Sök:

Sökresultat:

1204 Uppsatser om Centrum för lättläst - Sida 56 av 81

Fritids som uppdrag - Uppdrag som fritid : En studie om samspel och tolkning av fritidshemmets uppdrag

Jag gör i denna uppsats en fallstudie om hur fritidspedagogerna pÄ en mellanstor grundskola kan tÀnkas tolka sitt uppdrag i den verksamhet de arbetar i, fritidshemmet. Bakgrundskapitlet inleds med att beskriva fritidshemmets historia med syftet att förklara varför det finns fritidshem idag och varför denna skolbarnomsorg numera kan sÀgas vara en utbildningsverksamhet i grundskolan. Det avslutande i det bakgrundstÀckande kapitlet Àr en specifikt framtagen presentation av de styrdokument som fritidshemmet idag lyder under.Det specifika med denna presentation Àr sÄledes att styrdokumenten blir presenterade med syftet att försöka lyfta fram det som Skolverket föreskriver vara fritidshemmets och dess pedagogers uppdrag.I uppsatsens rapport redovisas och analyseras fyra intervjuer jag gjort med fritidspedagogerna i en mellanstor grundskola. Sammanfattningsvis kan dessa pedagogers tankar om deras uppdrag sÀgas vara lika nÀr de Äterger vad de i sin verksamhet ska erbjuda sina elever. En trygg miljö som eleverna fÄr en möjlighet att bara vara i.

Vad tillför ett klagomÄl? : En studie ur ett styrningsperspektiv

En rad förÀndringar i de kommunala verksamheterna kan hÀnföras till tankarna kring behovet av ett nytt tÀnkande och ÄtgÀrder för modernisering av offentlig verksamhet, en förÀndringsvÄg som ofta beskrivs med samlingsbegreppet New Public Management (NPM). Offentlig styrning har blivit allt mer lik den privata och med NPM har offentliga verksamheter tagit mer sikte pÄ marknadskrafterna. En konsekvens av detta tÀnkande Àr att medborgarnas synpunkter pÄ verksamheten tilldelas en allt större vikt.KlagomÄlshantering har för mÄnga privata företag under en lÀngre tid varit ett naturligt sÀtt att hantera kundernas synpunkter pÄ verksamheten. I företag som Àr inne i en satsning pÄ total kvalitet (TQM) betraktas klagomÄlshantering ofta som ett del- eller följdmoment till dessa anstrÀngningar. TQM, ett koncept med grunderna i den japanska tillverkningsindustrin, har som centrala ledord att kunden ska stÄ i centrum, arbeta med processer och basera beslut pÄ fakta.Idag anvÀnds TQM som ett uttryck för organisationens syn pÄ kvalitet Àven av mÄnga offentliga organisationer.Hur klagomÄlshantering ska betraktas i den kommunala verksamheten Àr dock inte sjÀlvklart.

AnvÀndarcentrerad systemutveckling - praktisk eller teoretisk tillÀmpning?

Problem: Under vÄra studier pÄ Blekinge Tekniska Högskola har vi fÄtt lÀra oss att lÀgga stor vikt vid att sÀtta anvÀndaren i centrum vid utvecklandet av informationssystem. Vi vill nu undersöka om detta synsÀtt bara anvÀnds i teorin eller om systemutvecklare fokuserar pÄ anvÀndare nÀr system ska utvecklas och implementeras i en verksamhet. I denna uppsats fokuserar vi pÄ företaget Markislagret Hem & Fritid AB i Bromölla som implementerade ett informationssystem för ett Är sedan. AnvÀndarna dÀr Àr inte riktigt nöjda med systemet och vi vill dÀrför undersöka om det beror pÄ bristande anvÀndarmedverkan i utvecklingsprocessen. VÄrt mÄl Àr att ta reda pÄ om anvÀndarna har varit delaktiga i utvecklingsprocessen och i vilken omfattning detta har skett. Syfte: Syftet med rapporten Àr att fÄ en förstÄelse huruvida anvÀndarcentrerad systemutveckling anvÀnds i praktiken i en fallstudie.

