
Sökresultat:
3655 Uppsatser om Brister - Sida 24 av 244
Strategisk planering av Knowledge Managemen
I dagens allt mer globaliserade företagsklimat är det viktigt att på ett optimalt sätt hantera informations- och kunskapsrelaterade frågor. I takt med den ständiga förändringen som pågår så har begreppet Knowledge Management (KM) blivit ett populärt ämnesområde. KM kan enligt oss vara hur en organisation arbetar och hanterar kunskap för att kunna öka sin konkurrenskraft.Vårt syfte med denna kandidatuppsats har varit att undersöka hur den mestadels engelsk-språkiga litteraturen inom ämnesområdet KM går att applicera på svenska organisationer. Detta med avsikt på att kunna mäta en organisations KM-tillstånd. Vårt forskningsarbete har även målsättningen att generera förändrings- och förbättringsförslag åt en global orga-nisation som vårt referensföretag.För att uppfylla syftet har vi valt att utföra en surveyundersökning som bygger på Bukowitz och Williams bok, The Knowledge Management Fieldbook (1999).
Smärtsam förlust : Närståendes behov vid plötslig död
När döden inträffar plötsligt, har efterlevande inte fått någon chans till mental förberedelse inför dödsfallet. Efterlevande löper därmed stor risk att drabbas av komplicerade sorgereaktioner, med psykisk och fysisk ohälsa som följd. Denna grupp möts inte i tillräckligt stor utsträckning av strukturerad evidensbaserad omvårdnad, i proportion till efterlevande vid väntade dödsfall. Syftet med litteraturstudien var att belysa närståendes behov vid plötslig död samt att understryka relevanta omvårdnadsåtgärder i akuta skeden. Litteraturstudien är baserad på 13 vetenskapliga artiklar som på olika sätt behandlar närståendes behov vid plötslig död.
Lokalt förankrad planering av rekordårens grannskapsenheter - Progamförslag för Norra Fäladen i Lund
Den bebyggda miljön förändras och utvecklas ständigt. De byggnader och
strukturer som under åren redan har hunnit försvinna är det lättar att finna
värden i, Brister och konflikter i historiska ideal är enklare att förbise
jämfört med samtida.
En betydande del av det stora bostadsbeståndet som utgörs av byggnader uppförda
under rekordåren i Sverige är i dagsläget i behov av renovering och förnyelse,
i många fall även de kringliggande utemiljöerna. Det
är stadsstrukturer som under åren från det att de byggdes fått utstå mycket
kritik angående framförallt de levnadsmiljöer som återfinns mellan husen, i det
offentliga rummet. Mycket av kritiken visar sig i uppsatsen vara oförtjänt och
bidrar till att förutfattade meningar kring dessa områden kan slå rot
ytterligare.
Syftet med detta kandidatarbete är att genom analys av Norra Fäladen visa på
befintliga kvalitéer, värda att bevara och hur dessa kan förstärkas med nya
tillskott till området, samt att föreslå möjliga åtgärder för konstaterade
Brister. Vidare syftar arbetet till att utforma ett programförslag för
förnyelsen av Norra Fäladen i Lund, ett bostadsområde byggt under rekordåren.
Överlämnandet från grundskolan till gymnasieskolan för elever i behov av särskilt stöd : en väg mot helhet i utbildningen
Syftet med denna uppsats är att undersöka hur överlämningen från grundskolan tillgymnasieskolan fungerar med avseende på dess organisation samt dess informationsinnehåll.Uppsatsen belyser även samsynen mellan dessa två skolformer och hur stor insyn de har ivarandras verksamheter. Eftersom Lpo 94 betonar att samarbete mellan skolformerna ärspeciellt viktigt för att uppmärksamma elever i behov av särskilt stöd fokuserar denna uppsatsframför allt på dessa elever.Genom att utföra kvalitativa intervjuer med sex stycken verksamma pedagoger pågrundskolan och gymnasieskolan har vi skapat oss en uppfattning om hur de upplever attöverlämningen fungerar och i vilken utsträckning de anser att det finns samsyn mellanskolformerna.Intervjuundersökningen visade att vår undersökningskommun har väl utarbetade riktlinjer förinformationsöverlämningen och att dessa riktlinjer till stor del följs. Intervjudeltagarnaupplever att de pedagogiska överlämnandeunderlagen som används i kommunen är tydligaoch att den information som lämnas över till stor del är relevant och användbar. Allaintervjuade är eniga om att det finns Brister i organiseringen av informationsöverlämningenför de elever som väljer att byta kommun när de påbörjar sina gymnasiestudier.Beträffande samsynen upplever alla intervjudeltagare att den Brister, de är dock oeniga om detskulle behövas ett aktivt arbete för att samsynen ska öka. Intervjudeltagarna uppger även attde inte har så stor insyn i den angränsande verksamheten, utan menar att grundskolan ochgymnasieskolan till stor del är skilda verksamheter..
