
Sökresultat:
379 Uppsatser om Adolescents - Sida 26 av 26
Allsidig rörelsekompetens hos barn och ungdomar : En kartläggning av skolelevers funktionella motorik
Gross motor skills among Swedish pupils. An overview of functional motor abilities among Swedish children and Adolescents.IntroductionPhysical Education (PE) teachers in Sweden have noticed that pupils are getting worse in their ability to manage gross motor skills and in their aerobic practice. The gross motor skills and coordinative skills are the solid ground for sports and other health activities. If not developing their gross motor skill children tends to avoid taking part in games and sports. The benefits of sports and outdoor activities such as social and health benefits can therefore be missed.
Barn och ungdomars hälsa - En enkätstudie om hur elever upplever sin skolmiljö i relation till sin psykosociala hälsa
Den psykosociala hälsan bland Sveriges befolkning blir allt sämre. Undersökningar visar att mellan femton och fyrtio procent av befolkningen lider av oro, nedstämdhet, sömnbesvär och trötthet. Den största ökningen har skett i yngre åldrar med i stort sett fördubblade andelar. Då skolan utgör en central plats i barns och ungdomars liv är det viktigt att den är välfungerande och arbetar för att främja elevernas hälsa. Syftet med studien var undersöka hur eleverna på en skola i Helsingborgs stad upplevde sin skolmiljö i relation till sin psykosociala hälsa samt om skolans hälsofrämjande arbete påverkade elevernas upplevelse av hälsa i positiv riktning.Datainsamling har skett genom enkäter till alla elever i årskurs 4 ? 9.
Att främja ungdomars hälsa: ?Det handlar ju om att få ungdomarna att växa, ta för sig och tycka det här är roligt? : - En kvalitativ intervjustudie om aktivitetsledarskapet i Aktivitet Förebygger
BAKGRUND: Föreningslivets hälsofrämjande potential var utgångspunkten för projektet Aktivitet Förebygger (AF) som 2009 startades upp som ett samarbete mellan skolorna och föreningslivet i Ängelholms kommun, i syfte att främja ungdomarnas fysiska och psykiska hälsa. I tidigare studier kring hälsofrämjande interventioner för ungdomar, riktades fokus mot mottagarna av projektet, d.v.s. ungdomarna, men eftersom processen i vilken hälsa främjas och skapas, är lika intresserat ur ett hälsopedagogiskt perspektiv, riktade denna studie istället fokus mot ledarna. SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR: Syftet med studien var att belysa aktivitetsledarskapet i Aktivitet Förebygger ur ett ledarskapsdidaktiskt perspektiv och att besvara följande frågeställningar, a) Vilka villkor för aktivitetsledarskapet, i form av utmaningar och möjligheter, ger ledarna uttryck för i relation till rollen som aktivitetsledare i AF? b) Vad (vilka värden, kunskaper och erfarenheter etc.) uppger aktivitetsledarna att de vill utveckla hos eleverna inom ramen för AF-aktiviteten och hur förhåller det sig till de hälsofrämjande ambitioner som finns för projektet? c) Vilka hälsopedagogiska strategier och metoder ger ledarna uttryck för i relation till den egna AF-aktiviteten, för att uppnå dessa värden, kunskaper och erfarenheter? METOD: Studien var kvalitativ med hermeneutikinspirerad utgångspunkt, och genomfördes som en intervjustudie med sex aktivitetsledare från såväl idrottsliga som estetetiska verksamheter.
Barnmorskors åsikter. Om frågor inför STI-provtagning
Bakgrund: Förekomsten av STI såsom gonorré, hepatit B och C, HIV, AIDS, klamydia och syfilishar under de senaste åren ökat i Sverige. Studier visar att långt ifrån alla som utsatt sig för smitta ellerhar symtom på STI går och testar sig. Dessutom visar studier att vårdpersonal ibland nekar individenSTI-provtagning trots att detta inte är tillåtet. För att underlätta barnmorskans arbete medanamnestagande vid STI har det utvecklats ett frågeformulär inför STI-provtagning. Det saknasdock information om barnmorskors åsikter vid användandet av frågeformuläret.Syfte: Syftet var att utvärdera barnmorskors åsikter om frågeformuläret ?Frågor inför STIprovtagning?på barnmorske- samt ungdomsmottagningar i Göteborg och södra Bohuslän.