FörÀndringar av arbetssÀtt vid implementering av BIM : En kvalitativ studie av tvÄ traditionella projekteringars arbetssÀtt och tid- och resursplanering samt vilka förÀndringar som Àr nödvÀndiga vid implementering av BIM

I en rapport frÄn 2005 framtagen av FoU-VÀst i samverkan med Centrum för management i byggsektorn (CMB) konstateras att en betydande del av allt slöseri i byggsektorn Àr kopplat till fel och konsekvenserna av dessa, med andra ord felkostnader. Studien visar att felkostnader stÄr för cirka 10 % av ett projekts produktionskostnad.   Byggsektorn stÄr nu, Är 2012, inför förÀndringar i sitt arbetssÀtt för att minska antalet fel, öka kvaliteten och effektiviteten. BIM ? Building Information Modeling, möjliggör ett smartare sÀtt att skapa, anvÀnda och förvalta information genom hela bygg- och förvaltningsprocessen. BIM ger möjligheten att anpassa informationen i varje delprocess och dÀrigenom effektivisera arbetet.

Staden mellan vÀgar och spÄr : att skapa möjligheter för blandstad pÄ Marieholm

Sammanfattning Analys Marieholm ligger i ett storskaligt landskap i Göta Àlvs dalgÄng endast 3km nordöst frÄn Göteborgs centrum. Denna lokalisering sÄgs som ocentral nÀr omrÄdet exploaterades i början av 1900-talet. Sedan dess har Göteborg vuxit och Marieholms lÀge anses nu mer centralt. Den industriella anvÀndningen har format omrÄdet vilket fÄr en rad konsekvenser. Kommunikationerna domineras av bil och tÄgtrafik med motorvÀgen mot Karlstad som det dominerande inslaget.

PÄsen- en kort stund i rampljuset : PÄsen, hur kan den utnyttjas som en marknadsföringskanal?

Idag kommer alla konsumenter i kontakt med en pÄse i pÄ ett eller annat sÀtt, och vissabÀrkassar fÄr följa med kunden hem. Förutom att bÀra de köpta produkterna, kan pÄsenvara en del utav butikens marknadsföring som en egen kanal. Som lÀsare av dennauppsats fÄr du se hur pÄsen kan utnyttjas som en marknadsföringskanal med hjÀlp avolika faktorer och knep, som i sin tur kan hjÀlpa till att utforma just den pÄse du kommeratt bÀra i handen i morgon.Uppsatsens syfte var att beskriva hur klÀdbranschen anvÀnder pÄsen som en del avmarknadskommunikationen, och vi ville Àven se hur den kan pÄverka konsumenterna.Uppsatsen Àr skriven ur butikens synvinkel för att lÀttare kunna ge rekommendationer tillbutikerna som hjÀlpt oss med vÄr undersökning. Samtidigt kan andra butiker eller företagta till sig de tips och rekommendationer som vi ger i uppsatsen för att de ska kunnalyckas med deras pÄse.Uppsatsens undersökning gjordes i fyra olika delar som i slutÀndan bidrar till vilkaslutsatser vi fÄtt fram. En undersökningsdel var att utefter tre butikers pÄsar ta reda pÄ vadbutikscheferna anser om just deras bÀrkassar via intervjuer.

GRIPTHIS : Ett produktutvecklingsarbete för utveckling av ett mÀtinstrument för reumatiker

Ett stort antal mÀnniskor lider idag av funktionsnedsÀttningar dÀr reumatism Àr en vanlig orsak. Reumatism Àr en sjukdom som pÄverkar leder, muskler och skelett och orsakar att smÀrta och stelhet uppstÄr i lederna. Ofta krÀvs rehabilitering i form av fysisk aktivitet för att ÄterfÄ den normala funktionen. Handen Àr en av de kroppsdelar som kan drabbas vid reumatism. Vid evaluering och diagnostisering sker ofta tester pÄ greppstyrkan med olika mÀtinstrument.

GrÀset Àr apoteksgrönt eller var gÄr grÀnsen för ett grÀnslöst sprÄk : om nationell identitet i svensk sprÄkpoesi

Based on the on the assumption that the two recent Swedish poetry collections mil by Anna Hallberg and mallamerik, mallamer, malameri, mallame, amerik, mallameka, merikka, by Lars Mikael Raattamaa, are constructed with theoretical questions about identity, national identity, language hierarchy and power in mind, this study aims to investigate the ways in which these issues come to expression. Simplified, the term language-poetry, or sprÄkmaterialism, can be used to describe a language-philosophical poetry that aims to eliminate the hierarcic structures between writer and reader in a text and invite the reader to become the co-worker of it. The study shows that by different ways of eliminating the centre of the text, the text is made democratical. But one question that this study asks is how can a nation's conventional and standardised written  language ? the language of the centre ? be used to write itself out of this centre into the margin? Stepping from a theoretical background of postcolonial theories on identity and national identity, including reflections as those given by Benedict Anderson, Madan Sarup, Timothy Brennan, Stefan Helgesson and Mia Cuoto, the analysis points out how this poetry laborates with the terms bugging, repetition, national language identity, and space as poetic material, in order to work in line with ? and contrary to - conceptions of a unified and shared language.

