Sökresultat:
1076 Uppsatser om Bröst cancer - Sida 27 av 72
FrÀmjande av vÀlbefinnande hos patienter med cancersjukdom i ett palliativt skede : Ett patientperspektiv
Bakgrund:Varje Är drabbas cirka 50 000 personer i Sverigeav cancer. Att vÄrda mÀnniskor som drabbats av en obotlig cancersjukdom innebÀratt vÄrda lindrande. Palliativ vÄrd innebÀr medicinsk behandling och omvÄrdnadsom Àr inriktad pÄ symtomlindring och vÀlbefinnande för patienten och dessnÀrstÄende. Syfte: Syftet var attbelysa vad som kan frÀmja vÀlbefinnande hos en patient med cancersjukdom i ettpalliativt skede, ur ett patientperspektiv. Metod: En litteraturstudie som inkluderade 18 artiklar, varav 15kvalitativa (dÀrav en fallstudie), samt tre kvantitativa artiklar.
Cancerpatienters upplevelse av vÄrdpersonalens bemötande : -En litteraturstudie
Patienter med cancer har behov av individuellt stöd i samband med den förÀndring av livssituationen som ett cancer besked innebÀr. VÄrdpersonalen tillbringar en stor del av sin arbetstid tillsammans med patienten och bör dÀrför vara medveten om vilka beteenden som patienten identifierar som ett bra bemötande. Studiens syfte var att beskriva cancerdiagnostiserade patienters upplevelse av vÄrdpersonalens bemötande och dess betydelse för patientens vÀlbefinnande. Metoden för denna uppsats var en litteraturstudie. Litteratursökningen gjordes i databaserna CINAHL och Medline och resulterade i 10 vetenskapliga artiklar.
Vad kan göras för att minska strÄldosen vid DT-undersökningar av barn? : En litteraturöversikt om fysiska strÄlskydd
Barn som genomgÄr undersökningar med joniserande strÄlning har en högre risk att drabbas av cancer. Barn Àr kÀnsligare för joniserande strÄlning eftersom att deras organ hÄller pÄ att utvecklas och Àr kÀnsligare för effekterna av strÄlningen. Risken att drabbas av cancer ökar med en högre strÄldos. Datortomografiundersökningar ger mÄngdubbelt högre strÄldoser Àn en konventionell röntgenundersökning. Röntgenundersökningar pÄ barn med datortomografier ökar trots medvetenheten om de höga strÄldoserna.
Barncancer: FörÀldrars och syskons upplevelser
Varje Är drabbas ungefÀr 250 barn av cancer i Sverige. DÀrmed drabbas Àven barnens förÀldrar och syskon av den förÀndrade vardagen som tillkommer. Syftet med denna studie Àr att belysa och beskriva vad förÀldrar och syskon upplever som pÄfrestande i situationen nÀr ett barn inom familjen har insjuknat i cancer. Studien Àr en litteraturstudie dÀr bÄde kvalitativa och kvantitativa artiklar har analyserats. Analysen resulterade i tvÄ huvudteman och fyra underteman.
NÀr En FörÀlder Dör. En kvalitativ studie om ungdomars upplevelser utav stödinsatser vid en förÀlders bortgÄng i cancer
Enligt Socialstyrelsens rapport ?Cancer i siffror 2009?, dog ca 22000 mÀnniskor i cancer Är 2006. Flera tusen barn och ungdomar i Sverige lever idag med en cancersjuk förÀlder, ett flertal av dessa barn och ungdomar kommer att förlora sin förÀlder i kampen mot cancer. NÀr en förÀlder dör efter en svÄr sjukdom leder det ofta till en kris i familjen. Att mista en förÀlder nÀr man Àr en tonÄring Àr en utav de allvarligaste trauman man kan vara med om som ung.
