Sökresultat:
40 Uppsatser om Befolkningsutveckling - Sida 1 av 3
Befolknings- och landsbygdsutveckling, Tingsryd-Rävemåla
Syftet med detta kandidatarbete är att beskriva den Befolkningsutveckling som pågår i Sveriges gles- och landsbygder samt att sammanställa metoder från forskning och beprövad erfarenhet som används för att motverka en negativ Befolkningsutveckling. Den generella Befolkningsutvecklingen i Sverige speglas sedan i Rävemåla, som är en tätortsnära landsbygdsort i Tingsryd kommun, för att undersöka om orten har följt samma bana som Befolkningsutvecklingen gjort i Sverige och vilka metoder som används och kan användas för att försöka nå en positiv utveckling. Tingsryds kommun och Rävemåla tätort lider båda av en negativ Befolkningsutveckling och en åldrande befolkning. Den mest använda metoden för att nå en positiv utveckling är marknadsföring, vilket är den mest använda metoden i riket för att öka befolkning..
Befolknings- och landsbygdsutveckling, Tingsryd-Rävemåla
Syftet med detta kandidatarbete är att beskriva den Befolkningsutveckling som
pågår i Sveriges gles- och landsbygder samt att sammanställa metoder från
forskning och beprövad erfarenhet som används för att motverka en negativ
Befolkningsutveckling.
Den generella Befolkningsutvecklingen i Sverige speglas sedan i Rävemåla, som
är en tätortsnära landsbygdsort i Tingsryd kommun, för att undersöka om orten
har följt samma bana som Befolkningsutvecklingen gjort i Sverige och vilka
metoder som används och kan användas för att försöka nå en positiv utveckling.
Tingsryds kommun och Rävemåla tätort lider båda av en negativ
Befolkningsutveckling och en åldrande befolkning.
Den mest använda metoden för att nå en positiv utveckling är marknadsföring,
vilket är den mest använda metoden i riket för att öka befolkning.
Bland kobbar och skär : En komparativ studie av levnadsförhållanden i Ålands och Stockholms skärgård
Detta är en jämförande studie av levnadsförhållandena, samt Befolkningsutvecklingen i Ålands och Stockholms skärgårdar..
Analys av påverkande faktorer på småhuspriser i Göteborg
Det enskilt största köpet en privatperson gör i sitt liv är husköp brukar det heta och det är svårt att argumentera för något annat. Under det första kvartalet utav 1998 låg medelpriserna för ett småhus i Göteborg på 780 000 kronor. Om vi vrider fram tiden tio år och ser till medelpriserna för ett småhus i Göteborg under det andra kvartalet utav 2008 finner vi att huspriserna har stigit till 1 883 000 kronor. Bakom prisutvecklingen ligger det ett stort antal påverkande faktorer. Då vi har haft begränsat med tid och resurser har vi valt att lyfta fram de variabler som vi i tidigare forskning sett har haft mest inverkan och applicera de på Göteborgsmarknaden.Avsikten med den här undersökningen har varit att identifiera och undersöka de faktorer som vi sett haft störst inverkan i tidigare forskning. Vi har identifierat och undersökt hur bankränta, Befolkningsutveckling samt löneutveckling har påverkat småhuspriserna i Göteborg. Undersökningen har utförts i statistikprogrammet SPSS och det undersökningen kommit fram till är att bankränta och Befolkningsutveckling har haft påverkande effekt på småhuspriserna i Göteborg under den undersökt tidperioden.
Befolkningsutveckling och dess följder
Befolkningstillväxt har blivit någon form av ett ideal som kommuner anstränger sig för att öka genom att försöka attrahera nya invånare till sina orter och städer. En förutsättning för detta kan vara att till exempel kunna erbjuda attraktiva boendemiljöer med nybyggda och fräscha bostäder. Frågan är dock vilka är förutsättningarna för att en stad ska vara attraktiv? Det finns en mer eller mindre omfattande etnisk segregation i olika delar av samhället i de flesta länder som har en etniskt blandad befolkning. Sverige är inget undantag för detta fenomen.