Den omreglerade apoteksmarknaden : En studie av förÀndringen i lokalisering pÄ den svenska marknaden

Den 1 juli 2009 omreglerades den svenska apoteksmarknaden, vilket innebar att det statliga monopolet avskaffades till fördel för privata apoteksaktörer. Anledningen till denna omreglering var bland annat att öka tillgÀngligheten till lÀkemedel. Det Àr av intresse att undersöka om detta mÄl har uppfyllts i önskvÀrd utstrÀckning.Syftet för uppsatsen ligger i att undersöka den fysiska lokaliseringen av apotek. En studie av lokaliseringen för Sveriges apotek har genomförts, dÀr hÀnsyn tagits till geografiska och strategiska inslag sÄsom exempelvis i vilken del av landet apoteket finns lokaliserat, andra aktörer pÄ platsen, ortens storlek samt andra nÀrliggande faciliteter. FrÄn den empiriska studien har framkommit att antalet apotek ökat stort sedan omregleringen.

Genus och anstalt En analys av en kvinnoanstalts behandlingsprogram samt aktiviteter och dess eventuella latenta effekt som genusskapare

Syfte och frÄgestÀllningar: Syftet med studien Àr att se om och i sÄ fall hur straffet har en latent genusskapande funktion genom att se till hur personal och intagna upplever frÀmst behandlingsprogrammen, men Àven ?vardagslivet?, pÄ en anstalt. Vi har anvÀnt oss av följande frÄgestÀllningar:? Efter vems önskemÄl/behov Àr behandlingsprogrammen utformade?? Hur upplevs möjligheten att förÀndra/pÄverka behandlingsprogrammen?? Hur upplevs graden av frivilligt deltagande i behandlingsprogrammen? ? Hur upplevs skillnader/likheter mellan manliga och kvinnliga anstalter i form av behandlingsmöjligheter? Metod och material: Studien bygger pÄ en kvalitativ metod, dÀr intervjuer ligger till grund för resultatet. Dessa intervjuer har kompletterats med material rörande de aktuella behandlingsprogrammen för att se om det finns en koherens mellan teorier/policy och upplevelser/praxis.

Talbegrepp i förskolan : En jÀmförande studie av pedagogernas arbetssÀtt utifrÄn Montessoris och Vygotskijs perspektiv

Examensarbetet Àr en jÀmförande studie om hur pedagogerna i en förskola med ett montessoriperspektiv respektive en kommunal förskola med inriktning pÄ Vygotskijs sociokulturella perspektiv arbetar kring barns kunskap och lÀrande av talbegrepp. Syftet Àr att undersöka pedagogernas arbetssÀtt för att se om det finns skillnader och i sÄ fall vad kan vara anledningarna till detta.  Jag har undersökt hur talbegrepp synliggörs i verksamheten och hur pedagogerna arbetar med barnens utveckling och lÀrande av detta. I litteraturstudien har jag vidgat och kompletterat min förstÄelse av Vygotskijs sociokulturella perspektiv för att bÀttre kunna jÀmföra och kontrastera denna mot Montessoris perspektiv pÄ barns lÀrande. Metoden utgörs av observationer av pedagogernas dagliga interaktion med barnen i den pÄgÄende verksamheten dÀr jag intog rollen som en icke deltagande observatör. I mina strukturerade observationer har jag utgÄtt frÄn examensarbetets tvÄ frÄgestÀllningar. Jag har Àven undersökt teorier och studier med fokus pÄ talbegrepp i förskolan.

Co-design i praktiken ? en utvÀrdering av e-Me projektet

e-Me projektet Àr ett innovativt forskningsprojekt dÀr tillvÀgagÄngssÀttet co-design anvÀnts för att framstÀlla en elektronisk assistent. e-Me realiserades i januari 2007 som ett pilotprojekt vid Högskolan i BorÄs. Den elektroniska assistenten Àr en artefakt som ska förenkla det administrativa och elektroniska livet för studenter. MÄlet med den hÀr uppsatsen var att öka förstÄelsen kring co-designs grundidé, praktiska moment samt de kritiska roller som kan urskiljas i co-designprojekt. Studien Àr av intresse för alla som vill utvidga sin kunskapsbas inom bÄde co-design samt e-Me.