Barn i skolåldern med diabetes mellitus typ 1 och deras upplevelse av mötet med sjuksköterskan : en litteraturöversikt
Bakgrund: Diabetes är en alltmer vanligt förekommande sjukdom bland barn i Sverige. Behandlingen är livslång och syftar till att barnet skall leva ett så normalt liv som möjligt. Det är sjuksköterskans uppgift att stötta barnet genom sin sjukdom. Syfte: Syftet med denna litteraturöversikt är att skapa en överblick av befintlig forskning inom området barn och ungdomar i skolåldern med typ 1 diabetes (T1DM) och deras upplevelser av mötet med sjuksköterskan. Speciellt kommer studien att fokusera på den vårdande relationen mellan barn och sjuksköterska. Metod: En litteraturstudie genomfördes i vilket fjorton vetenskapliga artiklar inom liknande ämnesområde analyserades.
Antidepressiv behandling : en beskrivning av patienters erfarenheter.
Bakgrund: Diabetes är en alltmer vanligt förekommande sjukdom bland barn i Sverige. Behandlingen är livslång och syftar till att barnet skall leva ett så normalt liv som möjligt. Det är sjuksköterskans uppgift att stötta barnet genom sin sjukdom. Syfte: Syftet med denna litteraturöversikt är att skapa en överblick av befintlig forskning inom området barn och ungdomar i skolåldern med typ 1 diabetes (T1DM) och deras upplevelser av mötet med sjuksköterskan. Speciellt kommer studien att fokusera på den vårdande relationen mellan barn och sjuksköterska. Metod: En litteraturstudie genomfördes i vilket fjorton vetenskapliga artiklar inom liknande ämnesområde analyserades.
Barn i behov av särskilt stöd. En studie om förskollärares upplevelser kring barn i behov av särskilt stöd.
Studien är en kvalitativ studie med en hermeneutisk fenomenologisk ansats. Syftet med studien är att förstå och beskriva hur sju förskollärare upplever sitt arbete med barn i behov av särskilt stöd i förskolan. Studiens resultat visar att förskollärarna upplever att de arbetar med barn i behov av särskilt stöd. Samtliga respondenter berättar om barn som har behov av särskilt stöd av socioemotionell karaktär. De beskriver att de arbetar med barn som har svårt att kommunicera, att koncentrera sig, att styra sina impulser och som behöver stöd i sitt samspel och sina relationer med andra barn och vuxna.
Kommunikationen under stormen Per
Denna studie belyser hur kommunikationen gentemot allmänheten såg ut i Hallands sex kommuner under stormen Per. Syftet har varit att se vilka informationskanaler kommunerna valde att använda sig av, vilka lärdomar man tog med sig från Gudrun och kommunernas syn på information och allmänheten.Mitt material består främst utav dokument, utvärderingar och rapporter från kommunerna, länsstyrelsen och Radio Halland. Detta har kompletterats med åtta informantintervjuer. Forskning gällande kriser, kriskommunikation och information har även utgjort en viktig del i min studie. Lagen om extra ordinära händelse har varit en central del i uppsatsen då lagen reglerar vad kommunerna och landstingen måste genomföra innan, under och efter en krissituation.
Närståendes upplevelser av vården av barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd : En deskriptiv litteraturstudie
Syfte: Att beskriva de upplevelser av vården som närstående till barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd har haft.Metod: Litteraturstudie med beskrivande design. Data samlades in från databaserna PubMed, Cinahl och PsycINFO. Resultatet baserades på 14 artiklar.Resultat: Närståendes generella upplevelse av vården var till en stor del negativ.Diagnosprocessen upplevdes ta för lång tid samt vara för svår. Närstående upplevde också att tillgängligheten av information inte var tillräcklig och att vårdpersonalen inte besatt tillräckligt med kunskap. De upplevde även att det var svårt att få tillgång till hjälp och stöd samt att många kände ett utanförskap utan tillräcklig förståelse för deras livssituation och sorg.Närstående fick en mer positiv upplevelse av vården när diagnosen sattes tidigt och när de upplevde en personlig kontakt med vårdförmedlaren.
Lärares och elevers upplevelser av elevinflytande på gymnasiet
Enligt läroplanen för de frivilliga skolformerna Lpf 94 skall de demokratiska principerna genomsyra all verksamhet i skolan och eleverna skall till såväl innehåll som form beredas ett verkligt inflytande över sin undervisning. Såväl forskning som återkommande enkätundersökningar som skolverket genomför visar emellertid att det råder stora Brister i framför allt elevernas inflytande över innehållet. Den här uppsatsen försöker genom en fallstudie kasta ljus över djupperspektiven i detta med elevinflytande och genom intervjuer av lärare och elever på en gymnasieskola mer kvalitativt teckna förståelsen för elevinflytandets villkor. I analysen ställs resultaten mot John Deweys utbildningsfilosofi och jämförs utöver läroplanen även med tidigare forskning inom området. Såväl elever som lärare vittnar om ett högst begränsat elevinflytande över innehåll, men om ett relativt stort sådant över arbetsformer.