Den kvarlÀmnade mamman : NÀr ett vuxet barn fÄr cancer och dör. Seniora mammors upplevelse av sitt vuxna barns cancersjukdom och död
Syftet med denna studie var att beskriva seniora mammors upplevelse av att förlora ett vuxet barn i samband med cancersjukdom. Fem mammor intervjuades om deras upplevelse av sjukdomstiden och tiden efter dödsfallet. Barnens Älder vid dödsfallen varierade mellan 31 och 48 Är. En explorativ och beskrivande analysmetod, med inspiration frÄn Glaser och Strauss grounded theory, har anvÀnts. KÀrnkategori som framtrÀdde ur materialet var en oplanerad tidsresa, bÄde bakÄt och framÄt i tiden, mot ett frÀmmande mÄl med ett behov av ressÀllskap och guide.
Patienters anvÀndande av copingstrategier i samband med cancerdiagnos
Varje Är insjuknar i Sverige omkring 50 000 mÀnniskor i cancer. Det innebÀr att ungefÀr var tredje svensk kommer att drabbas av cancer under sitt liv. Ett cancerbesked framkallar starka kÀnslor hos patienten. För att kunna bemÀstra kÀnslorna samt hantera situationen tillÀmpar patienten nÄgon form av coping. I svensk forskningslitteratur beskrivs coping som vad en person gör för att handskas med olika stressorer i vardagen samt vilka resurser personen i frÄga har för att ta sig an problemen.
Glöms anhöriga bort i cancervÄrden?
Bakgrund: I Sverige Ă€r cancer en av de största folksjukdomarna. Ă
r 2011 diagnostiserades 57726 personer med cancer och bakom dessa finns anhöriga som allt för ofta glöms bort i vÄrden. MÄnga av de med cancer vÄrdas av sina anhöriga som dÄ blir anhörigvÄrdare. Att fÄ rollen som anhörigvÄrdare Àr inte en sjÀlvklarhet dÄ det faktiskt innebÀr en förÀndrad relation till den sjuke samt en förÀndrad livssituation för den anhöriga sjÀlv. För att kunna klara av situationen som anhörig till en cancersjuk person krÀvs stöd frÄn sjuksköterskan och vÄrden.
Syskons behov av stöd: NÀr ett barn drabbats av cancer
De flesta barn överlever idag sin cancerdiagnos, men det innebÀr mÄnga och lÄnga sjukhusvistelser, med smÀrtsamma procedurer och ibland bestÄende problem. FörÀldrarna har fÄtt en betydande roll i vÄrden och Àven syskonen ska ses som anhöriga. Syskonen kommer ofta i skymundan och far illa. Sjuksköterskan behöver kunskap om hur syskonen kan stödjas. Syftet var att belysa syskons behov utav stöd, nÀr ett barn drabbats av cancer.
Upplevelser av cytostatikabehandling : En litteraturstudie
Cancer Àr en stor folksjukdom och det Àr dÀrför av yttersta vikt att veta hur en god omvÄrdnad ska tillÀmpas och hur patienterna ska kunna bemötas under den tid de genomgÄr behandling med cytostatika. MÄnga patienter som lider av cancer behandlas med cytostatika. Cytostatikabehandling ger olika biverkningar som bland annat kan försÀmra patientens livskvalitet, sÄvÀl fysiskt som psykiskt. Studiens syfte var att belysa patienters upplevelser under den tid de genomgÄr cytostatikabehandling. Metoden Àr en kvalitativ litteraturstudie baserad pÄ tvÄ sjÀlvbiografiska böcker.
Upplevelse av livskvalitet i palliativ vÄrd hos patienter med cancer
Antalet cancerfall ökar för varje Är, 2005 insjuknade cirka 50 000 svenskar i nÄgon form av cancersjukdom. HÀlften av dessa har sÄ lÄngt gÄngen sjukdom att bot inte Àr möjligt. Dessa patienter erbjuds palliativ vÄrd vars huvudsyfte Àr att skapa möjligheter till god livskvalitet. Syftet med studien var att belysa cancerpatienters upplevelser av livskvalitet i palliativ vÄrd. Studien genomfördes som en litteraturstudie och resultatet baserades pÄ 10 vetenskapliga artiklar som söktes i databaserna Cinahl, PsycInfo och PubMed.
