Sök:

Sökresultat:

8 Uppsatser om Datamodellering - Sida 1 av 1

Utveckling av en datamodell för lagring av meddelandedefinitioner på ett pappersbruk

Uppsatsen redovisar resultatet av en kartläggning och Datamodellering av definitioner för de meddelanden som sänds mellan olika stödjande informationssystem på Kvarnsvedens pappersbruk. Därtill redovisas även en analys av systemarkitekturens påverkan på problem vid felsökning av meddelandetrafiken mellan olika system. Målet var att ta fram en datamodell för en metadatabas innehållande definitioner för samtliga meddelanden som sänds mellan informationssystemen på Kvarnsveden. Tanken med databasen är att den ska kunna kopplas till ett system för felsökning av meddelandetrafiken mellan informationssystemen. För att nå målet samlades dokumentation om meddelanden in och en Datamodellering med stöd av tredje normalformen genomfördes.

Datamodellering för Trafikanalysator 89

Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) utför tillämpad forsknings- och utveck-lingsverksamhet inom samtliga transportslag. Inom VTI genomförs ett antal olika projekt inom en stor variation av områden. Det kan handla om t.ex. människors beteende i trafiken, en körbanas hållbarhet eller, som denna rapport handlar om, trafikflödet över en viss geografisk punkt under ett förutbestämt tidsspann.Detta gör att en stor varierad mängd data produceras inom de olika avdelningarna då VTI har ca 35 olika testsystem och instrument som producerar mycket varierad data. Data kan be-stå av allt från relativt enkla heltalsserier till stora komplexa matriser.

Är objektorienterad modellering ett måste?

En central del i ett systemutvecklingsprojekt är de tekniker som används för att strukturera organisationer och informationen i dessa. I flera årtionden har traditionella tekniker utvecklats. Exempel på tekniker som anses traditionella är ER-modellering och dataflödesdiagram. Idag används objektorienterade programspråk mer och mer för att implementera databaser. Det har dock inte funnits stöd för att analysera ett system objektorienterat förrän i början på 1990-talet.

Agile vs Hyper Agile : en studie av agilitet i metoder för datamodellering

Inom utvecklingen av de flesta typer av datorsystem används datormodeller för att strukturera lagringen och användningen av data. Likaså finns det flera olika Datamodelleringsmetoder att välja bland för detta ändamål. I samarbete med ett företag har en fallstudie genomförts med syfte att undersöka hur agiliteten i två av dessa metoder påverkar utvecklingen av ett Data Warehouse (DW).  De två Datamodelleringsmetoder som undersökts är Data Vaulting och Hyper Agility och arbetet har fokuserat på att undersöka skillnaderna mellan dessa när det gäller mängden ETL-kod som måste skrivas, funktionaliteten i datatransformationerna, möjligheten till att uppdatera systemstrukturen samt den totala kostnaden för utvecklingen av DW-lösningen. Inom ramen för fallstudien har en litteraturstudie genomförts och kombinerats med material från sex intervjuer, där respondenterna varit konsulter såväl som företagsrepresentanter.

Design av databassystem för testresultat från Tor-systemet

This master?s thesis was performed at PartnerTech AB in Åtvidaberg. It addresses the problem of managing test results obtained from testing electronics manufactured by PartnerTech. PartnerTech has developed a test system, called Tor, which performs tests on manufactured boards and stores the test results in files. The Tor system consists of both hardware and software part, where the software runs on an ordinary PC with MS DOS/Windows 2000.

Lärares uppfattningar om IWB´s (interaktiva tavlans) påverkan på deras undervisning : En intervjustudie om teknik och didaktik

Syftet med studien var att undersöka lärares uppfattningar i samband med användningen av IWB i undervisningen. Studien genomfördes med hjälp av kvalitativa intervjuer  med sammanlagd nio lärare i grundskolan. För att ta reda på lärarnas uppfattningar ställdes följande frågor: Hur uppfattade lärare att IWB påverkar på elevens lärande? Hur IWB påverkade på lärares behandling av undervisningsinnehåll? I vilka sammanhang upplever du fördelarna och/eller nackdelarna med användningen av IWB? Resultat visade att användningen av IWB skapade nya sätt att kommunicera med föräldrar både muntligt och med hjälp av den digitala IT-tekniken. Användandet av IWB i kombination med e-post och Internet ökade kontaktytorna mot elever och föräldrar.

Användarens kognitiva begränsningar vid validering av ER-modeller

Kommunikationsproblem mellan användare och systemutvecklare har varit känt i systemutvecklingskretsar under lång tid. På senare tid har även företagen börjat uppmärksamma betydelsen av ett fungerande samarbete. Eftersom användare och systemutvecklare träffas mycket vid valideringen av system och kravspecifikation är det här som mycket av kommunikationsproblemen uppstår. Problemet består till stor del av att systemvetarna har svårt för att lyssna på icketeknisk kunskap. Användarnas språk blir helt enkelt för amatörmässigt.Vid valideringsfasen skall användarna validera de verksamhetsbeskrivningar som tagits fram av systemvetarna.

Representation av aktiva regler i ett systemvetenskapligt perspektiv

En aktiv databas reagerar automatiskt på händelser som genereras internt eller externt i databasen. Det aktiva beteendet i ett databassystem kan ses som övervaknings-funktioner för databasen. Det innebär att kritiska system som stridsledning, sjukvård och kärnkraftverk har stor förtjänst i att använda aktiva databaser. En passiv databas, vilket är det vanligaste idag använder sig av polling och embedded code för att åstadkomma aktiviteter som finns i den aktiva databasen. Dessa lösningar genererar dock redundans, överbelastning av systemet och tidvis inkorrekt information.Vid ett systemutvecklingsarbete används oftast en eller ett antal bestämda metoder som tillför riktlinjer och tekniker till utförandet av arbetet.