Sök:

Sökresultat:

683 Uppsatser om Alkohol - Sida 2 av 46

Föräldrars regler och gränssättning för alkohol och nikotin bland ungdomar

Föräldrars attityder och beteende är associerade till ungdomars debut och konsumtion av Alkohol och nikotin. Syftet med studien var att beskriva föräldrars regler, gränssättning och attityder för Alkohol och nikotin bland ungdomar i årskurs 6-9. Metoden var en enkätundersökning i en inlandskommun i Norrbotten. Enkäter distribuerades till förälder eller annan vårdnadshavare till elev i årskurs 6-9 vid två tillfällen, svarsfrekvensen var 105 stycken (52 %). Data bearbetades med statistikprogrammet SPSS.

De Glömda Barnen

Det här projektet utreder svenskens relation till Alkohol och de skadeeffekter som uppstår av ett missbruk/beroende. Framför allt ritkar sig projektet till de barn och ungdomar som växer upp med en nära anhörig som missbrukar Alkohol. Målsättningen med projektet är att skapa en trygg och säker plats där allmän information om missbruk finns att tillgå, liksom riktad konsultation till barn och ungdomar som påverkas av en närståendes missbruk. Projektet riktar sig INTE till barn och ungdomar som själva behöver behandling för Alkohol- eller drogmissbruk. Syftet med projektet är att synliggöra och därmed öppna dialog kring missbruksproblematiken, att motverka tabu, skamkänslor och utanförskap och att utreda arkitekturens roll i problematiken.

Ungas inställning till alkohol : En jämförelse av två unga flickors berättelser

Enöppen inställning till Alkoholkonsumtion under ungdomsåren kan varaproblematiskt då forskning visar på att konsumtionen kan ha ett samband medAlkoholproblematik i vuxen ålder, ungdomar i dag har en väldigt positivinställning till Alkohol och det ses ibland inte som ett problem att drickaAlkohol. Det är därför viktigt att forskning fokuseras kring ungdomarsidentitetsskapande och behov av grupptillhörighet då Alkoholen ofta har ettstarkt symbolvärde i dessa processer. Alkoholen som symboliskt hjälpmedel kandock innebära något positivt. Ungdomar skapar grupper, gemenskap och får nyamöjligheter med Alkoholens hjälp. Syftet med denna studie var att jämföra ungaindividers berättelser kring Alkohol.

Upplevelsen av grupptryck hos ungdomar gällande alkoholkonsumtion

Tidigare forskning angående ungdomar och Alkohol har fokuserat på faktorer som vänner och olika variabler som t.ex. hur tillgång till Alkohol påverkar ungdomars Alkoholkonsumtion. Grupptryck har visat sig vara en faktor som har betydelse för ungdomars Alkoholintag, tidigare forskning har dock fokuserat på om faktiskt beteende hos ungdomar leder till grupptryck. Syftet med denna studie var att undersöka om det finns ett samband mellan upplevt grupptryck och Alkoholintag. En enkätstudie genomfördes (N=89) på en gymnasieskola i Stockholms län angående upplevelse av grupptryck när det gäller Alkohol.

Vårdpersonals bemötande av personer som lever med alkohol- /drogberoende: en systematisk litteraturöversikt

På sjukhus och vårdcentraler har antalet vårdepisoder med Alkohol- och drogrelaterade sjukdomar ökat drastiskt de senaste åren. Syftet med denna systematiska litteraturöversikt var att beskriva vårdpersonals bemötande av personer som lever med Alkohol-/drogberoende. Utifrån syftet formulerades tre frågeställningar. 24 artiklar analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Vårdpersonal upplevde känslor som oro, rädsla och utsatthet i möten med människor som lever med Alkohol- eller drogberoende, vidare kände många att vårdpersonal de inte ville behandla dem och många saknade förståelse för sjukdomen. Rådgivning gavs i varierande utsträckning, men ett stort antal vårdpersonal var ovilliga att hjälpa, vilket ofta berodde på bristande kunskap.

Vårdpersonals bemötande av personer som lever med alkohol /drogberoende: en systematisk litteraturöversikt

På sjukhus och vårdcentraler har antalet vårdepisoder med Alkohol- och drogrelaterade sjukdomar ökat drastiskt de senaste åren. Syftet med denna systematiska litteraturöversikt var att beskriva vårdpersonals bemötande av personer som lever med Alkohol-/drogberoende. Utifrån syftet formulerades tre frågeställningar. 24 artiklar analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Vårdpersonal upplevde känslor som oro, rädsla och utsatthet i möten med människor som lever med Alkohol- eller drogberoende, vidare kände många att vårdpersonal de inte ville behandla dem och många saknade förståelse för sjukdomen.

