Sök:

Sökresultat:

329 Uppsatser om Ćterfall i brottslighet - Sida 14 av 22

PersonsÀkerhet i rÀttsprocessen

Skulle du vÄga vittna, stÀlla upp och berÀtta om vad du sett och vet, om du visste att det skulle leda till hot eller andra ÄtgÀrder frÄn gÀrningsmannen? Det rÄder vittnesplikt i Sverige med ett fÄtal undantag. Vittnen utgör en viktig del i vÄrt rÀttsystem och de har ett stort ansvar. Det Àr viktigt att kunna informera ett vittne om vad för slags skydd under en rÀttsprocess som Àr tillgÀngliga om en hotbild skulle föreligga. Som vittne kan man vara vÀldigt utsatt för pÄtryckningar av olika slag och hur dessa kan förebyggas och reduceras framkommer i denna rapport.

Pojkar dömda till ungdomstjÀnst ? en deskriptiv studie om kriminalitet och beteendeproblematik

Kriminalitet under ungdomsÄren Àr vanligt förekommande och Moffitt (1993) har utformat en teori om att en stor grupp ungdomar under en begrÀnsad tid under tonÄren begÄr brott, sÄ kallad tonÄrstidsbegrÀnsad kriminalitet, medan en mindre grupp ungdomars brottslighet inte begrÀnsas till tonÄren, sÄ kallad lÄngvarig kriminalitet. Den föreliggande studien har analyserat data rörande en grupp pojkar (n=353) i Äldrarna 15-20 Är som dömts till ungdomstjÀnst i Stockholm. Syftet med den föreliggande studien var att söka identifiera dimensioner i gruppen och mönster i de brott de rapporterat att de begÄtt samt att beskriva gruppen utifrÄn problemomrÄdena skolproblematik, psykiatriska besvÀr, misshandel av förÀldraperson samt Älder för alkoholdebut respektive brottsdebut. Resultatet visade att det fanns stora skillnader med avseende pÄ kriminalitet i gruppen. En liten andel pojkar i gruppen har begÄtt en stor andel av brotten medan majoriteten av alla pojkar har begÄtt ett relativt fÄtal brott.

Den ekonomiska brottsligheten i nÀringslivet : PenningtvÀtt, mÄlvakter, bulvaner och lagerbolag

Uppsatsen handlar om den ekonomiska brottsligheten i nÀringslivet med fokus pÄ penningtvÀtt. Syftet med uppsatsen Àr att redogöra för de senaste Ärens kamp mot ekonomisk brottslighet och penningtvÀtt genom myndigheternas samverkan, lagstiftning samt effektivare arbetssÀtt och metoder.Förutom att studera lagstiftningen pÄ omrÄdet har vi Àven utfört en empirisk undersökning av företagare som berörs av lagstiftningen. Genom intervjuer har vi fÄtt en insikt i hur lagstiftningen fungerar i verkligheten.Ekonomisk brottslighet Àr ett samlingsbegrepp för ett antal olika typer av brottskategorier som t.ex. skattebrott, bokföringsbrott och insiderbrott. Ekobrott Àr svÄra att upptÀcka och de kostar samhÀllet mycket pengar.

Trafficking : Samverkan mellan polis och ideella organisationer

Vi har undersökt samarbetet mellan svensk polismyndighet och frivilliga organisationer i arbetet med mÀnniskohandelns kvinnliga offer. Trafficking Àr vÀrldens tredje största orga-niserade brottslighet och Àr mycket tidskrÀvande vid utredningar i form av tid, pengar och personal. Bakgrunden till att kvinnor frivilligt lÀmnar sina hemlÀnder Àr att det utlovas ar-bete med goda förtjÀnstmöjligheter i andra lÀnder, dÄ dessa kvinnor oftast lever i social desorgansiation faller de lÀtt offer för mÀnniskohandeln. För att kunna utröna omstÀndighe-terna betrÀffande samverkan har vi anvÀnt oss av Ärs/lÀgesrapporter frÄn polisen, artiklar, förelÀsningar och litteratur. Vi har funnit att ett Eu-projekt, Samverkan mot Trafficking, har tillsatts för att förbÀttra arbetet mot mÀnniskohandel dÀr de ideella organisationerna och polismyndigheten har en form av nÀtverk - Samverkan mot Trafficking.

Brödraskapet Samverkan - Myndigheters organisering mot brottslighet i Göteborgs stad.

My problem comes out of the bigger question ?why the Catholic church is featured in horror films whenever a religious organization is in one?? I have detected in the horror films that I've seen that when a religious organization is in a horror movie it's the Catholic church that gets to act as church and religion. I have chosen the following problem: How is the Catholic church presented in the horror movies The Exorcist and The Rite, and how can one understand these presentations from a role theoretic perspective?Since role theory has it's background in the world of the theater with it's actors and roles, it came naturally to use role theory, and specifically Goffmans dramatic model. I've used this model in a film analysis of the movies.

Kommer den avskaffade revisionsplikten att pÄverka den ekonomiska brottsligheten?