BostadsförtÀtning i Göteborgsregionen Fallstudie : Mölndal och Mölnlycke

FörtĂ€tning innebĂ€r att nya byggnader placeras i anslutning till redan bebyggda omrĂ„den sĂ„ att befintlig service, infrastruktur och trafiksystem kan utnyttjas och förstĂ€rkas. VĂ„rt examensarbete handlar om bostadsförtĂ€tning i Göteborgsregionen. Vi diskuterar begreppet förtĂ€tning och har genomfört fallstudier pĂ„ tvĂ„ platser i orterna Mölndal och Mölnlycke strax utanför Göteborg. Arbetet inleds med en genomgĂ„ng av olika förtĂ€tningstyper och dess positiva och negativa konsekvenser. Ökad exploatering ger fler bostĂ€der i attraktiva omrĂ„den, men innebĂ€r ocksĂ„ ökad trafik och andra pĂ„frestningar för dem som bor i nĂ€rheten.

Ta trappan till uppsatsen : En studie om stöd och hinder i uppsatsskrivande bland yrkesverksamma deltidsstudenter vid Nationellt Centrum för Utomhuspedagogik.

"Ta trappan till uppsatsen" Àr en hermeneutiskt inriktad empirisk studie baserad pÄ en kvalitativ undersökning. I intervjuerna, som Àr gjorde i tvÄ fokusgrupper med hjÀlp av semi-strukturerade frÄgor, deltog Ätta studenter som gÄr magisterprogrammet i utomhuspedagogik 2007-2009 pÄ Linköpings Universitet (LiU).Syftet med denna uppsats Àr att genom en empirisk studie undersöka hur studenter som lÀser utomhuspedagogik vid LiU upplever sin process att pÄbörja, genomföra och slutföra skrivandet av sin magisteruppsats. Jag fokuserar i studien pÄ betydelsen av stöd och vilka eventuella hinder som studenterna upplever personligen, i sin nÀra omgivning och i relationen med universitetet.Resultatet visar att majoriteten av dessa vuxna studenter, som i snitt arbetar ca 90 % parallellt med deltidsstudierna pÄ 50%, ansÄg att de viktigaste motivationsfaktorerna inför pÄbörjandet av uppsatsen var den egna kÀnslan av inre tillfredsstÀllelse samt att fÄ ökad respekt för sitt arbete frÄn kollegor och chefer.Under genomförandet ansÄg majoriteten att olika "mentala verktyg" varit till stöd, samt nÀr det fanns en tydlig progression i trappstegsform gÀllande speciellt litteraturen och reflektionen. Positivt var Àven att starta med uppsatsen tidigt under kursen. Det fanns en oro för att inte fÄ kontinuerlig handledning och tydlig och konkret information om uppsatsskrivandet frÄn LiU, vilket upplevdes som hinder i skrivprocessen.Vid slutet av skrivprocessen hade betydelsen av yttre bekrÀftelse minskat och den egna inre motivationen var viktigast.

MÀn i förskolan : En diskursanalytsik studie av Skolverkets rapport

Syftet med studien har varit att med hjÀlp av diskursanalys studera och kritiskt granska Skolverkets kartlÀggning och analys av insatser för att fÄ in fler mÀn i förskolan. I den offentliga debatten rÄder tvetydiga argument i frÄgan om mÀns betydelse för förskolan och dess möjlighet till att öka jÀmstÀlldheten pÄ lÄng sikt. FramstÀllningen av denna studie skulle man kunna tÀnka sig bygga pÄ ett genusperspektiv dÀr jÀmstÀlldhetsfrÄgan stÄr i centrum. DÄ mÀn har huvudrollen i Skolverkets rapport valde jag att fördjupa mig i maskulinitetsforskningen som pekar ut begrÀnsningar som könsrolls- och genusteorierna utgör. Mot denna bakgrundsbeskrivning ansÄg jag att en kvalitativ diskursanalys blev ett givet teoretiskt angreppssÀtt dÄ den oftast gÄr i linje med det poststrukturalistiska perspektivet.

<- FöregÄende sida 56 NÀsta sida ->