Alkohol i Radio : En diskursanalys

Alkohol förekommer i många människors vardag och det är ett fenomen vi har att förhålla oss till. Samtidigt är Alkoholmissbruk ett stort socialt problem som vi ofta möter inom socialt arbete. Det är i vår mening därför alltid aktuellt att studera hur vi talar kring Alkohol. Denna uppsats syftar till att belysa den bild av Alkohol och Alkoholmissbruk som framkommer i Sveriges Radio idag, vad detta får för konsekvenser för vår förståelse av Alkohol som fenomen och av Alkoholmissbruk som ett socialt problem. För att genomföra denna studie har vi använt oss av diskursanalys, mer specifikt så har vi använt oss av diskursteori som teoretiskt angreppssätt och metod.

Köp alkohol, men drick inte! : En studie om Systembolagets dubbla budskap och trovärdighet.

Syftet med vår studie är att undersöka hur Systembolagetkommunikativt försöker lösa problemet att sända dubbla budskap,att sälja Alkoholprodukter och samtidigt förespråka ett merhälsosamt förhållningssätt till Alkohol. Uppsatsen har också föravsikt att studera om det är trovärdigt att samma avsändare sändertvå budskap som är motsägande. Vi har valt att studeraSystembolagets kampanjfilm, Va som folk, som ett exempel på hurde kommunicerar externt och ta reda på vilka retoriska verktygsom används för att påverka kunderna att konsumera Alkohol på ettmer hälsosamt sätt..

Kvinnliga och manliga gymnasieelevers upplevelse av hur de mår och hur de använder alkohol

SCB menar att ängslan, oro och ångest blivit vanligare bland unga i Sverige. En kvalitativ studie gjordes där syftet var att belysa hur ungdomar själva uttrycker att de mår.  Hur de hanterar problem och om de använder Alkohol som en möjlig copingstrategi, samt att ta reda på vad som påverkar deras humör. Tio gymnasielever i mellersta Sverige deltog. Resultaten visade att stress och nedstämdhet var förekommande och att sju personer använde Alkohol, men ingen använde Alkohol som copingstrategi.

Att påverka ungdomars attityd till tobak, alkohol och
cannabis: ett försök att få ungdomar mer negativt inställda
till droger genom information

Syftet med mitt examensarbete var att försöka få ungdomar mer negativt inställda till tobak, Alkohol och cannabis. Undersökningen har genomförts i en sjätteklass i Luleå kommun. För att kunna mäta om påverkan skett användes enkäter före och efter utvecklingsarbetet. Det bestod av 3 olika föreläsningstillfällen där de olika preparaten behandlades var för sig. Undersökningspersonerna genomförde ett utvecklingsarbete där de själva inhämtade fakta och skrev ett arbete om de olika preparaten.

Skolsköterskans erfarenheter av det preventiva arbetet mot användning av alkohol och droger hos högstadieungdomar

Alkohol och droger är ett ökande problem bland högstadieungdomar. Allt fler högstadieungdomar provar på Alkohol och droger med risk att fasta i ett beroende. Syftet med studien var att beskriva skolsköterskors erfarenheter av att arbeta preventivt mot Alkohol och droger bland högstadieungdomar. Studien har en kvalitativ ansats där datainsamlingen genomfördes med en fokusgruppdiskussion med sju skolsköterskor. Alla arbetade på högstadieskolor i samma kommun i Norrbotten.

Gymnasieelevers attityder till alkohol och bilkörning - en undersökning på en svensk gymnasieskola

Gymnasieelevers attityder till Alkohol och bilkörning En undersökning på en svensk gymnasieskola.


Varför väljer ungdomar att dricka alkohol och använda droger

Varför väljer ungdomar att dricka Alkohol och att använda droger? Det är inget nytt och det hör ungdomstiden till att experimentera och prova. Syftet med studien var att undersöka om självkänsla och sensationssökande, via attityder, är orsaker till att ungdomar i övre tonåren (18-20 år) konsumerar Alkohol och använder droger samt vilka effekter som eftersöks av deltagarna och deras tillvaro, ses också som möjliga faktorer för påverkan på både konsumtion och attityd. I studien deltog 166 elever ur avgångsklasser från olika inriktningar av gymnasieskolor i en medelstor stad i Sverige. Som mätinstrument användes till stor del standardiserade frågor ur Centralförbundet för Alkohol och narkotikaupplysningens årligen använda frågeformulär, Zuckermans ?Sensation Seeking Scale form V? dessa kompletterades med frågor för att mäta självkänsla och tillvaro.

Ungdomar och alkohol. Hur uppfattar ungdomar sina egna erfarenheter av alkohol och vad har de för attityder kring det?

Syftet med vårt arbete är att ta reda på hur ungdomar uppfattar sina egna erfarenheter av Alkohol och vad de har för attityder kring det. Vi vill också göra en jämförelse mellan killar och tjejer samt mellan en större (Malmö) och en mindre stad (Karlskrona). För att ta reda på detta gjorde vi en kvantitativ undersökning i form av enkäter. Utöver detta sökte vi litteratur inom ämnet som vi kunde knyta an svaren på våra enkäter till. Vi kom fram till att majoriteten av ungdomarna dricker både relativt ofta och mycket Alkohol och hälften känner sig berusade nästan varje gång.

<- Föregående sida 2 Nästa sida ->