SmÄ företag inom EU lÀgger mycket pengar pÄ administration, nÄgot som minskar företagens konkurrenskraft gentemot varandra. Med anledning av detta har en utredning gjorts för att de europeiska företagen med gemensamma krafter ska kunna minska den administrativa bördan och pÄ sÄ sÀtt kunna stimulera EU:s ekonomi. Utredningens förslag Àr att de administrativa kostnaderna ska minskas med 25 % till Är 2012. Sverige har dock, i utredningen Avskaffande av revisionsplikten för smÄ företag, som mÄl att sÀnka de administrativa kostnaderna med 25 % till Är 2010.Uppsatsens syfte Àr att ta reda pÄ om ekonomiska brott sÄsom bokföringsbrott och skattebrott pÄverkas om revisionsplikten i Sverige avskaffas. Författarna vill Àven ta reda pÄ vad berörda myndigheter har för Äsikter angÄende förslaget att avskaffa revisionsplikten i smÄ företag.Utredningen om avskaffad revisionsplikt föreslÄr att revisionsplikten i Sverige ska avskaffas för företag som inte överstiger tvÄ av följande tre grÀnsvÀrden: Balansomslutning 41,5 miljoner kronor, nettoomsÀttning 83 miljoner kronor och antal anstÀllda 50 stycken.

GrÀnslöst polissamarbete i Haparanda/TorneÄ

GrÀnsöverskridande brottslighet i Haparanda och TorneÄ stÀller stora krav pÄ det polisiÀra samarbetet. Detta sker enligt de lagar och regler som finns idag. De behöver förbÀttras och dÀrför har Rikspolisstyrelsen (RPS) arbetat fram ett lagÀndringsförslag som ska underlÀtta samarbetet. Finland jobbar för motsvarande lagÀndringsförslag. Syftet med detta arbete Àr att beskriva de polisiÀra samarbetsformer som finns idag mellan polisomrÄdena, samt framtida samarbetsmöjligheter med lagförslaget frÄn RPS.

Kameraövervakningens effektivitet i förhÄllande till omrÄdet den placeras i. En fallstudie av Stortorget i Malmö

Genom Ären har forskningen konstaterat att brott Àr en produkt av gÀrningsman, offer och miljön i vilken de vistas. Kunskapen om att vissa platser mer Àn andra attraherar och koncentrerar brott har bidragit till att sambandet mellan brott och plats har blivit allt mer utforskat. Malmö OmrÄdesundersökning 2012 konstaterade i en av sina slutsatser att brottspreventiva insatser bör anpassas efter den platsen dÀr de sÀtts in. UtifrÄn detta och med kameraövervakningen pÄ Stortorget i Malmö som fallstudie, försöker denna uppsats undersöka under vilka omstÀndigheter (baserat pÄ struktur, brottslighet och upplevd nivÄ av ordningsstörningar) som kameraövervakning Àr effektivt och hur denna kunskap kan anvÀndas i framtida brottsförebyggande arbete. Materialet bestÄr av anmÀlningsstatistik frÄn polisen samt data frÄn Malmö OmrÄdesundersökning 2012.

Kartellbrott - vilka Àr alternativen? En studie över konkurrensrÀttens olika sanktionsmöjligheter

Sammanfattning: Uppsatsen tar upp problematiken med hur konkurrensrÀtten, frÀmst karteller, upprÀtthÄlls pÄ det mest effektiva sÀttet. Huvudfokus ligger pÄ frÄgan om inblandning i karteller skall vara straffbart för den enskilde individen. I dagslÀget innehÄller den svenska konkurrensrÀtten inga individuella straff utan Àr enbart inriktad pÄ företagen. I bland annat USA och Storbritannien finns dÀremot möjlighet att döma till böter och fÀngelse för deltagande i vissa konkurrensbegrÀnsande samarbeten. FrÄgan har diskuterats flertalet gÄnger vid svenskt lagstiftningsarbete och uppsatsen redogör genomgÄende för dessa diskussioner.

VÀgrÄn

Vi har för avsikt att ta reda pÄ vilka polisen samverkar med nÀr det gÀller vÀgrÄn och lite om hur denna samverkan gÄr till och hur man arbetar för att minska denna typ av brottslighet. Enligt polisen i vÀstra Götaland och deras lÀnsorder för 2004, som innehÄller sÀrskilda ÄtgÀrder för att beivra grova stölder i husbilar och lastfordon i VÀstra Götaland, skall man beivra vÀgrÄn och grova stölder frÀmst genom brottsförebyggande ÄtgÀrder i samarbete med externa aktörer. LÀnsordern innefattar Àven operativa ÄtgÀrder. I denna studie sÄ har vi Àven anvÀnt oss av rutinaktivitetsteorin. Den teorin utgÄr frÄn att för att brott ska kunna begÄs sÄ mÄste det finnas tre element nÀmligen en motiverad gÀrningsman, avsaknad av kapabla vÀktare samt lÀmpligt objekt.

Cannabismissbruk - hur Àr detta relaterat till unga vuxnas övriga problem? : En jÀmförande studie utifrÄn ASI-data i Jönköpings lÀn.

