
Sökresultat:
770 Uppsatser om Didaktik företagsekonomi - Sida 36 av 52
Ledarskap och utveckling i en internationell kontext: en empirisk studie av tre svenska chefers ledarskap i en polsk arbetskontext
VÀrlden idag kÀnnetecknas av att vara en global arbetsplats dÀr landsgrÀnser inte utgör ett hinder för att mÀnniskor frÄn olika kulturer ska kunna samarbeta med varandra. Vi ser det som intressant att behandla den internationella arbetskontexten utifrÄn ett ledarskapsperspektiv och se pÄ hur man som chef kan behöva anpassa sitt ledarskap till en ny kultur.Syftet med denna uppsats Àr att analysera hur tre svenska chefers ledarskap fungerar i och har behövt anpassas till en polsk arbetskontext. UtifrÄn tre svenska och tre polska chefers utsagor undersöker vi hur förberedelserna inför deras uppdrag gÄtt till, vilka kulturella skillnader som cheferna har stött pÄ samt vilka lÀrdomar de svenska cheferna tar med sig frÄn sitt uppdrag.Uppsatsen Àr en empirisk studie som Àgt rum inom företaget Stena Recycling AB. Metoden har varit kvalitativ och det empiriska materialet har samlats in genom semistrukturerade intervjuer med tre svenska och tre polska chefer.För att ledarskapet för en svensk chef i en polsk arbetskontext ska fungera behövs förmÄgan att kunna anpassa sitt perspektiv pÄ organisation och ledarskap samt sin mÀnniskosyn för att kunna hantera den nya situationen. Inför ett internationellt uppdrag Àr det viktigt att lÀra sig om den kultur som kÀnnetecknar ens nya arbetsplats.
Interaktion i klassrummet - en observationsundersökning av samspel mellan lÀrare och elev
Uppsatsen syftar till att fÄ kunskap om aktörernas handlingar med utgÄngspunkt i en lÀrare/elevinteraktion.Undersökningen Àr en kvalitativ studie dÀr vi genom observationer i Ärskurs 7 och 9 vill visa pÄ flödet av hÀndelser i klassrummet. Vi diskuterar och analyserar interaktionen mellan lÀrare och elever utifrÄn följande aspekter: Relationer i klassrummet, gester, inflytande och delaktighet, ramfaktorer samt makt.VÄra resultat visar pÄ att interaktionen som uppstod i klassrummet mellan lÀrare och elev inte gynnade elevernas möjligheter till inflytande över undervisningen. I det stora hela hade eleverna inte sÄ mycket inflytande över sin situation och det inflytande de hade var frÀmst formellt och ytligt. Eleverna fick sÀga vad de tyckte men dÄ inget mervÀrde lades i deras tankar och Äsikter pÄverkade de inte sin situation överhuvudtaget. Det Àr tydligt att det sker en trög maktrelation i klassrummet eftersom eleverna inte Àr jÀmstÀllda med lÀraren.
Att undervisa No i Är 4 - 6 : en studie i No-lÀrarens arbetsssÀtt och metod
Syftet med vÄr studie Àr att genom intervjuer och enkÀt undersöka, kartlÀgga och belysa hur lÀrare i Jönköpings kommuns grundskolor Ärskurs 4-6, utifrÄn Lpo 94 och andra styrdokument, arbetar och tÀnker runt sin undervisning och skapar intresse för de naturorienterande (No) Àmnena.Undersökningen har skett i tre av kommunens skolomrÄden dÀr 33 lÀrare, 20 kvinnor och 13 mÀn, har besvarat en enkÀt varefter fem av informanterna Àven har intervjuats. Detta i syfte att fÄ en fördjupad förklaring av undervisningstankar och val av arbetssÀtt. Urvalet av skolor har skett slumpmÀssigt som i sin tur har pÄverkat vilka lÀrare som besvarat utlÀmnad enkÀt. NÀr det gÀller vilka lÀrare som intervjuats har detta skett genom att lÀrare visat sitt intresse.Resultatet av undersökningen blev att de flesta lÀrare anser att Lpo 94 och deras egna kunskaper styr och pÄverkar innehÄllet i No-undervisningen. Faktorer som lokal arbetsplan i No, lÀromedel och kollegor spelar en mer underordnad roll.LÀrarna vÀljer ofta arbetssÀtt dÀr experiment, lÀsa och berÀtta och utomhuspedagogik ingÄr, men under senaste Ären har Àven lÀromedel som Natur och Teknik för Alla (NTA-lÄdor) m.m.