Familjens upplevelser av kommunikationen med sjuksköterskan vid palliativ vård
Bakgrund: Sjuksköterskan har till uppgift och ansvar att ta hand om hela
familjen när en familjemedlem blir sjuk. Viktiga delar i den palliativa vården
är kommunikationen och relationer som bör fungera bra mellan familjen,
patienten, arbetslaget samt inom arbetslaget. Närstående ska erbjudas att delta
i vården och få stöd både under familjemedlemmens sjukdomstid och efter
dödsfallet. Familjen är en viktig del i vården av en patient och det är viktigt
att sjuksköterskan har kunskaper om familjen och att kommunicera med dem.
Syfte: Syftet var att belysa familjens upplevelser av kommunikationen med
sjuksköterskan vid palliativ vård.
Vegetation på MKB Fastighets AB:s bostadsgårdar : inventering av växttekniska problem
SAMMANFATTNING: Bostadsgårdar bör vara både funktionella och vackra för att uppskattas av de boende. För att uppnå detta är vegetation på bostadsgården ett viktigt element. Bostadsgården bör även vara relativt lätt att sköta för fastighetsförvaltaren. För att vegetationsytorna ska vara långsiktigt hållbara ur både en funktionell och ekonomisk aspekt krävs goda kunskaper om utformning, anläggning och förvaltning av vegetationsytor. Bristande kunskaper kan leda till att det krävs mer skötsel än vad som annars varit nödvändig eller att en sämre funktion på platsen får accepteras på grund av felaktigt växtval för platsen, Brister i anläggningsskedet eller Brister i förvaltningsskedet.
Kliniska riktlinjer g?llande handl?ggning av urinretention postpartum - en granskning baserad p? kvalitetsgranskningsinstrumentet AGREE II
Bakgrund: En vanlig komplikation relaterat till graviditet och f?rlossning ?r urinretention.
Denna komplikation ?r ?verg?ende hos majoriteten av de som drabbats men ?r trots detta en
vanligt f?rekommande orsak till v?rdskada som kan orsakas av bristande riktlinjer. F?r att
minska risken f?r best?ende skador orsakade av urinretention postpartum kr?vs riktlinjer som
?r grundade i aktuell vetenskaplig evidens. I denna studie avser begreppet postpartum tiden upp
till en vecka efter f?rlossning.
Syfte: Syftet med studien ?r att systematisk bed?ma kvaliteten p? Sveriges
f?rlossningsklinikers riktlinjer g?llande urinretention postpartum.
Metod: Riktlinjer erh?lls fr?n totalt 36 av Sveriges 44 f?rlossningskliniker, totalt erh?lls 19
riktlinjer, d? vissa enheter anv?nde samma.
Nätverksplacering : En studie av socialsekreterares inställning till, och arbete kring, nätverksplacering av barn i Värmlands län
För de barn som behöver vårdas utanför det egna hemmet är placering i familjehem den vanligaste insatsen. Familjehemsplacering är en insats som påverkar, förutom det berörda barnet, barnets omgivande nätverk. När ett beslut är fattat att ett barn skall placeras utanför det egna hemmet, skall socialsekreterare undersöka barnets befintliga nätverk och överväga om barnet kan familjehemsplaceras hos en anhörig eller annan närstående, enligt 6 kap. 5§ SoL. Syftet med denna studie var att med utgångspunkt i 6 kap.
Röster om BBIC - Barnets Behov I Centrum
Denna C-uppsats är en kvalitativ studie om hur några utvalda socialsekreterare uppfattar och använder sig av utredningssystemet BBIC i arbetet med barnavårdsutredningar. Vi har framförallt undersökt om BBIC har tillfört en stärkt profession för socialsekreterarna och ett synliggörande av barnet i utredningarna. BBIC ? Barnets Behov I Centrum är resultatet av ett långsiktigt samarbete mellan socialstyrelsen, kommuner och forskare med syftet att utveckla socialtjänstens arbete med barnavårdsutredningar.Frågeställningarna som valts för uppsatsen är: Kan BBIC tillföra något som tidigare har saknats och hjälpa till att åtgärda de Brister som visat sig finnas i barnavårdsutredningarna?Kan BBIC medverka till att socialsekreterarna uppfattar att professionaliseringen av social barnavård har ökat? Framträder barnet som ett aktivt subjekt med hjälp av BBIC?Undersökningen har genomförts i form av kvalitativa, individuella intervjuer med fem socialsekreterare som arbetar med barnavårdsutredningar samt med Kjerstin Bergman som arbetade som projektledare för BBIC på Socialstyrelsen.Undersökningens resultat visar att de utvalda socialsekreterarna uppfattar BBIC som en stor hjälp till att åtgärda de Brister som de själva anser finnas i barnavårdsutredningarna och att BBIC bidrar till att göra barnet till ett aktivt subjekt i utredningsarbetet. Resultatet visar också att socialsekreterarna vi intervjuat efterfrågar mer kunskap när det gäller att skriva barnavårdsutredningar och att BBIC har hjälpt till att tillföra ny kunskap till detta område och på så sätt stärkt professionen för socialsekreterarna.