Cannabis Àr den vanligaste illegala drogen bland unga vuxna i Sverige. Det Àr en omdebatterad drog, debatterna handlar ofta om huruvida cannabis effekter Àr negativa eller inte. Detta examensarbete undersöker om det finns skillnader i problemnivÄ inom olika livsomrÄden beroende pÄ grad av cannabisbruk. Examensarbetet Àr en kvantitativstudie som genom ett antal statistiska analyser jÀmför tre grupper av unga vuxna samt predicerar sannolikheten för vilka som löper störst risk att vara regelbundna cannabisanvÀndare. Resultatet tyder pÄ att problemnivÄn ökar inom flera livsomrÄden beroende pÄ grad av cannabisbruk.

NÀsta stopp Malmö : Transitmottagandet av ensamkommande flyktingbarn i organisation och praktik - utifrÄn begreppen ansvar, uppdrag och utförande

Uppsatsen handlar om den ekonomiska brottsligheten i nÀringslivet med fokus pÄ penningtvÀtt. Syftet med uppsatsen Àr att redogöra för de senaste Ärens kamp mot ekonomisk brottslighet och penningtvÀtt genom myndigheternas samverkan, lagstiftning samt effektivare arbetssÀtt och metoder.Förutom att studera lagstiftningen pÄ omrÄdet har vi Àven utfört en empirisk undersökning av företagare som berörs av lagstiftningen. Genom intervjuer har vi fÄtt en insikt i hur lagstiftningen fungerar i verkligheten.Ekonomisk brottslighet Àr ett samlingsbegrepp för ett antal olika typer av brottskategorier som t.ex. skattebrott, bokföringsbrott och insiderbrott. Ekobrott Àr svÄra att upptÀcka och de kostar samhÀllet mycket pengar.

StraffvÀrdet - en Äterspegling av brottets allvarlighet : Granskning över nyanseringen av försvÄrande omstÀndigheter vid straffvÀrdebedömningen efter lagÀndringen den 1 juli 2010

StraffvÀrdebedömningen Àr en del av pÄföljdsbestÀmningsprocessen i vilken domstolen skall bestÀmma brottets eller den samlade brottslighetens straffvÀrde. FörsvÄrande faktorer kan utgöras av brottsinterna respektive brottsexterna omstÀndigheter vilka skall beaktas vid straffvÀrdebedömningen. FörsvÄrande omstÀndigheter ökar brottets straffvÀrde. De brottsinterna omstÀndigheterna pÄverkar bedömningen av brottsrubriceringen och till vilken grad ett gradindelat brott hör som anges i den sÀrskilda straffbestÀmmelsen. De brottsexterna försvÄrande omstÀndigheterna pÄverkar straffvÀrdebedömningen och skall beaktas först efter de brottsinterna omstÀndigheterna.Den 1 juli 2010 trÀdde lagÀndringar gÀllande straffmÀtning i kraft till syfte att bland annat höja straffen för allvarliga vÄldsbrott och öka spÀnnvidden mellan straffen för brott i allmÀnhet.Reformen innebar att straffen generellt skall höjas för allvarliga vÄldsbrott genom att det vid bedömningen av straffvÀrdet sÀrskilt skall beaktas om gÀrningen inneburit ett allvarligt angrepp pÄ nÄgons liv eller hÀlsa eller trygghet till person.

Polisen i skolan : en idébank för polisledd lag och rÀttsundervisning

Mot bakgrund av mÀngden brottslighet i Sverige kommer den enskilde individens medvetenhet om brott och brottslig utveckling fÄ en allt större betydelse i den framtida brottbekÀmpningen. Att ungdomar tidigt lÀr sig att sjÀlva identifiera kriminellt beteende, och vad detta beror pÄ, kommer att bli en allt vikigare faktor i kampen mot brott. Liknande kunskapsbaserade förebyggande utbildningar har med framgÄng skapats för att motverka t.ex. mobbing (nÀtverket Friends). Att utbilda skolungdomar i vad som ligger bakom brottslig utveckling och vad brott leder till för konsekvenser bör leda till en ökad förstÄelse för de faktorer som pÄverkar utvecklingen.

Den diskursiva konstruktionen av hackern

Slutsats: Hackern blev i tidningarnas diskurs inte bara en sÀkerhetsrisk utan Àven en samhÀllsfara. Hackern var en brottsling och det var endast i fÄ artiklar som hackern framstÀlldes pÄ ett balanserat sÀtt. Det fanns dessutom flera sensationsartade artiklar dÀr hackerns farlighet understryks. Hackern blev genom sin pÄstÄdda brottslighet och genom andra tecken stÀlld utanför nodalpunkten samhÀlle och genom sitt hot mot sÀkerheten blev han samhÀllets fiende. Tidningarna som skrev om amatörradiorörelsen förde istÀllet fram en mer nyanserad bild: att det finns brÄkstakar bland dem men att de flesta var redliga mÀnniskor.

<- FöregÄende sida 14 NÀsta sida ->