Sök:

Sökresultat:

24422 Uppsatser om Betydelse för elever - Sida 37 av 1629

SamhÀllskunskap pÄ gymnasieskolans byggprogram

Eleverna i denna studie gÄr naturbruksprogrammets hundinriktning. Denna studie fokuserar pÄ elevernas berÀttelser om hundens betydelse för dem personligen och för studierna. Studiens syfte Àr att visa pÄ den betydelse hunden kan ha för gymnasieelevernas sjÀlvkÀnsla, sjÀlvförtroende och sociala utveckling, hur hunden kan pÄverka elevernas delaktighet i undervisningen och i deras eget lÀrande.Studiens syfte Àr att belysa om gymnasieungdomar pÄ naturbruksprogrammet kan ha stöd av umgÀnget med sina hundar. Genom umgÀnget med djur blir mÄnga fysiska och psykiska behov tillfredsstÀllda. Att lyfta fram de positiva delarna av vad umgÀnget med djuren för med sig, Àr viktigt för att kunna ge alla elever en möjlighet att nÄ de uppsatta mÄlen inom skolan.

MatematiksvÄrigheter som inte matteboken fixar : En kvalitativ studie om 4 specialpedagogers arbetsmetoder i matematik

Arbetet som klasslÀrare innebÀr att fungera sida vid sida med samtliga elever i skolan, oavsett förutsÀttningar, kunskaper eller behov. För att tillgodose alla behov som finnsinom skolans verksamhet krÀvs det idag Àven kunskap att som klasslÀrare kunna hantera och vÀgleda de elever som Àr i behov av sÀrskilt stöd, dÄ de specialpedagogiska insatserna inte alltid rÀcker till. Syftet med denna studie Àr att undersöka de arbetsmetoder och didaktiska val specialpedagoger gör i skolans verksamhet för att underlÀtta och stödja inlÀrningen av matematik för elever som Àr i behov av sÀrskilt stöd. Kvalitativa intervjuer med en fenomenografisk ansats har anvÀnts som metod i undersökningen. De didaktiska valen har jag kategoriserat som Respondenternas matematikundervisning i praktiken, LÀrandemiljöns utformning och Samspelets betydelse.

Vilja till fysisk aktivitet: En kvalitativ studie av icke föreningsaktiva gymnasieelevers motivation till Àmnet idrott och hÀlsa

Tidigare forskning har visat att olika bollsporter dominerar i Àmnet idrott och hÀlsa och att idrottsÀmnet har formats av den redan organiserade föreningsidrotten. En intressant frÄga Àr om de elever som redan en gÄng har sagt nej till, eller aldrig har lockats av, den organiserade föreningsidrotten Àr motiverade för Àmnet idrott och hÀlsa? Genom en kvalitativ ansats undersöktes detta och tio elever intervjuades för att skapa en förstÄelse för den enskilda elevens motivation till Àmnet idrott och hÀlsa. UtgÄngspunkten var vilka upplevelser icke föreningsaktiva elever har av Àmnet idrott och hÀlsa och vilka tidigare erfarenheter de har av fysisk aktivitet. Examensarbetet har sin teoretiska utgÄngspunkt i Deci och Ryans (2000) Self-determination Theory i vilken tre grundlÀggande psykologiska behov; tillhörighet, kompetens och sjÀlvstÀndighet, alla med likvÀrdig betydelse för individens motivation och vÀlbefinnande ingÄr.

"Man behöver inte vara ensam" : En kvalitativ undersökning av elevers upplevelse av pedagogledd rastaktivitet.

Syftet med arbetet Àr att undersöka hur elever upplever den pedagogledda rastaktiviteten utomhus och om den deltagande vuxne har nÄgon betydelse. MÄlet Àr att ta del av elevernas egna tankar och synsÀtt. Undersökningen utgÄr ifrÄn vad barnen tycker och tÀnker, barns perspektiv. Den skola som undersökningen gjordes pÄ har sedan ett Ärs tid haft pedagogledda rastaktiviteter utomhus.Undersökningen utgörs av litteraturstudier och en kvalitativ undersökning genom intervjuer med nÄgra elever. Resultatet visar att de intervjuade eleverna upplever den pedagogledda rastaktiviteterna som nÄgot positivt.

Invandrarelevers matematikbetyg - Faktorer som pÄverkar matematikbetyget för elever med utlÀndsk eller invandrarbakgrund

Flera rapporter visar att elever med utlÀndsk eller invandrarbakgrund har sÀmre matematikbetyg jÀmfört med deras svenska kamrater. Olika faktorer ges som orsak till detta, dÀribland förÀldrarnas lÄga utbildning, attitydskillnader och sprÄksvÄrigheter. Detta examensarbete har genom bl.a. intervjuer undersökt nÄgra faktorer som kan ha betydelse för icke svenska elevers matematikbetyg. Resultaten i detta arbete visar bl.a.