Regioner i Värmland : En studie av de värmländska kommunernas befokningsutveckling och näringslivsstruktur
Arbetet utgår från Värmland men med fokus på länets nu sexton kommuner. - En övergripande tanke, en arbetshypotes, har varit att Värmland inte givet är ett enhetligt och homogent Värmland. Det består istället av ett över tiden skiftande antal enheter, som kan kallas regioner, med skiftande bakgrund, skiftande utvecklingsförlopp och skiftande näringsliv, ett Regionernas Värmland. ? En annan övergripande tanke har varit att en kommuns ?arv och miljö? har utgjort och utgör tungt vägande faktorer för möjligheterna att utvecklas.
Krympande kommuner under lupp : en studie av hur kommunal planering hanterar en negativ befolkningsutveckling
Sveriges befolkning ökar, men ökningen sker mycket ojämnt över landets olika delar. Främst ökar befolkningen i storstadsregionerna och i anslutning till högskole- och universitetsstäder, detta samtidigt som stora delar av landets gles- och landsbygd istället har en negativ Befolkningsutveckling. Mer än hälften av Sveriges kommuner har idag en negativ befolkningstrend. Dessa kommuner, här kallade krympande kommuner, präglas inte sällan bara av ett minskat invånarantal utan även av låga födelsetal och en åldrande befolkning. Trenden och den ojämna fördelningen av Sveriges befolkning förväntas fortsätta, och enligt prognoser kommer en allt större andel av Sveriges invånare även fortsättningsvis bosätta sig kring landets större städer.Planering uppkom ursprungligen som ett verktyg för att hantera tillväxt och inflyttning till urbana områden.
Befolkningsutveckling och dess följder
Befolkningstillväxt har blivit någon form av ett ideal som kommuner anstränger
sig för att öka genom att försöka attrahera nya invånare till sina orter och
städer. En förutsättning för detta kan vara att till exempel kunna erbjuda
attraktiva boendemiljöer med nybyggda och fräscha bostäder. Frågan är dock
vilka är förutsättningarna för att en stad ska vara attraktiv?
Det finns en mer eller mindre omfattande etnisk segregation i olika delar av
samhället i de flesta länder som har en etniskt blandad befolkning. Sverige är
inget undantag för detta fenomen.
Från samtid till framtid : Den demografiska prognosen som underlag för modern kommunal planering
Abstract: Utsagor gällande framtida utfall betecknas som framtidsstudier. Den mest vidsprida och accepterade av alla framtidsstudier är den så kallade demografiska prognosen. Föreliggande uppsats har som syfte besvara tre frågeställningar genom att analysera prognoser utifrån ett kommunalt perspektiv. Frågeställningarna är följande: Vilken sammansättning, ställning och syfte har nutida befolkningsprognoser inom den Svenska kommunala verksamheten? Hur kommer den geografiska fördelningen av människor utvecklas under det kommande decenniet, och vilka trender ligger bakom denna utveckling? Kan moderna demografiska prognoser anses utgöra ett tillförlitligt planeringsunderlag för den nutida kommunala verksamheten ? Det är primärt den deskriptiva metoden som tillämpas i uppsatsen.
Utvecklingsfrågor i den lilla kommunen : En studie av tre kommuner i Kronobergs län
AbstractMånga Svenska kommuner befinner sig i en svår situation då de tvingas kämpa mot en negativ Befolkningsutveckling och de konsekvenser som följer med detta. I denna undersökning har situationen i tre kommuner i östra Kronobergs län granskats. I Uppvidinge, Lessebo och Tingsryd har Befolkningsutvecklingen varit negativ under en längre tid. För att vända utvecklingen måste det skapas en attraktionskraft hos den lilla kommunen som gör att människor stannar kvar eller väljer att flytta dit. Syftet med denna uppsats har varit att undersöka på vilket sätt kommunerna i fråga arbetar för att vända en negativ utveckling.
Befolkningstillväxtens mosaik i Umeå kommun
The purpose of this thesis is to present and analyze population developments within Umeå municipality during the period 1992 to 2012. The study also aims to discuss growth trends presented in previous papers to seek common factors and get a deeper understanding.Data for 1992, 2002 and 2012 on a sub area level supplied by Umeå municipality was used. The study shows a continued positive development across almost all sub areas, but a differing growth rate from centre to periphery, and also a diversified medium age among the inhabitants.While the city center continues to have the highest growth of population during the studied years, a recent trend seems to point to a growing popularity to settle in the outskirts of the municipality, primarily near the coast..
