygger pÄ ett kvalitativt tillvÀgagÄngssÀtt, med kvalitativa intervjuer som insamlingsmetod.Resultat: Empirin visar att undersökningspersonerna upplever att de har varierande uppgifter, i form av praktiskt, socialt, medicinskt samt administrativt arbete. Den kunskapsform som Àr mest central, Àr den kunskap som sker i handling, men den teoretiska kunskapsformen förringas inte.
Dialektbruk och dialektattityd : Hur lÀrare förhÄller sig till dialekter i klassrummet
Dialekter jÀmnas allt mer ut och utprÀglade dialekter Àr sÀllsynta i dagens samhÀlle. I denna utjÀmning har skolan spelat en stor roll dÄ det under 1800-talet föresprÄkades en utrotningspedagogik pÄ grund av sprÄkliga fördomar. Trots att det idag finns en större medvetenhet om dialektens betydelse för den enskilda individen Àr skolans sprÄknorm Ànnu rikssvenska. Denna studie har för avsikt att undersöka hur lÀrare hanterar motsÀttningen mellan skolans sprÄknorm och elevers identitetsutveckling i sin yrkesroll. Deras egna dialektbruk och dialektattityder studerades för att fÄ en uppfattning om hur de förhÄller sig till dialekter i klassrummet.För att undersöka hur verksamma lÀrare i de lÀgre Ärskurserna pÄ Gotland förhÄller sig till dialekter genomfördes en enkÀtundersökning och en intervjuundersökning.
Naturvetenskap i förskolan ? NÄgra förskolechefers/rektorers och förskollÀrares syn pÄ innehÄll, syfte och arbetssÀtt
Syftet med detta examensarbete har varit att undersöka hur nÄgra förskolechefer/rektorer respektive förskollÀrare resonerar kring naturvetenskap i förskolan avseende innehÄll, syfte och arbetsmetoder, samt att dÀrtill jÀmföra vilka teman som framkommit bland dessa bÄda yrkesgrupper. Detta mot bakgrund av att strÀvansmÄlen avseende naturvetenskap i förskolans lÀroplan har förtydligats i den reviderade LÀroplan för förskolan (Skolverket 2010) liksom förskolechefens och förskollÀrarens ansvar för den pedagogiska verksamheten. Den yrkesmÀssiga relevansen med studien Àr att den förhoppningsvis ska kunna utgöra en utgÄngspunkt och kunskapskÀlla för vidare diskussion i förskolans verksamhet kring de förtydligade mÄlen för naturvetenskap. Undersökningen bygger pÄ en intervjustudie om fem respondenter per yrkeskategori. Resultatet visar att uppkomna teman ur respondenternas resonemang avseende innehÄll, syfte och arbetssÀtt vid naturvetenskaplig verksamhet i förskolan pÄ ett teoretiskt plan redan visar hög samstÀmmighet med förskolans reviderade styrdokument.