Att anvÀnda bilder i fysikundervisningen

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur en lÀrare anvÀnder bilden i fysikundervisningen, vilken betydelse denne anser att bilden har och hur lÀrarna anser att bilden har och hur lÀrarna tolkar fysikinnehÄllet i de anvÀnda bilderna. Detta jÀmför vi med vilken betydelse eleverna lÀgger i bilder och deras tolkningar av de bilder lÀraren anvÀnder. LÀraren intervjuades för lektionstillfÀllet och observerades vid tre olika lektionstillfÀllen.Tio elever i Är 7 intervjuades.En tolkning visar att om lÀraren anvÀnder olika typer av bilder i undervisningen underlÀttar det förstÄelsen för fysikbegrepp, samtidigt som eleverna upplever att fysikundervisningen Àr rolig..

Vad minns elever och varför? : Upplevelsens betydelse för minnet - analys av ett besök pÄ Sörmlands museum ur ett utomhuspedagogiskt perspektiv.

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka vilken betydelse upplevelsen har för minnet. Studien behandlar tre problemformuleringar: (1) Vad minns eleverna nÄgra mÄnader efter sitt besök pÄ Sörmlands museum? (2) Varför minns eleverna just de sakerna? HÀr studeras de tvÄ aspekterna: Av vilka anledningar anser eleverna sjÀlva att de har dessa minnen? Vad sÀger utomhuspedagogisk forskning om upplevelsernas betydelse för lÀrandet? (3) Hur vÀl stÀmmer elevernas minnen överens med de syften som Sörmlands museums har med sin verksamhet?Studien baseras pÄ en enkÀtundersökning dÀr sammanlagt 205 elever i Ärskurs 4 och 5 har deltagit i ett studiebesök pÄ Sörmlands museum under vÄren 2004. Efter fyra till Ätta mÄnader ombeds eleverna utveckla tvÄ frÄgestÀllningar / pÄstÄenden: (1) Detta minns jag? (2) Jag minns det för att?Resultatet visar att eleverna har rika minnen frÄn besöket samt att de allra flesta eleverna upplevde besöket som positivt.

Bör förtalsbrottet ligga under allmÀnt Ätal?

Denna studie syftar till att belysa elevperspektiv pÄ sprÄkintroduktionsprogrammet. Elevernas perspektiv Àr dÀrmed kÀrnan i studien. Vikten ligger pÄ elevernas uppfattning om sin tid pÄ introduktionsprogrammet samt introduktionsprogrammets betydelse för elevernas framtida utbildningsval. Genomförandet av studien bygger pÄ kvalitativa intervjuer vilket har skett genom semistrukturerade intervjuer utifrÄn en intervjuguide. Resultatet visar att eleverna Àr enade i sin syn pÄ sprÄkintroduktionsprogrammet och dess funktion för vidareutbildning.

KrÀnkningsersÀttning vid förtal : En studie av systemrationalitet i tryckfrihetslagstiftningen

Denna studie syftar till att belysa elevperspektiv pÄ sprÄkintroduktionsprogrammet. Elevernas perspektiv Àr dÀrmed kÀrnan i studien. Vikten ligger pÄ elevernas uppfattning om sin tid pÄ introduktionsprogrammet samt introduktionsprogrammets betydelse för elevernas framtida utbildningsval. Genomförandet av studien bygger pÄ kvalitativa intervjuer vilket har skett genom semistrukturerade intervjuer utifrÄn en intervjuguide. Resultatet visar att eleverna Àr enade i sin syn pÄ sprÄkintroduktionsprogrammet och dess funktion för vidareutbildning.

Elever med neuropsykiatriskt funktionshinder - hur de ser pÄ skillnaderna med att gÄ i vanlig klass jÀmfört med att gÄ i specialklass

Vi kommer i vÄrt arbete att belysa hur elever med neuropsykiatrisk diagnos ser pÄ skillnaderna med att gÄ i specialklass jÀmfört med att gÄ i vanlig klass. Vidare kartlÀgges om eleverna hade önskat eventuella förbÀttringar gÀllande undervisningssyftet. PÄ skolorna finns det vanliga klasser, men Àven speciella klasser för elever med neuropsykiatriskt funktionshinder, sÄsom t.ex. ADHD, DAMP, ADD och Aspergers syndrom. Vi har genomfört semistrukturerade intervjuer med sex elever pÄ tvÄ olika gymnasieskolor, dÀr majoriteten av eleverna föredrog att gÄ i specialklass.

