Sök:

Sökresultat:

3 Uppsatser om DNA-extraktionsmetoder. - Sida 1 av 1

Jämförelse av Sveriges geologiska undersöknings och Naturvårdsverkets extraktionsmetoder för metaller i morän

Den globala havsnivåhöjningen är en direkt följd av den globala uppvärmningen ochkommer i framtiden påverka stora områden i kustregionen. Syftet med detta arbete äratt öka förståelsen samt se hur Gotlands strandängar samt kustområden kan påverkas avhavsnivåhöjningen år 2100 och se vilka eventuella följder detta kan leda till. Metodernasom har använts är GIS-analys och litteraturstudier. Höjdmodeller med olika upplösningjämfördes även för att undersöka vilka som lämpar sig till en liknande analys införframtida studier. Resultatet visar att vid en havsnivåhöjning på 1 m kommer 97 % avstrandängarna försvinna och vid en havsnivåhöjning på 2 m försvinner 99 % av degotländska strandängarna.

Optimering av realtids-PCR för identifiering och kvantifiering av Humant T-lymfotropt virus

Human T-lymfotropt virus (HTLV) är ett C-typ onkovirus som tillhör familjen Retroviridae som huvudsakligen angriper T-lymfocyter och orsakar leukemi och andra autoimmuna sjukdomar. I den nuvarande kliniska diagnostiken används Enzyme-linked immunosorbent assay och ibland vid screeningsmetoden uppträder ospecifika reaktioner. På senare tid har flera metoder baserade på real-tids PCR utvecklats för att bestämma halten av virala genom i patienter. Syftet med denna studie var att sätta upp och optimera en realtids-PCR för detektion av humant T-lymfotropt virus typ-1 och 2. Inför optimering av realtids-PCR extraherades DNA från MT-4 och MO-T cellinjer.  Under optimering av realtids-PCR användes SYBR Green och smältpunktsanalys där flera komponenter bl.a.

Extraktion av polyfenoler från pressrester av röda vindruvor

Antioxidanter är kemiska ämnen som är kapabla till att förhindra oxidation av andra molekyler. Dessa ämnen återfinns i djur- och växtriket och tycks ha en skyddande effekt på cellvävnad genom att motverka skadliga oxidativa reaktioner. Antioxidanter används bland annat industriellt som tillsater i livsmedel och andra produkter i syfte att förhindra oxidativ degradering och bibehålla näringsvärdet i livsmedel. I vindruvor återfinns höga koncentrationer av naturliga antioxidanter, främst i form av fenoliska ämnen. På grund av att vinindustrin bidrar till stora mänger avfall, främst i form av druvrester, är det önskevärt att hitta en effektiv metod för att återvinna fenoliska antioxidanter från avfallet.I detta arbete användes lösningsmedel-extraktion för att extrahera fenoliska ämnen från pressrester av röda vindruvor av varianten Tempranillo.