Traineeprogram som formning eller oförutsÀgbar resa? Traineeprogrammet SkÄne NordvÀst - en utvÀrdering av programmet som kollektiv lÀrprocess
Bakgrund: SamhÀllet stÄr idag, till följd av 40-talisternas förvÀntade pensionsavgÄngar, inför en omfattande generationsvÀxling. SÄledes stÀlls allt högre krav pÄ gynnsam kompetens- försörjning inte minst inom kommunal sektor. För att möta problematiken Àr Traineeprogram inom denna sektor en vÀxande trend varför vi sÄg det som ett intressant studieobjekt att utvÀrdera Traineeprogrammet SkÄne NordvÀst.Syfte: Syftet Àr att beskriva och analysera traineeprogrammets bakgrund, process och utfall, att utifrÄn det organisations- pedagogiska perspektivet förklara programmets utfall pÄ individ och organisationsnivÄ samt att diskutera principer för utveckling av traineeprogram.Metod: De metodologiska utgÄngspunkterna för den empiriska studien Àr en kvalitativt inriktad fallstudie med induktiv ansats och ramfaktormodellen som struktur.Resultat: Genom att studera traineeprogrammet i sin helhet framgick en rad kritiska moment som kan sÀgas ha haft pÄverkan pÄ det i stort gynnsamma utfallet. För att skapa en förklarings- modell relaterades resultatet till former av utveckling och kollektiva lÀrprocesser. Detta diskuterades sedan med avseende pÄ hur syftesuppfyllelsen i programmet Àr beroende av synen pÄ utveckling, som formning eller emergent.
Demokrati och Dramapedagogik
Skolan har idag ett stort ansvar att fostra demokratiska medborgare. I lÀroplanen för grundskolan framgÄr tydligt att skolan ska genomsyras av demokratiska vÀrden och normer samt skapa möjligheter för elever att utveckla och förstÄ demokratiska förhÄllningssÀtt. Skolan ska ge elever det verktyg de behöver för att kunna leva och verka i ett demokratiskt samhÀlle.Dramapedagogik ses inte som ett eget Àmne i skolan och tidigare forskning har visat att dramapedagogik som forskningsomrÄde i Sverige kan behandlas utifrÄn större discipliner, men inte som en egen disciplin i sig, trots att metoden Àr etablerad och tillÀmpats under flera Är. I forskning som behandlat dramapedagogik som metod har det framgÄtt att dramapedagogik innebÀr att eleverna fÄr lÀra med alla sina sinnen, att de ges en möjlighet att sÀtta sin in i andra mÀnniskors perspektiv samt att elever genom reflektion fÄr ta del av andras Äsikter och tankar.Forskning som behandlat demokrati i undervisningen har visat att skolan behöver skapa möjligheter för elever att lÀra i samspel med andra, att lÀrande Àr en process som krÀver utöver teoretisk kunskap Àven praktisk kunskap dÀr reflektionen Àr det centrala och en helhetssyn pÄ mÀnniskan Àr utgÄngspunkten. Syfte med denna studie Àr att beskriva och öka förstÄelsen för dramapedagogers attityder till anvÀndandet av dramapedagogiska arbetssÀtt i undervisning med fokus pÄ demokrati.TillvÀgagÄngssÀttet för denna studie har varit intervju och resultatet har visat att kunskapen om och instÀllningen till dramapedagogik styr tillÀmpningen av metoden ute i skolverksamheterna.Vi bör ÀndÄ nÀmna att resultaten som framgÄr i studien inte Àr helt objektiv eftersom studien enbart bygger pÄ dramapedagogers attityder till anvÀndandet av en metod som de sjÀlva föresprÄkar..
Röster i dialog: en receptionsstudie om att lyssna till röster i ett flerstÀmmigt klassrum
Syftet med min studie Àr att undersöka hur elever lyssnar till olika röster vid mötet av texter som inte Àr av typografisk karaktÀr, i detta fall ljud/musik i spelfilm och om det Àr möjligt att fÄ igÄng meningsskapande samtal. Ett annat syfte Àr att belysa min roll som svensklÀrare och se om det Àr möjligt att ?lyfta? ur mig ur skolkontexten och skapa en didaktisk-metodisk handlingskompetens om hur man fÄr fatt pÄ lyssnandet inom klassrummets ramar. Metoden Àr kvalitativ och bestÄr av skriftligt dokumenterade berÀttelser och reflektioner, samtidigt som lyssnandet studeras genom observationer. Mina informanter Àr tvÄ elever, en pojke och en flicka, som gÄr sjunde Äret pÄ en F-9 skola.