Kvinnors upplevelser av sexualitet och livskvalitet efter avslutad behandling av gynekologisk cancer.
Bakgrund: I Sverige drabbas cirka 2 600 kvinnor av gynekologisk cancer varje Är. Sjukdomarna skiljer sig Ät nÀr det gÀller symtom, behandling och prognos Behandling vid gynekologisk cancer och dess biverkningar pÄverkar kvinnan i hennes dagliga liv. Behandlingen Àr ofta en kombination av kirurgi, kemoterapi, radioterapi och hormonell terapi. Cancerdiagnos och behandling av cancersjukdom Àr förenade med fysisk, psykisk och social ohÀlsa. Syftet med litteraturstudien Àr att belysa kvinnors upplevelse av sexualitet och livskvalitet efter avslutad behandling av gynekologisk cancer.
Familjens upplevelse av att ha ett barn med cancersjukdom
Bakgrund: Ă
rligen drabbas cirka 250 barn av cancer i Sverige, men betydligt fler berörs i barnets nÀrhet. Ett cancerbesked Àr ofta starkt associerat med lidande och död, vilket leder till en stressfylld tillvaro för alla i familjen. Det Àr viktigt att sjuksköterskan ser till hela familjen och involverar dem i omvÄrdnaden, dels för att patienten ofta har ett starkt stöd att hÀmta frÄn dem, men ocksÄ för att delaktighet kan upplevas ge en viss kontroll över situationen. En annan fördel Àr att sjuksköterskan lÀttare kan upptÀcka och ge det stöd som förÀldrar och syskon behöver.Syfte: Att beskriva familjens upplevelse av att ha ett barn med cancersjukdom.Metod: Litteraturstudie med beskrivande design och modifierad innehÄllsanalys.Resultat: Att ha ett barn med cancer innebar en storm av kÀnslor och en förÀndrad vardag, en hÀndelse som upplevdes förÀndra livssituationen för all framtid. FörÀldrarnas livsperspektiv blev annorlunda dÄ de omvÀrderade mening och mÄl i livet.
Kvinnors upplevelse av att drabbas av ovarialcancer
Att drabbas av gynekologisk cancer Àr chockartat och kvinnor kan kÀnna rÀdsla för att dö och oro inför framtiden. Sjuksköterskor har en viktig roll i vÄrden av cancersjuka mÀnniskor, men upplever sin kunskap begrÀnsad. Syftet med den hÀr litteraturstudien var att beskriva kvinnors upplevelse av att drabbas av ovarialcancer. Elva artiklar analyserades med manifest innehÄllsananlys, vilket resulterade i sex kategorier: att undvika och förneka sin cancer: att vara tömd pÄ energi men fylld av kÀnslor: att kÀnna sig ensam och övergiven: att kÀnna sig skyldig och vilja vÀrna om nÀrstÄende: att ta emot stöd för att hantera situationen: att existensen utmanas och livet vÀrdesÀtts annorlunda. Resultatet visade att cancerbeskedet skapade kaos.
Mitt barn har cancer - En litteraturöversikt över förÀldrars upplevelser av att leva med ett cancersjukt barn
Bakgrund: I Sverige insjuknar cirka 300 barn och ungdomar varje Är i nÄgon form av cancersjukdom och cancer Àr den vanligaste dödsorsaken för barn under 15 Är. NÀr nÄgon i en familj blir sjuk sÄ pÄverkar det hela familjen. DÀrför handlar familjecentrerad omvÄrdnad om att se familjen som en helhet. Det innebÀr ett lidande att bli sjuk och lidandet behöver hopp och mening för att kunna genomlidas. För att kunna ge bra vÄrd till barnen behöver vÄrdpersonalen skapa ett bra samarbete med förÀldrarna och fÄ förÀldrarna att vara delaktiga i omvÄrdnaden.