Kategoriseringar och makt i Àmnet idrott och hÀlsa : En studie om hur lÀrare beskriver och resonerar om elever som riskerar att inte uppnÄ kunskapskraven och vilka maktrelationer lÀrarna förhÄller sig till vid bedömning och betygsÀttning av dessa elever

Syftet med studien Àr att undersöka hur gymnasielÀrare i Àmnet idrott och hÀlsa uppfattar och resonerar om elever som har ÄtgÀrdsprogram eller som riskerar att inte uppnÄ kunskapskraven. Vidare syftar studien till att belysa vilka diskurser och maktrelationer lÀrarna Àr en del av och hur dessa förhÄller sig till varandra vid bedömning och betygsÀttning av dessa elever. För att nÄ syftet anvÀnds fyra kvalitativa intervjuer tillsammans med fyra befintliga ÄtgÀrdsprogram i Àmnet idrott och hÀlsa. Empirin analyseras sedan med hjÀlp av diskursanalys samt begreppen makt och kategorisering. Studien visar att lÀrarna delar in elever som riskerar att inte uppnÄ kunskapskraven i ett antal olika kategorier: lata och bekvÀma, rÀdda, ointresserade, sprÄkliga förbistringar och fysiologiska och eller psykologiska orsaker.

Elevers skiftande möjligheter till inlÀrning : en studie om inlÀrningsstilar kopplat till svenskundervisningen

Syftet med studien Àr att visa pÄ de möjligheter och begrÀnsningar vad det gÀller inlÀrning, som enskilda elever kan möta i dagen svenskundervisning. Kvantitativ metod i form av enkÀtundersökningar har anvÀnds för att undersöka studiens syfte och frÄgestÀllningar. Enligt resultatet tycks alla elever i undersökningsklassen ha möjlighet att lÀra in under svensklektionerna. En del elever visade sig dock ha betydligt fler möjligheter och bÀttre förutsÀttningar till detta Àn andra. De elever som lÀrde sig bÀst genom undervisningsformer sÄ som att lÀsa, skriva, lyssna och prata visade sig ha störst möjligheter att lÀra in.

Miljön i skolmatsalen ? en studie av vad elever i Ärskurs 9 har för uppfattning om situationen i skolmatsalen

Det Àr allt vanligare att skolelever hoppar över lunchen som serveras i skolmatsalen. AvstÄr de lunchen pÄ grund av maten eller har miljön i matsalen nÄgon inverkan? Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur skolmaten och matsalsmiljön pÄverkar eleverna nÀr de vÀljer om de ska Àta skollunch eller inte. Syftet Àr ocksÄ att belysa vilka faktorer i matsalsmiljön som pÄverkar mest huruvida eleverna vÀljer att Àta lunch eller inte. Studien avser Àven att undersöka om eleverna upplever att de har möjlighet att pÄverka skolmaten och miljön i matsalen.

Hur arbetar lÀrare i skolan med elever som har diagnosen ADHD? : En kvalitativ intervjustudie

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur verksamma lÀrare arbetar med elever som har ADHD, i skolmiljön. Studien bygger pÄ intervjuer med 12 verksamma lÀrare frÄn 5 grundskolor i Mellansverige. Det vi lagt fokus pÄ Àr hur lÀraren arbetar för att underlÀtta skolarbete för elever med ADHD, samt arbetets betydelse i skolmiljön.  Resultatet av intervjuerna visar att alla lÀrarna framhÀvde att barn/ ungdomar Àr olika och att man mÄste arbeta utifrÄn den enskilde individen. Vidare menar flera av lÀrarna att det Àr viktigt att skapa struktur i vardagen för elever med ADHD. Att skapa struktur menar lÀrarna att man till exempel kan hjÀlpa eleven att hitta rutin sÄ att vardagen i skolan fungerar.

Att lÀmna en vÄldsutövande man : Det sociala nÀtverkets betydelse

Mitt arbete har som syfte att undersöka vilka metoder och hjÀlpmedel, som nybörjarelever pÄ Sfi anvÀnder sig av. Jag har ocksÄ undersökt vilka faktorer som försvÄrar elevernas sprÄkinlÀrning. I detta examensarbete har jag intervjuat tretton elever och sex lÀrare pÄ tvÄ olika Sfi-skolor.Resultatet av denna undersökning visar att majoriteten av eleverna anser att en tillgÄng till modersmÄlslÀrare skulle kunna frÀmja deras sprÄkutveckling. Samtliga lÀrare tycker att lÀs-och skrivinlÀrningen skulle bli mer effektiv om den skedde pÄ modersmÄlet, i synnerhet pÄ de lÀgre nivÄerna. Synen pÄ Sfi-bonusen Àr mest negativ hos lÀrarna, ungefÀr hÀlften av eleverna anser inte att det Àr pengar som styr deras motivation till snabb inlÀrning.

<- FöregÄende sida 37 NÀsta sida ->