Elevers uppfattningar av sexualundervisningen i skolan
ABSTRAKTTitelElevers uppfattningar av sexualundervisningen i skolanDetta Àr en C-uppsats inom pedagogik ifrÄn Högskolan i GÀvle institutionen för pedagogik, didaktik och psykologi.FörfattareMaria NylundSammanfattningUngdomar och unga vuxna i Sverige har i ett historiskt perspektiv ökat sitt risktagande i sexuella sammanhang. Ungdomar som varit delaktiga i sexualundervisning, fÄtt information och diskuterat frÄgor rörande sexualitet, relationer, könsidentitet med mera tar större ansvar nÀr det gÀller att skydda sig, vara tolerantare mot andra och öppnare i relationen till sina förÀldrar. Syftet med uppsatsen var att undersöka vad elever i Är 9, pÄ en skola i Södermanlands lÀn, hade för uppfattningar av sexualundervisningen som de deltog i under Är 7 ? 9. Undersökningen behandlar elevernas uppfattningar av sexualundervisningen, lÀrarens undervisningsteknik, sina pÄverkansmöjligheter samt i vilka Àmnen undervisningen förekom.
Pojkkrisen : -tendenser och arbete för att uppmuntra pojkar till lÀsning
Examensarbetets övergripande syfte Àr att undersöka om resultatet av de internationella undersökningarna angÄende pojkars lÀsintresse och lÀskompetens stöds eller inte stöds av lÀrare och bibliotekspersonal och pÄ vilka sÀtt detta kommer till uttryck. I examensarbetet redogörs för en avgrÀnsad tidigare forskning kring Àmnet med utgÄngspunkt i genus och maskulinitetsstudier.De senaste Ärens lÀstester genomförda av PISA och PIRLS visar pÄ ett gap mellan finlandssvenska flickors och pojkars lÀskompetens. I jÀmförelse med de övriga deltagande lÀnderna var skillnaden mellan pojkars och flickors lÀskompetens störst i Finland och de svensktalande pojkarna presterade betydligt sÀmre Àn de finsktalande.Metoden som anvÀnts i examensarbetet Àr kvalitativ intervju. I studien deltog sju klasslÀrare, tvÄ specialpedagoger samt tvÄ bibliotekarier.Studien visade bland annat att lÀrarna Àr oense om huruvida det stÀmmer att pojkar har ett mindre lÀsintresse Àn flickor, alla Àr heller inte överrens om att det Àr viktigt att prioritera arbetet med pojkars lÀsintresse utan anser det viktigare att se eleverna pÄ individnivÄ. Flera lÀrare nÀmner samarbetet med biblioteket och hemmet som viktig i arbetet med att bidra till pojkars lÀsintresse.
Kultur, förÀndring och delaktighet inom sjukvÄrden : sjuksköterskors och undersköterskors uppfattning av en organisationsförÀndring
OrganisationsförÀndring och dess effekter Àr nÄgot som mÄnga upplever. Syftet med studien Àr att med utgÄngspunkt i ett arbetslivspedagogiskt perspektiv beskriva och analysera individers uppfattning av en organisationsförÀndring inom sjukvÄrden. Uppfattningarna analyseras huvudsakligen ur ett organisationskulturellt perspektiv.Uppsatsen bygger pÄ en empirisk undersökning, med kvalitativ induktiv ansats. Intervjuer har genomförts med tre sjuksköterskor och tre undersköterskor verksamma vid tvÄ olika avdelningar pÄ ett sjukhus i SkÄne, dÀr verksamhetsledningen beslutat om och genomfört en organisationsförÀndring, en sammanslagning av tvÄ avdelningar.I intervjuerna framkommer att merparten av personalen sjÀlva önskat en sammanslagning, inte minst utifrÄn behovet av en ny chef. Denna önskan Àr enligt respondenterna, en av avdelningarnas frÀmsta syfte till organisationsförÀndringen.
Matematik - nÀr sprÄket rÀknas : En studie om barns/elevers begreppsuppfattning inom den grundlÀggande matematiken och pedagogers roll i detta
Studien syftar till att fÄ en fördjupad förstÄelse av barns/elevers begreppsuppfattning, avseende den grundlÀggande matematiken med fokus pÄ kommunikationens betydelse, sÀrskilt inom aritmetik och problemlösning. Studien syftar dessutom till att synliggöra nÄgra pedagogers arbetssÀtt samt att belysa kontextuella faktorer som kan pÄverka förutsÀttningar för begreppsinlÀrning. Genom kvalitativa halvstrukturerade intervjuer samlas kÀlldata in, och med en sociokulturell teoriram analyseras resultatet. Tolv pedagoger, ett förskolebarn och tio elever i Ärskurs 1-4 frÄn fem olika skolor i samma kommun har ingÄtt i studien. Resultatet visar att en medvetenhet om den sprÄkliga dimensionens betydelse i grundlÀggande matematik finns hos de tillfrÄgade pedagogerna.