Pendlingsproblematiken till Munkfors kommun : En studie om inpendlarnas åsikter och synsätt
Munkfors kommun är en kommun som har haft en negativ Befolkningsutveckling under en tid då det är brist på unga människor och barnfamiljer. Denna utveckling skapar problem eftersom det bl.a. hotar skolornas bevarande. Syftet med denna uppsats har varit att kartlägga inpendlarnas synsätt på Munkfors kommun. Vi har arbetat utifrån denna problemformulering: Vilka faktorer är det som gör att inpendlarna inte bosätter sig i Munkfors utan istället väljer att pendla till kommunen varje dag för att arbeta? De tre övriga frågeställningarna lyder: Vad anser inpendlarna saknas i Munkfors? Vilka förändringar måste ske för att få inpendlarna att flytta till Munkfors? Vad är kännetecknande för dem som kan tänka sig att flytta till Munkfors? I den teoretiska referensramen har vi haft med saker som platsbegreppet, platsidentitet, vad som är positivt respektive negativt med att pendla, hur beslut om pendling eller flyttning tas och hur/vad människor tänker när de tar ett sådant beslut samt vilken sorts människor i allmänhet det är som är mest benägna att flytta och pendla..
Kommunal utveckling : en jämförande fallstudie av Smedjebacken och Söderköping
Den senaste tiden har kommunernas verksamheter präglats av besparingskrav, höjda skatter och nedtagna ambitionsnivåer, samtidigt som skillnaderna mellan olika regioner i Sverige blir alltmer påtagliga. Både verksamheter liksom en allt större del av befolkningen drar sig till storstäderna på bekostnad av landets övriga delar. Av Sveriges kommuner gick 67 procent med förlust 1999 och hela 208 kommuner minskade befolkningsmässigt mellan år 1995 och 2000. Syftet med denna uppsats är att genom en jämförande fallstudie av kommunerna Smedjebacken och Söderköping undersöka vilka faktorer som ligger till grund för den utveckling som ägt rum i de båda kommunerna med avseende på områden som offentlig ekonomi och Befolkningsutveckling. Avsikten har varit att studera en kommun med en negativ trend och ytterligare en med en positiv trend enligt kriterierna Befolkningsutveckling, ekonomisk balans, skuldsättning, kommunal skattenivå och arbetslöshet.
Från småskaligt fritidshusområde till traditionellt villaområde? studie av hur 24 ostkustkommuner förhåller sig till och arbetar med förändringsområden samt ett förslag till fördjupning av Västerviks översiktsplan för förändringsområdet Horn
Avsikten med detta examensarbete var att utreda hur planeringen av fritidshusområden som permanentas bedrivs och bör bedrivas. För att få reda på hur planeringen bedrivs gjordes två studier av hur 24 ostkustkommuner ställer sig till och arbetar med dessa förändringsområden samt vilka problem de uppmärksammat till följd av permanentningen. Resultaten av dessa studier visade att permanentning av fritidshusområden är ett aktuellt planeringsproblem i de ?esta kommunerna, men att de över lag ändå är positivt inställda till permanentning. Kommunerna är dock positivt inställda till permanentningen av olika anledningar.
Från småskaligt fritidshusområde till traditionellt villaområde? studie av hur 24 ostkustkommuner förhåller sig till och arbetar med förändringsområden samt ett förslag till fördjupning av Västerviks översiktsplan för förändringsområdet Horn
Avsikten med detta examensarbete var att utreda hur
planeringen av fritidshusområden som permanentas bedrivs
och bör bedrivas. För att få reda på hur planeringen bedrivs gjordes två
studier av hur 24 ostkustkommuner ställer sig till och arbetar med dessa
förändringsområden samt vilka problem de uppmärksammat till följd av
permanentningen.
Resultaten av dessa studier visade att permanentning av
fritidshusområden är ett aktuellt planeringsproblem i de
?esta kommunerna, men att de över lag ändå är positivt
inställda till permanentning. Kommunerna är dock positivt
inställda till permanentningen av olika anledningar.
Studierna har visat en tydlig skillnad mellan kommuner med
positiv Befolkningsutveckling och kommuner med negativ
Befolkningsutveckling. De kommuner med en ökande
befolkning ser permanentningen som bra sätt för att lösa
den bostadsbrist som ?nns.