Mobbning - Ett minne för livet - En studie om lÀrare som blev mobbade som barn och hur det pÄverkat deras yrkesutövning
Syftet med uppsatsen Àr att ta reda pÄ hur lÀrare som har blivit mobbade som barn anser att förebyggande mobbningsarbete bör bedrivas. Den undersöker Àven hur deras utsatthet som barn pÄverkat deras lÀrarroll. Undersökningen Àr gjord genom kvalitativa intervjuer med tvÄ lÀrare och tvÄ lÀrarstudenter. En av slutsatserna Àr att lÀrarna pÄverkats mycket av sin bakgrund vad gÀller deras sÀtt att förhÄlla sig till bÄde starka och svaga elever. De har generellt svÄrare för att relatera till elever som pÄminner om de personer som utsatte dem som barn.
Barnet, könet och kÀrleken : En textanalys över fostran till kön i barnböcker
Uppsatsen behandlar barns begÀr sÄ som den beskrivs i ett par utvalda barnböcker som analyseras djupare. Detta utifrÄn en analysmodell inspirerad av Butler och Foucault.Uppsatsen gör en historisk skildring över barndomsbegreppets tillkomst och synen pÄ barnet och begÀret. Hur den skiftat över tid, och hur barnet gjorts oskuldsfullt och hur en vilja att skydda och disciplinera det blivit dominerande. Textbehandlingen och analysen vill visa pÄ möjligheterna att studera kön bortom det biologiska könet och ocksÄ bortom genus. HÀr problematiseras kön djupare och barnets begÀr sÀtts in i ett kulturellt sammanhang.
Fascismdiskursen i svenska spanskböcker : En studie av hur fascismen framstÀlls i svenska lÀroböcker för Àmnet spanska frÄn 1960-talet fram till idag
Med utgÄngspunkt i skolans demokratiuppdrag och i det faktum att mycket lite forskning bedrivits om fascismdiskursen i lÀroböcker, har denna studie syftat till att undersöka fascismdiskursen i svenska lÀroböcker för Àmnet spanska ur ett tidsperspektiv. FrÄgestÀllningarna som legat till grund för studien har varit: Hur konstitueras fascismdiskursen i svenska lÀroböcker för Àmnet spanska? samt Hur har fascismdiskursen förÀndrats under tidsperioden 1967-2009? För att besvara dessa frÄgestÀllningar har spanskböckernas beskrivning av Francisco Franco, hans parti och regim, francotiden samt fascismen studerats genom en diskursanalys. Undersökningsmaterialet har hÀmtats frÄn 22 svenska spanskböcker utgivna 1967-2009.Studiens tillvÀgagÄngssÀtt har varit att faststÀlla ekvivalenskedjor kring vissa nodalpunkter, och genom att analysera dessa identifiera mönster i beskrivningen av fascismen. Resultatet av denna analys har visat att fascismdiskursen i spanskböckerna blir alltmer negativ under tidsperioden 1967-2009, i och med att Franco och francotiden tillskrivs alltmer negativa egenskaper och en berÀttarröst som tar avstÄnd frÄn fascismen, frankismen och diktaturen framtrÀder allt tydligare.
Ungdomstinget: en kvalitativ studie om ungdomsinflytande och lÀrande
Vi har valt att undersöka Ungdomstinget med fokus pÄ inflytande och lÀrande. Syftet med detta arbete Àr att genom en fallstudie undersöka Ungdomstinget i Lund avseende delaktighet, medborgarfostran och bildning. Ungdomstinget Àr en arena för ungdomsdemokrati, en plats dÀr engagemang och inflytande skapar bildning och lÀrande i en demokratifostran för Lunds ungdomar. Detta har vi undersökt genom kvalitativ metod med intervjuer och observationer som vÄra frÀmsta undersökningsinstrument. Vi har intervjuat fem ungdomar ifrÄn Samordningsgruppen pÄ Ungdomstinget samt en av grundarna till tinget och genomfört tvÄ observationer av Storting.Resultatet visar att ungdomarna vill vara med i Ungdomstinget för att de har en chans till inflytande och att de kan göra sina röster hörda.
Att skapa gemensamma vÀrderingar : en litteraturstudie om processer och villkor för att skapa gemensamma vÀrderingar i organisationer
MÄnga organisationer idag har insett vÀrdet av att styra genom vÀrderingar. Trots seriösa försök Àr det ÀndÄ mÄnga som misslyckas. Vi har med denna uppsats haft som syfte att utifrÄn befintlig litteratur analysera innehÄllet i och villkoren för tÀnkbara processer, varigenom gemensamma vÀrderingar kan skapas i en organisation. VÄr studie har genomförts som en kvalitativ litteraturstudie. Hela uppsatsen Àr en analyserande process, vilket gör att ett kort svar pÄ vÄrt syfte Àr omöjligt att ge.